joi, 22 mai 2014

Despre ... perspective

„Când vei fi mulţumit să fii pur şi simplu tu însuţi şi să nu te compari cu ceilalţi, toţi te vor respecta.”— Lao Tse

Tocmai ma gandeam la ceea ce urmeaza sa se intample in curand (desi undeva deja a inceput). 

Da, la ele, la europarlamentare imi statea gandul pentru ca viitorul nostru depinde foarte mult de ca va fi in marea familie U.E. Care U.E., daca bine imi aduc aminte, se bazeaza pe fapte, principii si reguli de "traditie" (democratica, bineinteles), pe care ni le impun si noua, chiar daca discrepantele enorme dintre societatea lor si a noastra devedesc, nefericit dar neluat in calcul, incompatibilitatea.  
Un singur exemplu este mai mult decat relevant: marirea varstei de pensionare.
Daca in U.E., libera si democratica, speranta de viata a crescut si se poate prognoza o marire a varstei de pensionare (desi sindicatele autentice si societatea civila demonstreaza contrariul), pe dulcele nostru plai mioritic, dupa varsta de 40 de ani, fara nelipsitele p.c.r.-uri nu te mai ia nimeni in calcul. Sau te ia in calcul, cu batjocoritorul salar minim pe economie care, cel putin persoanelor de varsta a doua si a treia, nu le ajunge nici pentru medicamente. Daramite pentru a trai decent, cu acest mizerabil "cos de trai", autosuficient dupa calculele oficialitatilor si oficialilor actuali si fosti. 
Intr-o anume imprejurare se prezenta, la radio, o anumita speta in care o pensionara il intreba, retoric, pe presedintela ales daca el poate trai cu o pensie de ...650 euro. Raspunsul a fost, normal, nu. Se intampla in Franta. 

Astfel, ma gandesc la cate experiente vom mai fi supusi si va trebui sa suportam noi, cei veniti mai la urma de catre ei, cei care ...

Si uite asa am lasat acele ganduri oprindu-ma la un material interesant, primit printr-un email, care m-a facut sa am o alta "perspectiva" despre azi si maine. Il redau, prin copy-paste, fara nici un comentariu. Spre cunoastere.  Nici eu nu stiu cine este autorul.

"Stiu, sunt multi care se rusineaza cu cetatenia lor romaneasca, cand merg in strainatate.
Calatorind in jurul lumii, mi-am dat insa seama ca nu-i deloc rau sa fii roman.
Ba dimpotriva. Relaxeaza-te si bucura-te de originle tale, oriunde mergi.

Uite si cateva motive sa faci asta:

-Ai un pasaport bun pe care scrie U.E. si n-ai probleme cu viza, aproape nicaieri ( exceptii: RUSSIA-vesnic, USA-deocamdata). Daca erai unul dintre cei 2,5 miliarde de chinezi sau indieni de pe pamant, ai fi masurat cozile la ambasada in kilometri.

-Daca intr-o expeditie prin jungla vei fi inconjurat de lighioane, o sa te descurci, cu calm. Esti pregatit de mic pentru astfel de situatii, de cand te alergau cainii prin cartier. Colegul tau japonez de expeditie o sa clacheze emotional.

-Datorita climei de acasa, te adaptezi usor si in locurile calduroase si in alea friguroase. Daca erai norvegian si mergeai in Africa, te-ai fi inrosit ca un posterior de babuin, din prima zi. Daca erai, in schimb, un african si mergeai in Norvegia(in situatia absurda in care primeai viza) ti-ar fi inghetat chiar si lucrul de care erai cel mai mandru.

-Calatoresti ca turist, backpacker, explorator sau afacerist. Daca ai fi fost somalez sau nord-coreean, ai fi calatorit doar ca refugiat.

-Vorbesti binisor engleza si asta te ajuta peste tot in lume. Chiar daca n-ai fost studios la scoala, ai prins limba lui Brad Pitt si Clint Eastwood, din filme. Daca-ai fi fost spaniol sau italian,i-ai fi auzit pe baietii astia vorbind doar in limba ta.

-Multi occidentali superficiali au o parere atat de proasta despre tara ta, incat n-ai cum sa-i dezamagesti. Aproape orice vei face, le vei depasi asteptarile. Daca ai fi fost neamt si n-ai fi avut chilotii aranjati pe culori, erai deja o dezamagire.

-Si intr-un taxi din Argentina, si intr-o carciuma din Franta, si intr-o discoteca din Thailanda vei putea spune des “This song is from my country.” Daca ai fi fost rus, n-ai fi stiut sa spui asta.

-Daca te enervezi tare, poti sa injuri temeinic pe oricine, pe limba ta. Daca ai fi fost englez, ai fi inacasat-o de la a doua silaba…“Fuck y…”

-Cand te vei intoarce acasa, mama te va astepta cu masa plina de bunatati, cum numai ea stie sa prepare. Daca ai fi fost thailandez, mama putea sa fie de fapt tata.

-In orientul mijlociu localnicii te invita amabili la ei acasa, auzind ca vii din Romania, o tara pe care o respecta. Daca ai fi fost american, te-ar fi invitat oricum la ei acasa, dar nu-ti mai dadeau drumul decat pe recompensa.

-Daca un dubios vrea sa-ti dea curs mai bun ca la banca, te prinzi repede ca-i hot. Daca ai fi fost scandinav, aveai deja buzunarele goale.

Daca tu esti suparat ca te-ai nascut roman, nu cred c-o sa te conving sa-ti schimbi parerea. Lamenteaza-te putin, asteapta viata viitoare si poate, cine stie, vei fi neamt. Sau poate congolez. Eu unul cred ca doar o viata am si-n aia sunt roman. Si nu e rau deloc."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu