sâmbătă, 22 septembrie 2012

Snooker, balciuri si cocktail-uri

Urmaresc de cateva zile unele dintre cele mai importante evenimente media si gandurile sunt, intr-un fel, tributare acestora, indiferent daca ele, evenimen-
tele, sunt culturale, politice, sportive sau din sfera can-canului de orice fel, interne sau internationale. Regasindu-se in presa scrisa si on-line, in programele televiziunilor de stiri sau radio, toate aceste evenimente demonstreaza, fara nici un dubiu ca, trecand peste orice criza, cataclism sau alte dezastre, viata isi urmeaza cursul. Din multitudinea acestora, voi incerca sa punctez doar cateva, fara a avea pretentia unor analize "imbatabile" cum doar profesionistii in materie stiu sa faca.
Sunt, totusi, un simplu cetatean.

Se apropie finala unui evenimet important, din punctul meu de vedere, Shanghai Masters  Snooker, prima provocare competiţională a sezonului curent, care acordă puncte în clasamentul internaţional.
Probabil va veti intreba de ce nu am evidentiat alta disciplina sportiva. Voi motiva alegerea mea prin doua aspecte. Primul se refera la insasi aceasta disciplina. O scurta incursiune pe Wikipedia poate sugera de ce am ales acest sport, dar pentru a nu va deranja foarte mult, voi reda, prin copy-paste esentialul (asa cum am precizat, pentru mine):"Snookerul rămâne foarte popular în Regatul Unit, numai fotbal-ul fiind mai urmărit la TV de către britanici." De aici deriva al doilea aspect. Din tot ce am vazut pana in prezent, chiar daca in culise situatia este alta (dar nu cred, din moment ce multi dintre profesionistii sportului sunt si prieteni), acest sport are in el spiritul si traditia  gentleman-ului, disciplina in sine fiind una "stilata", "rasata".
Va veti intreba ce legatura are snooker-ul cu situatia noastra sociala si politica. 
Pai, la cat de grobiana a devenit clasa noastra reprezentativa, din toata paleta sferelor puterii (sa ma ierte acele exceptii onorabile care exista, dar sunt eclipsate de trivialismul traditional mioritic), organizarea unui campionat de snooker, intre reprezentantii acestora, inaintea alegerilor generale din decembrie, ar demonstra capacitatea organizatorica, tactica si psihica de a merita si primi conducerea profitabila a tuturor "afacerilor" tarii, spre satisfactia intregului public spectator. Cu acel spirit cavaleresc, de gentleman, caracteristic snooker-ului, dar si cu respectarea unor reguli foarte importante si stricte, pe care oricare dintre "greii" mondiali le-a respectat si le respecta cu sfintenie. Nu se joaca la cacealma sau la "masa verde", desi asa e masa de joc.

A inceput scoala, o noua sesiune parlamentara si, bineinteles, a inceput balciul. Nu cel traditional, al sarbatorilor de toamna-iarna, ci balciul motiunilor. Pentru ca nu stiu cum altfel sa spun intentiilor PDL de a lansa, cum au prezentat in media, cel putin doua motiuni impotriva Guvernului: pe invatamant si pe agricultura.
Ca PDL-ul vrea sa "se revanseze", nu este nici o noutate. Doar asa s-a procedat de peste douazeci de ani, atunci cand au avut loc schimbari politice.
Ce ma mira este faptul ca uita. Si uita un lucru esential: presedintele "lor" sustinut facea, acum cateva saptamani, apel la intelegere, reconciliere, coabitare. Si nu in ultimul rand, iertare crestineasca. Parca asa imi aduc aminte ( daca gresesc, sa viu iertat).
Pai ce crestinism mai gasesti la PDL cand, trecand peste "sefu", ei se arunca tot in razbunare, cu deviza arhicunoscuta, comunista, "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte"? (in treacat fie spus, aceast enunt face parte din poruncile divine transmise poporului ales, spre convietuirea vechi-testamentara). Nu seamana starea aceasta, pe care o genereaza capii unui partid, ce se doreste si democrat, cu o reantoarcere la inchizitie, la vanatoarea de vrejitoare?
Spun acest lucru, deoarece ma gandesc la ineptia acestui demers. Se por arde singuri.
Pentru ca, nu-i asa, daca vor lasa USL-ul sa-si duca pana la alegeri guvernarea si aceasta nu va reusi, nu va plati altcineva decat USL-ul.
A, le este frica sa nu reuseasca demersul acestei aliante acum, cand tot mai multe matrapazlacuri financiare ies la suprafata? Sau nu mai reusesc sa-si puna la punct "masina de vot" atat de bine unsa si evidentiata de Dl Videanu la ultimele alegeri prezidentiale?
Uita un singur lucru: nu mai pot manipula voturile. Si, cum sunt mai putin de trei luni, cred ca cel mai bine e sa se abtina. Daca vor sa realizeze ceva. Mai ales sa se apropie de popor.

Un evenimet mult comentat, disecat, digerat (sau poate nu) s-a intamplat in ultimele zile: Dan Diaconescu a preluat OLTCHIM.
Trecant peste stirea media, ma surprind doua lucruri.
Primul este legat de marea analiza care se face peste tot si de toti: averea lui Dan Diaconescu si cine-l sustine. Pai acum trebuie puse aceste intrebari? 
De cand a aparut in media si, mai ales, dupa fulminanta sa ascensiune politica, era clar ca exista o baza de discutii, mai ales ca erau publice toate realizarile sale din domeniul afacerilor si finantelor. Ca este sprijinit si ca va fi sprijinit, este o realitate. Care se poate intelege. Ce nu inteleg distinsii analisti, si nu-mi permit eu sa-i critic, este ca acest Dan Diaconescu "a facut priza" la mase situatie cu care, din pacate, nu se mai prea poate lauda nici un lider de partid, nici macar UDMR-ist (caci au aparut si acolo dezidentii si spargatorii de partid).
Al doilea lucru care ma surprinde aici este modul in care s-a prezentat aceasta privatizare (si redau din memorie, cerandu-mi din nou scuze pentru greseli):"s-a acceptat privatizarea, dar noi vom ii vom imprumuta cateva zeci de milioane, pentru sustinerea fortei de munca, pe care ni le va returna". 
Cum adica, iarasi facem privatizare pe vorbe? 
Sunt sau nu sunt banii? Dar, va rog sa ma scuzati. Am uitat implicarea dlui Videanu, care se pare ca l-a sustinut pe D.D. si consilierea unui fost director, chestiune care clarifica, mai mult decat era nevoie, speta. Dar unde sunt organele abilitate cu "apararea intereselor poporului" ? (detalii reale se gasesc pe toate site-urile media).
Respectandu-l pe D.D. pentru tot ce a realizat (si nu am spus cum a realizat) nu pot, insa, sa nu ma gandesc la greul cocktail  pe care el insusi si l-a pregatit. Sper sa nu fie unul "Molotov" ci de bun augur, digerabil si, nu in ultimul rand, profitabil.
Altfel, degeaba a ajuns unde este acum.

Tragand linie peste o asa incurcata realitate romaneasca, nu pot incheia decat cu un citat spiritual, bun pentru meditatia de duminica:
"Apoi, cand m-am uitat cu bagare de seama la toate lucrarile pe care le facusem cu mainile mele si la truda cu care le facusem, am vazut ca in toate este numai desertaciune si goana dupa vant, si ca nu este nimic trainic sub soare. (Ecl.2:11)"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu