Nu sunt gandurile mele ci ceea ce am preluat, prin copy-paste de pe http://jurnalul.ro/scinteia/special/ciprian-porumbescu-reinventat-506041.html:
Râde iarăşi primăvara
Peste câmpuri, peste plai,
Veselia umple ţara
C-a venit Întâi de Mai!
Muncitorii au pornit
Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!
Şi ei azi sărbătoresc
Unu mai muncitoresc.
Înfrăţiţi azi cu ţăranii,
Muncitorii-n joc şi cânt,
Prăznui-vor în toţi anii
Libertatea pe pământ.
Peste mări şi peste ţări
Se adună pe cărări
Lumea toată în alai
Pentru al nostru Întâi de Mai.
La 20 de ani de la ultimul 1 Mai muncitoresc al anului '89, am încercat să aflăm povestea versurilor de mai sus. Cântecul de primăvară a fost compus de Ciprian Porumbescu în 1880, an în care a şi fost tipărit în Colecţia de Cântece. La acea vreme, tot marele Porumbescu a fost cel care a compus şi versurile.
Cântecul original nu a avut nici o legătură cu sărbătoarea muncitorească. Se pare că versurile iniţiale au fost asemănătoare cu strofele poetului Vasile Alecsandri. Un cântecel de primăvară, cu bucuria renaşterii şi veselia naturii. 70 de ani mai târziu, versurile au fost însă înlocuite.
"Ciprian Porumbescu a fost un patriot romantic. A scris despre românii care trăiau sub asuprire, a scris şi despre eroi. Versurile Tricolorului au fost, de asemenea, compuse de el, asta până când au fost schimbate prin anul 1978. Nu a scris însă niciodată cântece de clasă sau cântece ideologice, de partid", a precziat Mihai Cozma, profesor de istoria muzicii în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Cântecul de primăvară compus de Porumbescu în 1880 a fost schimbat în 1946. "În jurul anului 1946 a fost dată o dispoziţie de partid prin care toate întreprinderile erau obligate să aibă coruri ale muncitorilor. Astfel, şi cântecelul de primăvară a suferit o schimbare, întrucât era necesar să aibă un anumit conţinut ideologic. Versurile au fost înlocuite cu cele scrise de Maria Rantes", a precizat Viorel Cozma, muzicolog.
Ciprian Porumbescu a făcut puşcărie din cauze politice. A fost preşedintele Societăţii Arboroasa, înfiinţată în 1875 de studenţii români din Bucovina. În numele credinţei pe care o reprezenta, Porumbescu a semnat alături de colegii săi o telegramă în care transmiteau condoleanţe României aflate sub ocupaţie habsburgică.
Pentru această telegramă, Porumbescu a stat în puşcărie 15 săptămâni, loc în care s-a şi îmbolnăvit. Ulterior i s-a retras bursa. A murit tânăr, la 29 de ani."
Si pentru ca nu vreau sa las doar acest articol, in copie ca subiect de meditatie trebuie sa recunosc ca mie imi place enorm muzica acestui cantec de primavara care, intr-adevar, parca da o noua vigoare vietii.
Si imi mai place si muzica TRICOLORULUI care, dupa parerea mea ramane unul din momentele cand ...
Dar asta este parerea mea.
Un 1 Mai ... cat mai reusit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu