joi, 9 noiembrie 2017

De ce nu #REZIST! (nu doar un pamflet)

Nu vreau sa polemizez pe teme bine polemizate si polemizante pe site-urile de socializare. Nici sa ma contrazic de ce sau din ce cauza, atata timp cat democratic, dupa cum spunea cel care a promovat citatul, "tu ai dreptul sa nu fi de acord cu mine!" (poate prea extins, dar cred ca la asta se fererea ilustrul politician).

Din aceasta cauza si dupa ce am stat mult si m-am gandit la randurile urmatoare, am ajuns la concluzia ca trebuie lasata o explicatie. La un fapt simplu pe care l-am inteles mai bine urmarind, cu ani in urma, interviul cu un fost specialist al unei structuri de siguranta nationala care preciza (si redau strict din memorie): "eu nu pot sa fiu .... deoarece eu sunt eu, tu esti tu, el este el si asa mai departe".

Din cauza aceasta si nu numai, mi-am propus sa las cateva clarificari asupra unei situatii cu care ne confruntam zilnic, situatie pe care o gasim tot mai des in mass-media si pe retelele de socializare si care spune sec: #REZIST!

Prima clarificare priveste faptul in sine. Pentru ca ramane un fapt incontestabil al unei anume solidaritati si pentru a respecta principiul enuntat de neintelesul, la timpul respectiv, dar apreciatul politician Ion Ratiu, fenomenul apare ca ceva inevitabil unei situatii si stari cu care ne confruntam cu totii.
A doua clarificare se refera la origini. Dar cum facem parte din marea familie europeana, cel putin la nivel declamativ, nu cred ca au rost alte extensii ale problemei intr-o conjunctura care, din cate se observa, daca se observa, are conexiuni aproape globale.
Urmatoarea clarificare priveste participantii. Facand trimitere la acelasi principiu enuntat la inceput, inteleg ca participarea este libera si nemanipulata, asa cum se incearca a se discredita in anume cercuri, fapt pentru care inteleg ca traim intr-o reala democratie.
In fine, o ultima clarificare priveste demersul in sine. Din acest punct de vedere inteleg ca, depasind "ingradirea" impusa de separarea puterilor in stat, politicul mana-n mana cu societatea civila doreste sa realizeze ceea ce nu s-a realizat, postdecembrist, de mai bine de un sfert de veac de dominatie straina. Sau nu!

Cum toate se intampla sub acest slogan care cheama la rezistenta si cu care, in multe puncte sunt de acord, m-am intrebat de ce eu nu ma identific cu el.

Si, in sinea mea, dar si pentru cei carora le doresc numai bine, am gasit ca eu nu #REZIST deoarece si pentru ca, scuzati dar am conceput totul ca si un pamflet nevinovat, de peste 20 (douazeci) de ani impreuna cu familia rezistam

Si rezistam din plin si cu succes, indiferent de valtorile prin care am trecut cu sau fara voia noastra, dupa cum am votat si am participat la viata cetatii. Multumindu-I lui Dumnezeu pentru tot si pentru toate, fie bine fie mai putin bine.

Mai e nevoie sa-mi pun un diez inainte?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu