"Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor" - 1 Timotei 6:10
Am navigat mult astazi dupa ce, conform "traditiei", mi-am facut lectura zilnica. Ce?Pentru curiosi, alta data! Navigand, insa, am dat peste un gand ce m-a imboldit spre o anume intrebare nerezolvata (sau rezolvata partial) a contextului cotidian care, urmarind asertiunea unui vajnic reprezentant al democratiei, in C.D.- ul de trista amintire (si aici am "un hop" pe care carcotasii il vor gasi pe pagina mea de FBS - Facebook, nu va speriati), ar trebui sa sune a alarma pentru cei ce apara dreapta sau stanga (strict alfabetic): unde este originea raului care, de aproape treizeci de ani ne macina, ne dezbina si ne ingroapa?
Desigur, analistii au dat diverse raspunsuri, unul apreciat de mine pe site-ul pe care-l urmaresc, pentru ca prezinta o comparatie pertinenta a unei realitati ce, nefericit mioritic, se poate transcrie cu titlul unei opere stidiate in epoca trecuta, dar de stricta actualitate postdecembrista: "Ciocoii vechi si noi". Curiosii il pot gasi cu usurinta caci priveste strict dihotomia actuala a democratiei noastre originale, putere - opozitie!
Asa stand lucrurile si incercand sa descifrez, astazi, terifianta declaratie a unui fost ministru de finante "sa avem si noi falitii nostri", incerc un sentiment de neputinta in fata puhoaielor de orice fel, inclusiv cele pe care singuri ni le-am creat, ca singura specie care se autodistruge. Acum, pentru ca nu sunt eu unicul care abordeaza aceasta tema, ma vad nevoit sa afirm, asa cum suntem invatati pentru orice ni se pare "interesant", parafrazand, "cautati si veti gasi".
Si cum titlul are nevoie de un suport, ma voi opri la citatul de inceput care reda, perfect, originea raului la romani.
De ce?
Pai sa ma explic, prin copy-paste (exact asa cum am preluat):
"Familia Brătianu este o familie boierească română, care a dat mai multe personalități din istoria Țării Românești și aRomâniei, printre ele Ion Brătianu și Ionel Brătianu" (https://ro.wikipedia.org/wiki/Familia_Br%C4%83tianu)
Corneliu Coposu s-a născut la data de 20 mai 1914 în Bobota, comitatul Sălaj. Tatăl său, Valentin Coposu, a fost preot român unit (greco-catolic)la Bobota, asesor consistorial și arhidiacon, iar din 1929 protopop al districtului Șamșud, doctor în teologie, specialist în limba aramaică, prieten și colaborator cu Iuliu Maniu (https://ro.wikipedia.org/wiki/Corneliu_Coposu)
"Familia Maniu era o veche familie nobiliară ardeleană din Sălaj, cel mai cunoscut membru al ei fiind Laurenţiu Man, înnobilat de către împăratul austriac." (https://www.historia.ro/sectiune/portret/articol/iuliu-maniu-morala-si-politica)
"Familia Rațiu de Nagylak (Noșlac) din Turda este o veche familie nobiliară română din Transilvania cu rădăcini din secolul al XIV-lea.(https://ro.wikipedia.org/wiki/Familia_Ra%C8%9Biu)
Am redat DOAR aceste patru exemple care, in democratia de dinaintea "democratiei instaurate cu tancurile" au servit Tara si Poporul pentru un singur motiv: aceasta slujire era telul lor. Bogatiile nu interesau sau interesau prea putin. Iar cel mai important, fiind cu frica de Dumnezeu, stiau de pericolul prezentat de citatul de inceput si de zicala care spune ca "banul e ochiul celui rau".
Ca in partidele pe care le-au condus, sau au facut parte, au fost si "uscaturi", e normal. "Padure fara uscaturi nu exista".
Esenta, insa, ca si la inaintasii lor, a fost SLUJIREA PATRIEI SI POPORULUI!
Ma duc acum spre zona contextuala, cea a democratiei noastre originale: cine ne sunt falitii?
Pai, daca este sa stam stramb si sa judecam drept, incepand cu "ultimul de pe lista", toti cei care au fost in functia suprema, emanati din niste partide aparute dupa "frangerea" structurii care, probabil, a facut cel mai rau natiei, prin compozitia si competanta sa, F.S.N.- ul de aceeasi trista amintire, au reprezentat frustrarea.
Frustrarea celui din esalonul doi al partidului unic si si setea de parvenire. Adica de accedere la un statut si pozitie pe care banul si functia celor din esalonul unu li se parea "luminita de la capatul tunelului". Pentru ca, sa recunoastem, in timp ce poporul manca slam cu soia, "adidasi" sau alte "bunaciuni", sus, se traia in spirit capitalist si nu numai. Bine, sa nu uitam ca mai existau si altii care beneficiau din plin, in special dintre cei care aveau deschise "portile" pentru plecari si care, asa cum a spus-o "al treilea", beneficiau si de valuta, si de "micul trafic" samd.
Cu o treapta mai jos, in partidele care i-au propulsat pe cei sus-specificati spre acea functie reprezentativa, pe care nu o comentez, si-au gasit locul un roi de aceeasi frustrati, refulati si revensarzi dornici de parvenire care, invatati cu imfruptarea din banul public, ca si pe timpul comunismului s-a practicat, din plin. aceasta "meserie" (cine a fost secretar intr-un comitet judetean si nu numai, stie), au uitat pentru ce i-a adus acolo democratia udata cu sange, in decembrie 1989 si si-au sporit puterile si averile dupa un principiu simplu, crunt de adevarat si de malefic, "mortii cu mortii, vii cu viile, indiferent de culoare si orientare politica. iar spiritul de gasca a prevalat iar cei care au incercat sa se opuna acestei "executii" a democratiei, caci au fost si din acestia (exceptia confirmand regula), au fost usor marginalizati si eliminati din ecuatia noii exploatari a omului de catre om, numit "capitalism de jungla" sau democratie originala romaneasca. Analizati cum in toate guvernarile, mai lungi sau mai scurte, de toate culorile sau independente, atunci cand au fost puse in discutie avantajele "alesilor si numitilor" din toate puterile separate ale statului, nu au mai fost divergente de opinii sau de doctrina, masina de vot executand, perfect, partitura dedicata singurului scop pe care-l urmaresc postdecembrist, de aproape treizeci de ani: imbogatirea personala, pe spinare populara.
Si ma opresc. Analiza poate fi mai lunga, dar se gasesc materiale destule in mediul online, mult mai pertinente decat ceea ce am incercat eu sa punctez asa, ca simplu cetatean.
Ceea ce ar mai fi de spus si ma vor critica multi pentru aceasta, este ca toata aceasta exacerbare a raului s-a facut cu binecuvantarea celor care ar fi trebuit sa traga un semnal de alarma. Dar cum si ei sunt oameni, si tot ce este omenesc le este cunoscut, cum sa aleaga o simpla barca scuturata de furtuna, cand se pot lafai pe un Pachebot? Sau un Logan fata de un ...
Aici e radacina tuturor relelor, nu?
PS: imi cer scuze pentru eventualele greseli de redactare, dar nu mai am timp pentru corectare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu