marți, 19 iunie 2018

De ce ... nu!

"Lucruri înspăimântătoare se petrec în ţara aceasta." se spune intr-un anume capitol, dintr-o anume scriere aflata in partea Veche a Cartii Cartilor. Cu siguranta carcotasii vor spune ca nu are nimic a face lucrul acesta cu Romania mileniului trei. Oare?

Dupa lungi momente de cautare, asa ca simplu cetatean, a unui raspuns la intrebarea "de ce?", dupa vizionarea sutelor de postari de "infierare" a aberantelor actiuni ale actualei puteri si dupa lectura unor analize, mai mult sau mai putin explicative astazi mi-a atras atentia o scurta aparitie care, cel putin mie, mi-a clarificat, daca mai era nevoie, marea dilema pe care o traim, postdecembrist dar nu vrem sa o recunoatem. Pentru ca asa suntem noi.
Am sa incerc sa o redau aici, prin copy-paste, pentru ca merita atentie, desi nu am verificat informatia. De ce nu?

Pentru ca, inca sperand ca traim intr-o democratie (altfel nu stiu pentru ce au fost masacrate atatea persoane si schilodite atatea suflete in decembrie 1989), cred ca singura metoda de revenire la normalitate este folosirea mijloacelor legale in aceasta forma de exprimare si manifestare a existentei umane. Iar pentru actuala stare de fapt, alegerile si referendumul reprezinta solutia viabila care sa produca o adevarata schimbare a lucrurilor.

Ori, in conditiile "spetei" pe care o redau mai jos, atat pentru referendum cat si pentru alegeri se cere altceva decat dorinta de a accede la "cascaval" si a plati polite. Spunea ilustrul inaintas Nicolae Iorga: "Democrat inseamna cineva care vrea sa inalte poporul pe umerii sai, nu cineva care vrea sa se inalte el pe umerii poporului."
Cum, postdecembrist, nu am vazut decat cateva cazuri singulare care sa respecte
"conditia", neintelese la vremea respectiva, ma intreb daca nu cumva traim ca-n bancul acela cu democratia, pe care l-am tot repetat pe aici. Dar acum nu-l mai redau!


Iata deci "speta" gasita pe Facebook, fara nici un alt comentariu, pe marginea ei:

Aflu că ieri, la votul pe CP, au fost prezenți doar 43 din 60 deputați PNL. Am înțeles că noi luptăm cu PSD-ALDE? Bine, pa

Si acum, sa spun...de ce nu!

Nu va fi castig al democratiei, atata timp cat spiritul de "grup", sa ma exprim plastic, va transcede interesului relevat in citat!
Nu va fi nici o victorie a democratiei atata timp cat puterea va fi sustinuta de principiul "imi dai, iti dau"!
Nu va fi nici o schimbare democrata atata timp cat accederea la putere sa va face pentru a plati polite, a face "vanatoare de vrajitoare" si a spori bunastarea unui anume grup de inerese.

Nu se va realiza absolut nimic in aceasta tara pana ce fortele democrate, daca ele exista cu adevarat, nu vor castiga alegerile cu majoritate de voturi, fara sa mai fie nevoie de aliante si jocuri de culise.

Nu se va intampla nimic constructiv pana ce toti cei care doresc binele acestei Tari nu se vor schimba, intai ei, alesi sau numiti si apoi cei care-i aleg. De la "Vladica la opinca", de la "Cotroceni la Cuca Macai", din Bucuresti in orice colt al tarii si de la Patriarhie la ultimul enorias.

Altfel, ramanem sa vedem cum avertizarea de la inceput va deveni, si pentru acest loc de supt soare, un blestem pe care nu noi il vom suporta ci copiii copiilor nostri, pana la sfarsit.

Si nu as vrea sa se intample acest lucru!

Voi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu