Acel ceva pe care-l aminteam mai sunt si care, vrem sau nu vrem, face parte din existenta noastra este reprezentat de ceea ce noi, romanii, numim: CEI SAPTE ANI DE ACASA.
Din frageda pruncie suntem invatati de parinti si de familie, in general, cum sa ne comportam, cum sa ne pregatim, cum sa ne manifestam, cum sa AJUNGEM OAMENI. Apoi, in scoala (atat cat se mai face astazi) invataturile pe care le primim, pentru dezvoltarea noastra intelectuala, consolideaza bagajul cu care plecam de acasa. Urmeaza contactele cu semenii, intr-o diversitate mai mult sau mai putin extinsa, cu biserica, cu grupurile politice si, de ce nu, cu grupurile de interese. Toate aceste contacte ne transmit, vrem nu vrem, semnale, idei si principii pentru viata cea de toate zilele pe care le luam, sau nu, in considerare.
Dupa zbuciumata vara fierbinte de care am avut parte pana acum (si la propriu si la figurat), dupa gustul amar al unui esec rezultat ca urmare a ratarii tintei, gandurile de astazi mi-au adus aminte de DOUA PRINCIPII care nu influenteaza, neaparat, dezvoltarea noastra personala (cu toate ca nu se exclud) ci privesc, in principal, relatiile de grup si politice, in special.
Primul principiu este PRINCIPIUL DOMINOULUI. Acesta este cel mai discutat si mai analizat dintre principiile care insotesc, de regula, tot spectrul politic, economic, social sau de orice alta natura din viata unei colectivitati. Cu impactul pe care-l are asupra realitatii, acest principiu este luat in calcul (SAU POATE NU) de Cancelarii si State Majore, de Seviciile Speciale si Media, de gruparile anarhiste sau mafiote, de oricine gandeste un plan sau o strategie pentru atingerea unui tel, mai mult sau mai putin onorabil. Daca veti viziona ecranizarea cu acelasi nume, veti primi confirmarea celor afirmate mai sus. La vremea sa, PRINCIPIUL DOMINOULUI a fost un film de referinta care, chiar si acum, poate avea o puternica influenta pentru cei care cunosc si-i apreciaza avantajele, dar si RISCURILE. Nu stiu cat de mult au reflectat cele doua tabere implicate in razboiul inca neancheiat, asupra acestui principiu dar, cu siguranta, urmarile (bune si rele) se vor vedea cat de curand.
Al doilea principiu, poate nu atat de analizat si exploatat ca primul, dar la fel de important, este PRINCIPIUL BUMERANGULUI, la care vreau sa fac referire in continuare.
Trecand peste ideile relevate de interventiile in mediul online (pe care le-am putut vizualiza) si avand in atentie ca acest principiu a dat titlul unei lucrari de profunda analiza a procesului lui Lucretiu Patrascanu, cel care a lasat posteritatii sintagma, UITATA de aproape toti ACTUALII LIDERI POLITICI, "Inainte de a fi comunist, sunt ROMAN", PRINCIPIUL BUMERANGULUI ma duce cu gandul, pur si simplu, la arta folosirii acestei arme de vanatoare, de catre aborigenii australieni. Din descrierea ei, arma aceasta deosebita are caracteristica de a se intoarce la utilizator, atunci cand se rateaza tinta si da posibilitatea refolosirii ei, in conditii cat mai optime. In mainele unui profesionist, arma respectiva este mai mult decat eficienta, ESTE MORTALA. Ce se intampla atunci cand utilizatorul este un novice? Probabil va dati singuri seama, dar cred ca neatentia in folosirea ei poate fi uneori, chiar fatala pentru VANATORUL DILETANT. De aceea si acest principiu trebuie cunoscut si aplicat cat mai corect, pentru eficienta, siguranta si rezultate maxime. Si nu numai la vanatoare ci si in lupta politica (tot o vanatoare, pentru mediile cu democratie INCA infantila).
Gandind la aceste doua principii, nu pot sa nu subliniez ca ele au fost mult mai bine APLICATE de o tabara, in detrimentul CELEILALTE. De cine si cum, las analistii si comentatorii politici sa o faca. Las la latitudinea Dumneavoastra sa gasiti raspunsul pe care eu l-am gasit. Pentru mine, ca simplu cetatean, mi s-a relevat, fara nici un dubiu, ca IGNORAREA ACESTOR DOUA PRINCIPII, conduc DIRECT la pagube si urmari uneori IREPARABILE si la suferinte pe care le suporta POPORUL, victima colaterala, CONTINUA, a INCONSTIENTEI POLITICULUI care l-a uitat pe Patrascanu.
Dar cel mai mult, aceste principii mi-au EVIDENTIAT, nevoia TRANSPUNERII IN VIATA a corolarului existentei uname: CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU FACE !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu