miercuri, 24 mai 2017

Despre puterea ... unirii

Am gasit astazi, in scurtul rastimp petrecut pe net, poate un indiciu spre rezolvarea grelei intrebari, uneori parca fara raspuns: de ce? Si ca atare, am distribuit cateva postari, cu invataturi lasate posteritatii de Seniorul Corneliu Coposu, tocmai pentru a trage un semnal de alarma.

Cum stiu ca tot ce este omenesc ne este cunoscut si ne dezbina, m-am gandit sa ilustrez acele indemnuri cu doua pilde pentru invatatura. 

Prima este mai didactica, fiind folosita de multe ori in scop pedagogic (era sa spun ... petagocic - sic) si spune asa:

"Un om batran , aflat pe moarte , si-a adunat fiii in jurul sau pentru a le da cateva sfaturi inainte de a se desparti de ei.El i-a poruncit servitorul sa aduca un manunchi de nuiele si i-a spus fiului cel mare : "Incearca sa il rupi !"

Fiul s-a chinuit din rasputeri , dar toate eforturile lui au fost in zadar.Cel de-al doilea fiu a incercat si el sa rupa manunchiul , insa nu a avut nici un succes.

"Dezleagati manunchiul " , a spus tatal , " si luati fiecare din voi cate o nuia."
Dupa ce fii au facut precum li s-a zis , batranul a continuat : 
"Acum rupeti-le !" , si fiecare nuia s-a rupt usor , fara mare chin."Ati inteles ce-am vrut sa spun " a spus tatal :

"Unirea daruieste putere." "

(http://www.copiipovesti.ro/2011/07/manunchiul-de-nuiele-fabula-de-esop.html

A doua, pragmatica si fara echivoc, a stat la baza unei celebre cuvantari intitulata "Casa dezbinata"(https://ro.wikipedia.org/wiki/Discursul_"Casa_dezbinata"). Da, este preluata din Cartea Cartilor si se potriveste, inca, perfect incercarilor nereusite de izbanda, tocmai din cauza ignorarii ei. Spune asa:
"Orice imparatie dezbinata impotriva ei insasi este pustiita; si orice cetate sau casa dezbinata impotriva ei insasi nu poate dainui."
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/matei/12/25)

Concluziile si comentariile apartin celor interesati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu