luni, 10 decembrie 2012

Incurcatele cai ale..."politichiei"

sau
"Cum sa-ti servesti adversarul la fileu"

Doar ce ma pregateam sa-mi exprim cateva din gandurile si asteptarile post- electorale, dupa finalul  atat de previzibil al votului de ieri cand, asa cum era de asteptat, au si aparut voci in PNL, pentru a strafui imprevizibila declaratie a premierului si castigatorului, in alegeri, Victor Ponta, in legatura cu ipoteticul parteneriat cu UDMR-ul.  Cum toti vectorii media se ocupa de evenimentul central al lunii si, pot afirma, chiar al anului, precum si de aceasta nescontata atentie acordata ultimului iesit la urne, nu vreau sa fac prea multe comentarii pe marginea rezultatelor alegerilor parlamentare.

Gandurile, deturnate de la ideile initiale, imi sunt, insa, canalizate spre doua aspecte care, daca se adeveresc, pot face din victoria zdrobitoare a obtinuta impotriva regimului basescu (cum s-a exprimat presedintele PNL) o mare tragedie nationala.

Sa ma explic.

Despre UDMR am mai facut referire si cu alte postari unde, in esenta, aminteam ca este singurul partid care si-a stiut si sustinut foarte bine interesul, in toti acesti 23 de ani de democratie originala romaneasca si si-a slujit, pana la capat, electoratul.
Din aceasta perspectiva, vocile anti-cooptare pot fi justificate.
UDMR-ul nu va urmari altceva decat realizarea marelui sau scop de segregare teritoriala, nu va face decat sa-si manifeste, in toate momentele si in toata plenitudinea, atitudinea antinationala si antiromaneasca (cum am scris si deprea lansarea candidaturilor la Oradea, cand momentul a inceput cu intonarea imnului maghiar - oare de ce, cand traim in Romania ?) si va raspunde, permanent, la timp si cu toata suflarea, comenzilor venite de la Budapesta (cine si de ce nu a participat la Referendumul ?).
Aaaaa!
Daca onorabilii parlamentari declara deschis si in scris, in fata natiunii romane si in fata forurilor internationale, ca renunta la pretentiile lor iredentiste si ca vor lupta pentru ca si populatia romana din Ungaria sa se bucure de TOATE DREPTURILE SI LIBERTATILE pe care ei le au aici, atunci cooptarea lor nu cred ca va crea nici o problema. 
Dar asta e utopia utopiilor, caci ei se comporta, din pacate, ca acel din poveste caruia, daca ii dai un deget, el iti ea tot trupul, nu numai o mana.
Oare premierul nu-si da seama de jocul ascuns si perfid pe care-l practica aceasta "asociatie" ? Si ca tot ea, s-a folosit de gaselnita "primirii la guvernare", pentru a-si atinge INTOTDEAUNA scopul.
Dar cum eu sunt doar un simplu cetatean care, a traint si activat in perioada de trista amintire comunista, am reminiscente si resentimente, astazi, nu corespund "inaltelor standarde democratice europene".
Vreau sa inchei aceasta idee cu sublinierea ca tocmai aceste standarde vorbesc de o strategie de "clarificare" a problemelor teritoriale adica, concret, de impartirea Romaniei. (un simplu exemplu: ""Noi, secuii, suntem cu toţii autonomişti, gândim şi simţim la fel în legătură cu autonomia Ţinutului Secuiesc. (...) Deşi va fi o manifestare de campanie a noului partid maghiar (PPMT-n.r.), noi, reprezentanţii UDMR Covasna, vom participa la acest eveniment şi vom mobiliza cel puţin jumătate din participanţi", a spus Tamas Sandor, presedintele UDMR Covasna" - http://www.gandul.info/politica/oferta-soc-de-campanie-a-radicalilor-maghiari-federalizarea-romaniei-prima-cale-ce-poate-fi-adoptata-este-recompunerea-cadrului-imperial).
Orice alt comentariu, legat de acest prim aspect, este de prisos.

Al doilea, poate nu atat de "incitant", dar in stransa legatura cu primul si, dupa parerea mea, mult mai periculos pentru USL il reprezinta "FISURA".
Ca ea poate fi numita "cuiul lui Pepela", "calcaiul lui Ahile" sau oricum altfel, disensiunea incipienta creata pe tema de mai sus VA FI EXPLOATATA LA MAXIMUM de principalul inamic al Uniunii. Si, dupa cum a demonstrat-o pana acum, avand inca in mana TOATE PARGHIILE formale si informale, o va face CU CEA MAI MARE ABILITATE. Doar "DIVIDE ET IMPERA" a fost si este sloganul favorit al liderului de la Cotroceni. A demonstrat acest lucru in dezbinarea oricarei aliante care s-a aflat la guvernare cu PDL-ul.
Chiar asa de usor s-a uitat realitatea recent incheiata ? 

Acest dublu pericol ma ingrijoreaza acum cand, noi votantii si USL-ul, ne bucuram de victorie. Chiar daca noi, simplii cetateni, stim si ne dam seama ca asteptarile noastre mari nu vor fi implinite prea curand. 
Dar acest lucru nu este atat de trist si tragic pe cat va fi el daca, in loc de INTELEPCIUNE, liderii USL, si in special premierul, isi vor etala EMFAZA, EGOCENTRISMUL, MISTOCAREALA, BASCALIA devenind ei NOII "ELITISTI" INTANGIBILI.

Si pentru ca, acum, este nevoie de INTELEPCIUNE, mai mult ca oricand, mi-as dori ca liderii USL sa nu mai serveasca atuuri, la fileu, adversarului ci sa mediteze si sa actioneze conform unei lectii mai vechi, dar atat de actuale:
" Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga si fara mustrare, si ea ii va fi data. Dar s-o ceara cu credinta, fara sa se indoiasca deloc: pentru ca cine se indoieste seamana cu valul marii, tulburat si impins de vant incoace si incolo."




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu