luni, 19 iunie 2017

Foarte pe scurt despre ... divort

Cand, prin 1978, era realizat filmul de Oscar Kramer contra Kramer, cu siguranta scopul era unul pe care romanul, avut ca baza, il evidentiase relevant in realatiile interumane. Doar urmarind filmul sau citind romanul iti poti da seama ca nu un simplu divort a adus peliculei atatea premii.
Dupa ani si ani problematica divortului a evoluat, le fel ca si problematica relatiilor interumane sau a interpretarii.

Asistand, zilele acestea, la un altfel de scenariu, cu subiect si interpreti "de exceptie", m-am tot gandit cine a realizat scenariul si cine l-a regizat. Caci, trecand peste toate comentariile "de bine" nu pot sa nu remarc grotescul dintr-o anumita zona a politicului mioritic care, fara nici un discernamant, pune inaintea cailor, carul.

Pe unui din site-urile pe care le urmaresc cineva a facut un comentariu pertinent vizavi de speta. Intre altele puncta, si sunt perfect de acord, ca un anume program de guvernare nu este al unui om ci al unui partid, la fel cum partidul nu este al lui X sau Y ci al celor care-l compun.
Paranteza, site-ul nu este al cuiva din partidul in speta, cum nici eu nu sunt membru al vreunui partid politic.

Asa stand lucrurile si amintindu-mi cum, odata, eram obligati sa clamam in plen ca "partidul e-n toate" si ca doar unul este conducatorul iubit, ma intorc iar la drama de atunci versus "parodia" din anul de gratie 2017 incercand sa-mi explic cine va avea castig de cauza. 

Si cum lupta s-a dat, atunci in instanta iar acum in Parlament, ma intreb: dar cu "caii" ce-ati avut?
Pentru ca, nu-i asa, doar niste inconstienti diletanti pot pune carul in fata cailor si apoi sa-i bata pentru ca nu merge atelajul (saracii "cai", care au tras din greu la toate alegerile pentru ca acesti Pacala ai meleniului trei sa se vada acolo unde nu credeau vreodata ca vor ajunge).

Dar poate gresesc. 
Dedesupturile sunt, intotdeauna, partea ascunsa a icebergului, iar pericolul aici se afla.

Cum raspunsul nu tine de cai ci de ceea ce ne-a lasat, spre meditare, interesanta "Intrebare si raspuns" a lui Toparceanu, o redau dupa cum o stiu din memorie, de pe vremurile "alea" (dar se gaseste pe net, asa cum am mai postat-o si cu alta ocazie):

"Rumegand cocenii de pe langa jug,
S-antrebat odata boul de la plug:
- Doamne, pe cand altii huzuresc mereu,
Pentru ce eu singur sa muncesc din greu?

L-antrebarea asta, un prelung ecou
I-a raspuns din Slava:
- PENTRU CA ESTI BOU!"
(orice asemanare cu realitatea politica nu este deloc intamplatoare).





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu