sâmbătă, 21 aprilie 2018

Gand de ...astazi

Astazi, intre lecturarea unor analize interesante pe site-urile pe care le urmaresc, pentru ca ma intereseaza, vizionarea debutului discutabil al campionului en-titre la snooker, parcurgerea, in treacat a celor doua filme "Crocodile Dundee"si stirile zilnice de rigoare, s-a infiripat un gand legat de ceva ce nu prea am citit pana acum: cum sa fi marginalizat prin manipulare, ca popor. Iar gandul mi-a fost "indus" de faptul ca cele doua filme sus-amintite, fabricare inainte de 1989, prezentau un simbol cazut mult dupa caderea "Cortinei de fier", cu urmari pe care, nefericit si astazi le simtim pe pielea noastra. Insa, cum nu mi-am propus sa antamez vreo speta politica, ma opresc.

Asa stand lucrurile, m-am oprit la un fragment din biografia facuta de Wikipedia unei personalitati istorice, Tudor Vladimirescu: (https://ro.wikipedia.org/wiki/Tudor_Vladimirescu).

"A semnat o înțelegere cu Comitetul de oblăduire prin care Tudor urma să ridice „norodul la arme“, având drept obiectiv înlăturarea regimului fanariot. Conținutul prea revoluționar al „Proclamației de la Padeș“ i-a speriat pe boieri, care trimit corpuri de oaste pentru a-l opri. Adresându-i-se lui Nicolae Văcărescu, unul dintre cei însărcinați cu înfrângerea oștirii pandurilor, Tudor arată că „pesemne dumneata pă norod cu al căror sânge s-au hrănit și s-au poleit tot neamul boieresc, îl socotești nimic, și numai pe jefuitori îi numeri patrie... Dar cum nu socotiți dumneavoastră că patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor“. Diplomat, Tudor asigură în permanență pașalele de la Dunăre și Poarta Otomană că poporul s-a revoltat din cauza „cumplitelor patimi ce suferă din partea unirii pământenilor boieri, cu cei după vremi trimiși domni și ocârmuitori acestui norod“."

Caci, iertata fie-mi observatia, dar in toate analizele si sintezele, indiferent de culoare sau apartenenta politica, mai persiflat si batjocorit, postdecembrist, ca POPORUL ROMAN, de catre "ilustrii" nostri alesi si numiti, pentru ca, nu-i asa, TOATE SE FAC IN NUMELE LUI, nimic nu este.

Dupa un decembrie sangeros care s-a vrut cu si pentru popor! 

Sau tocmai de aici a inceput marginalizarea, prin manipulare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu