miercuri, 18 martie 2015

Ceva la ordinea zilei

"Adevărata integritate înseamnă a face ceea ce e corect, chiar ştiind că nimeni nu va afla niciodată ce ai făcut." - Oprah Winfrey


Ma gandesc la o anume expresie. "Beciul Domnesc".
Daca as intra pe net as gasi, cu siguranta, foarte multe detalii, exemplificari si referiri la aceasta. Atat pentru expresia traditionala cat si despre cea ironica, folosita recent de un proaspat-fost client al acestuia. Dar nu asta mi-am propus.

Gandurile de astazi, fara a ma socoti un specialist in materie, se concentreaza asupra a ceea ce inseamna DOMN.

Am cautat, asadar in DEX (dar tot pe net, caci e mai facil) si am gasit o referint pe care o redau prin copy-paste:

"DOMN, domni, s. m. 1. Termen de politețe pentru un bărbat. ♦ (Fam.; la voc.) Termen impersonal de adresare care însoțește de obicei o frază exclamativă, interogativă etc. ♦ Soț. ♦ (Pop.) Orășean. 2. Persoană care are autoritatea, posibilitatea de a face ceva; stăpân. 3. Titlu purtat de suveranii Țării Românești și ai Moldovei; voievod, domnitor; persoană care purta acest titlu. 4. Dumnezeu. ♦ Isus Hristos. ◊ Expr. A da (sau a lăsa pe cineva) în plata (sau milaDomnului = a lăsa (pe cineva) în pace, a(-l) lăsa să facă ce vrea; a ignora. ♦ (La voc.) Exclamație, invocație impersonală exprimând mirare, amărăciune, surpriză. Doamne, ce vorbă ți-a ieșit din gură! ◊ Expr. Vezi, Doamne = chipurile, vorba vine. [Voc.(1-3) domnule, dom'le, (4) doamne; nom.voc. și (1) domnu, don’, dom’] – Lat. dom(i)nus.  Sursa: DEX '09 (2009)"

Si, analizand in ordinea sus amintita expresia, ma intreb la cine se poate raporta ea.

Am exclus, din capul locului pozitia a patra caci, nu-i asa, nu exista nici o compatibilitate intre cele doua referinte.
Am exclus si pozitia a treia caci, cred eu, domnia de aici are conotatii mult superioare celorlalte.
S-ar putea ca prima pozitie sa aiba, cat de cat, legatura cu respectiva expresie, dar "ironia" cu care ea a fost lansata ma face sa ma indoiesc.

Ramane pozitia doi, pe care o reiau, cu caractere marite: "Persoană care are autoritatea, posibilitatea de a face ceva; stăpân."

Uitandu-ma la "parcursul" celor care populeaza locatia respectiva, imi dau seama ca nu prima parte a acestei pozitii este definitorie ci ultima. Si mi-am mai dat seama cat de departe de tinta noastra suntem noi, simplii cetateni manipulati, dezinformati i folositi doar ca niste unelte, din patru in patru ani (sau cinci).
Caci, daca democratia originala romaneasca a fost, este si va fi axata doar pe "emanatia" unor asemenea DOMNI, ea nu mai este democratie ci NEOSCLAVAGISM, NEOIOBAGIE, NEOBURGHEZIE, pentru ca acolo unde exista stapani exista si ... exploatati (fiecare intelege ce si cum vrea).
Si nu cred ca se mai poate comenta ceva.

Ramanand, asadar, in contextul problematicii care se subintelege din citatul de inceput, ma gandesc daca "ironia sortii" l-a facut pe celebrul edil sa asemuiasca "stabilimentul" cu ceea ce insemna, odata, "Beciul Domnesc" sau si el, ca de altfel toti "chitriasii" prezenti si viitori, face parte din acea ultima categorie, de trista amintire, care da relevanta prezenta expresiei recent lansate.

Cat despre integritate, AU FOST VREODATA STAPANII INTEGRI in relatiile cu "prostimea"?

PS: cer scuze pentru greseli, dar nu mai am timp de corectat. Mea culpa!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu