joi, 14 mai 2015

Doar un gand ... pe seara

Atat mi-am propus pentru aceasta seara. Doar un gand. 
De fapt o intrebare: de ce asa?

Gandul acesta nu s-a cristalizat ascultand interesantele dezbateri realizate, la radio, de asultatorii chemati "in direct" sau "tabletele" periodice ale unor autori recunoscuti pentru incisivitatea lor. Nici stirile cu "parfum" de otel inoxidabil care, curios sau nu ne prezinta, constant cat de "mica este lumea" (in paranteza, ma mai intreb cum de a fost prostita societatea noastra cand, deja au ajuns "in corzi" inclusiv candidati la functia suprema).
Nu m-au directionat nici ultimele dezbateri parlamentare sau miscari protestatare.

Nimic din toate acestea (sau din multe altele nespuse) nu m-a determinat sa-mi pun aceasta intrebare si sa am acest gand.

M-a determinat, insa o declaratie care mi se pare anormala pentru un sef de stat. Si o redau, prin copy-paste asa cum este ea preluata in media:  
”Luând act de declaraţiile premierului de aseară, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea premierul, dacă ele se confimă sau nu. Dacă se confimă, să se ia măsurile de urgenţă care se impun, şi dacă nu, premierul va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta” (http://www.gandul.info/stiri/iohannis-primul-atac-dur-la-ponta-am-cerut-sri-sa-verifice-informatiile-prezentate-de-premier-daca-nu-sunt-adevarate-trebuie-sa-raspunda-14261865)

De aici s-a nascut gandul de astazi.

Caci asa, ca simplu cetatean, ma gandesc ce vrea sa insemne aceasta. Si mi-am pus doar trei intrebari de bun simt.
Are premierul mai multe informatii decat presedintele sau se incearca ascunderea unui vid informativ in domeniu (ca de 25 de ani din padurile noastre se fura "ca-n codru")?
Serviciile lucreaza, unele pentru presedinte si altele pentru premier sau servesc interesului national?
Intereseaza speta in sine sau faptul, iarasi si din nou se demonstreaza ca cel care nu era dator nimanui cu nimic se pare ca este, totusi indatorat? 

Ca o paranteza, provin dintr-o zona unde padurile au reprezentat o puterniva "sursa de influenta" si am avut ocazia sa lucrez in domeniu, putin ce-i drept. Nu cunosc "dedesupturi" dar cunosc cum arata Valea Muntelui pe vremea "cealalta" si cum arata acum, dupa ce a fost rasa cu aprobarea tuturor celor care au condus aceasta tara din 1989 si pana in prezent. O singura expresie exprima totul: ii plangi de mila.

Deci, stau si ma gandesc: de ce asa?

Ca totul este politic, nu mai incape indoiala. Dar oare este numai atat si in interes national?

Din cate imi amintesc, cu multi ani in urma s-a pornit o goana nebuna pentru inavutire, cam ceva asemanator "goanei dupa aur". Iar codrul, frate cu romanul a fost printre primele obiective vizate. Apoi au urmat si alte resurse caci, nu-i asa, ce sa faca Romania, saraca tara bogata cu niste resurse care ... stateau bine in "portofoliul" altora? Si-mi mai amintesc ca s-au mai facut si multe privatizari paguboase pentru noi si rentabile pentru altii despre care s-a aflat ca sunt "secretizate".

Si atunci, nu te intrebi de ce asa?
Caci organele abilitate ale statului (si sunt destule in domeniu) au, cu siguranta date si informatii concrete care pot clarifica situatia. 
Daca nu s-au incalcit in hatisul ... democratiei noastre originale.

Atunci ne vom trezi ca suntem, inca intr-o campanie dar nu electorala ci in ceva asemanator unui film vazut si revazut cjiar astazi, "Fratii".

Si ma intreb, ca final de gand cine este Kane si cine Abel.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu