miercuri, 18 decembrie 2013

Despre ... jocul de-a politica

„După joc, și regele și pionul merg în aceeași cutie.” - proverb italian
Multe si diverse sunt jocurile practicate pe mapamond. Unele de placere sau pe bani si unele inteligente. Unele sunt de grup, altele individuale. Unele de sala, altele in aer liber. Unele generale altele specifice, unele sportive altele educativ-instructive si, in fine, unele politice. 
Toate au un numitor comun, existenta unui castigator si a unui invins. Ca este singur sau in grup, atat invingatorul cat si invinsul cunosc ce este acela FAIR-PLAY-ul. Si aproape la toate se potriveste proverbul de la inceput.
Aceasta este teoria jocului, cel putin pe scurt, asa cum am gandit-o eu.

Acum, ca pe mandrul nostru plai mioritic se practica, se mediatizeaza si prolifereaza tot felul de jocuri, nu-i nici o problema. Problema este a acelui fairplay care, caragialesc, exista dar lipseste cu desavarsire.
Si l-am gasit intr-o interventie a unui analist politic dupa "jocul de glezne" pe care PSD-ul l-a facut ieri, la alegerea unui anume sef INTERIMAR.

Spunea analistul (si redau strict din memorie) ca premierul a dat semnalul "stop vot" nu pentru ca ar fi vrut sa "sunteze" PNL-ul ci pentru ca, din pacate, onor candidatul produl de partidul din aliata prea l-a criticat "pe sticla" pentru toate gafele si "prostioarele" facute dupa accederea la putere, ca sa-i poata permite acel reviriment in media nationala, pe care si-l propusese.

Ce nu am inteles eu este urmatoarea "speta".
Daca pentru UN MANDAT DE INTERIMAT DE CATEVA LUNI premierul, care este un sportiv, uita ce este acela fairplay-ul si se joaca cu "uite votul (cvorumul), nu e votul (cvorumul)", il ignora pe partenerul sau la depunerea juramantului de investitura dar, in fata presei, pare sa fie in rezonanta cu el macar asa de complezenta, ce semnal a dat el "SUPT-ORDONATILOR" care si asa, ca niste adevarati vatafi pe plan local, nu-i prea dau atentie si se contreaza acolo unde interesul material si financiar nu-i uneste "spre rau" cu aliatii pe care-i tot blameaza?

Cred ca semnalul dat chiar de la constituirea acestei "strutocamile" moderne care, conform proverbului, "nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase" insa improsca, din plin, venin, minciuna si toate relele preluate din trecuta stare pe care o condamna dar de care nu se poate separa, dispersa, delimita.
Semnalul, pe care noi nu l-am vazut dar care, tragic, s-a manifestat chiar in timpul ultimului referendum.

In aceste conditii si tinand cont de adevarul pe care proverbul de la inceput il postuleaza, astazi ma gandesc cata apa va mai trebui sa curga in toate apele noastre nationale pentru ca liderii USL sa inteleaga ca NU EI SUNT IMPORTANTI SI NU PENTRU MANDRIA SI "AMORUL LOR PROPRIU" I-A VOTAT POPORUL.

Si sa nu uite ca si Cartea pe care ei au votat avertizeaza (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/eclesiastul/9/)

2 Tuturor li se întâmplă toate deopotrivă: aceeaşi soartă are cel neprihănit şi cel rău, cel bun şi curat ca şi cel necurat, cel ce aduce jertfă ca şi cel ce n-aduce jertfă; cel bun ca şi cel păcătos, cel ce jură ca şi cel ce se teme să jure!2 Caci toti au aceeasi soarta: cel drept ca si cel pacatos, cel bun ca si cel rau, cel curat ea si cel necurat, cel ce aduce jertfa ca si cel ce nu aduce, cel bun ca si cel rau, cel ce jura ca si cel ce cinsteste juramantul.
3 Iată cel mai mare rău în tot ce se face sub soare: anume că aceeaşi soartă au toţi. De aceea şi este plină inima oamenilor de răutate şi de aceea este atâta nebunie în inima lor tot timpul cât trăiesc. Şi după aceea? Se duc la cei morţi.3 Este un mare rau in tot ceea ce se face sub soare, caci toti au aceeasi soarta si pe langa aceasta inima oamenilor este plina de rautate si nebunia in inima lor dainuieste toata viata lor si se duc in acelasi loc cu cei morti;

S-au, mai pe romaneste, SA TERMINE CU JOCUL DE-A POLITICA!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu