vineri, 15 noiembrie 2013

Despre ...superficialitate

Dacă nu ai timp să faci un lucru bine, crezi că vei avea timp să îl faci din nou?“ 
John Robert Wooden (14 octombrie, 1910 – 4 iunie, 2010) a fost un jucător și antrenor american de baschet.

Sa fi vrut si nu as fi gasit un citat care sa se potriveasca mai bine contextului.

Cineva facea ieri, la un port de radio, cateva remarci vis-a-vis de "balacareala" care caracterizeaza cotidianul romanesc subliniind penibilul care guverneaza prin superficialitatea postdecembrista ridicata la rang de virtute, mai ales in ceea ce priveste segmentul politic. Conducatori fara viziune, legiuitori penali si nevertebrate decizionale sunt doar cateva din elementele care, trezindu-se cu puterea in brate si-au dat seama, cu suprindere, ca au pus mana pe o palarie prea mare pentru "capacitatea" lor.

Astazi, comentand ultima stare de fapt, altcineva il caina pe Premier ca nu s-a informat mai bine in "speta" noului inscaunat al L.P.F. Asa cum ieri, tot cineva "de bine" incerca sa "dreaga busuiocul" in speta "ultimului agricultor".

Gandindu-ma doar la aceste aspecte, dar facand o retrospectiva la tot ceea ce am traint postdecembrist, nu am putut sa nu remarc o constanta, dureroasa si distructiva, un "fir rosu" care ne urmareste fatidic, de aproape 24 de ani de democratie originala: continua superficialitate in tot ceea ce inseamna managementul treburilor statului, acest irecuperabil bolnav, aceasta imposibila gaura neagra a libertatii nostre, atat de prost inteleasa si aplicata.

In tot ce se intreprinde, se incearca carpiri si ajustari de complezenta si de "ochii lumii", cu rezultate dezastroase pentru populatie, cobaii oricum ignorati de "potentatii interni si exteri". 
Ca o paranteza, am auzit ca onor Guvernul nu va permite aparitia "falimentului persoanelor fizice" pe motiv de "interes al investitorului strain". In localitatea unde incercam, ca familie, sa supravietuim crizei zeci de case au fost "golite" de proprietarii care nu si-au mai putut plati ratele, ramanand adevarate capcane si focare de infectie si, in cele din urma, ruine atat pentru banci cat si pentru potentialii viitori cumparatori. Caci, cu mintea lor superficiala pentru popor dar plina de imbogatire pentru ei insisi, cei in drept ignora ceea ce putea oferi o rezolvare de tip "castig-castig", adica reesalonarea datoriilor pe termene chiar si "pe viata" sau "pe generatii" si, in acelasi timp, rezolvarea unor "spete" care tin de "uman", sau de spirit cetatenesc, unul dintre motivele care au condus la insangeratul decembrie 1989.

Bucolic, insa, se prezinta realizari peste realizari ignorandu-se ca poporul, tot mai mult si mai adanc, este supus acum unui adevarat "genocid democratic" prin toate masurile pe care va fi obligat sa le suporte pentru, atingerea "tintei convenite cu F.M.I." si care, din nefericire pentru el, nu apar in acest tablou. 

Pe unii "fluturasi" aparuti "intamplator" pe stalpii orasului se afla sloganul "Ridica-te Gherorghe, ridica-te Ioane!".

Ma intreb, in sinea mea de simplu cetatean, mai merita daca de atunci, din decembrie 1989, nu s-a facut nimic bun pentru popor?

Nu este si asta tot o dovada de superficialitate?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu