luni, 23 martie 2020

Din prea mult, la prea putin!

Motto: "Vezi pe-un rege ce-mpânzește globu-n planuri pe un veac,
              Când la ziua cea de mâine abia cuget-un sărac...
              Deși trepte osebite le-au ieșit din urna sorții,
              Deopotrivă-i stăpânește raza ta și geniul morții;
              La același șir de patimi deopotrivă fiind robi,
              Fie slabi, fie puternici, fie genii ori neghiobi!" (https://ro.wikisource.org/wiki/Scrisoarea_I)

Motto II: "Art.1
               "Starea de mobilizare reprezintă totalitatea măsurilor extraordinare care se pot institui, în principal, în domeniile politic, economic, social, administrativ, diplomatic, juridic şi militar, planificate şi pregătite pe timp de pace, precum şi a acţiunilor desfăşurate pentru aplicarea acestora, potrivit legii, la apariţia sau iminenţa unei ameninţări grave care poate afecta suveranitatea, independenţa şi unitatea statului, integritatea teritorială a ţării şi democraţia constituţională." (LEGE nr. 355 din 20 noiembrie 2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război - http://www.anrsps.gov.ro/legislatie/legea355-2009.pdf)

Motto III: "O boala virulenta de provenienta africana este adusa accidental in Statele Unite. Colonelul Sam Daniels si echipa sa de medici militari trebuie sa gaseasca sursa si radacinile virusului inainte ca acesta sa ucida intreaga populatie a tarii. Povestea incepe in Zair, in 1967: doi barbati in costume speciale cerceteaza aparitia unui virus ciudat care face ravagii in zonele de provincie. Actiunea se muta imediat in prezent, in modernul Institut american de boli infectioase apartinand de armata americana, unde multe virusuri teribile sunt depozitate si studiate. Colonelul Daniels si oamenii sai se pregatesc sa plece cu avionul in Zair pentru a investiga noul virus. Daniels se teme ca, daca nu va fi izolat urgent, acest virus va produce epidemii de proportii inimaginabile. Din pacate, maimuta-gazda a virusului, capturata in Africa si trimisa cu vaporul spre San Francisco scapa in libertate iar cei care au venit in contact cu ea sunt infectati. Investigatiile colonelului Daniels sunt ingreunate cu atat mai mult cu cat doi oficiali importanti ai armatei americane incearca sa ascunda de catva timp gravitatea situatiei." (https://www.cinemagia.ro/filme/outbreak-alerta-519/articol/6600/)

Si ma opresc!
Cautand in sursa de informare "Google", am gasit mult mai multe productii cinematografice, incepand cu anii '70, care trateaza, punctual, tragediile cauzate de virusi, accidente biologice si medicale soldate cu infestari. Mai mult, extinzand lista scenariilor "apocaliptice", completarea cu implicarea extraterestra mareste lista acestora.
Am pus termenul apocaliptic intre ghilimele pentru ca, nu-i asa, Apocalipsa inseamna, in limbajul crestin, o "descoperire", "revelatie", o "ridicare a valului". Dar despre asta, las specialistii sa vorbeasca, pentru ca nu mi-am propus sa antamez un astfel de subiect.

Ce mi-am propus, acum si aici astazi, dupa multele mesaje si opinii citite online, este sa redau cateva ganduri de simplu cetatean, legate doar de cele trei motto-uri, in speranta ca specialistii, analistii si indriduitii in manageratul crizei pe care o traversam ca natiune vor gasi cea mai viabila solutie de rezolvare, fara reinventarea rotii, adica a trecerii prin tragediile cu care s-au confruntat, fatidic, statele de sorginte latina, mult inaintate economic, dar cu aceeasi apartenenta la indiferenta, bascalie sau iresponsabilitatea care ne caracterizeaza, inca, mioritic.

Si primul gand este cel vehiculat si evidentiat chiar si astazi in media: in fata mortii toti suntem egali!
Cum mi-am propus sa las subiectul spiritual in seama celor indriduiti cu aceasta deosebit de importanta intreprindere, m-am oprit la prima referinta, relevata atat de interesant de "Luceafarul poeziei romanesti", Mihai Eminescu.
Doar citirea acelor versuri ar trebui sa ne puna pe ganduri, mai ales ca stirile media nu ocolesc referintele la adresa "maririlor". 
Si cum molipsirea este cauza raspandirii rapide a noului virus, iar indemnul "STATI ACASA" pare sa nu fie inteles de romani, asa cum nu a fost inteles nici de "fratii" nostri latini, imi pare ca tot ce intreprind autoritatile pare sa fie "o frectie la un picior de lemn". De ce? Pai ...ieri erau trei sute si ceva de cazuri. Astazi, aproape 600. Cum cresterea este inca necunoscuta, din lipsa de teste, ma gandesc ce va fi saptamana viitoare cand, cu rapiditatea raspandirii lui, se va produce o explozie. Si nu in randul populatiei ci in randul celor care su nt chemati sa lupte cu epidemia. Caci avem deja spitale in carantina, personal medical izolar si carantinat samd.
Ce facem noi? Uitand ca suntem cel mai bun canal de infectare, ne adunam oricum si oriunde ba, mai mult, cerem nu doar mitinguri de solidaritate ci si adunari de contaminare. 
Acum, sa nu fiu inteles gresit! Nu am nimic cu credinta fiecaruia dar, draga frate si sora in Hristos, Mantuitorul ne-a invatat sa fim dragoste, blanzi, buni, smeriti cu inima! Ce binecuvantare sunt eu daca, participand la adunarea despre care mi s-a spus, oficial, ca este un potential focar de infectie, devin eu insumi un vector spre moarte, fara sa constientizez? Caci, inevitabil, intalniri si contacte voi avea, de la un simplu stranut, la o atingere involuntara samd. Transpun eu, astfel, mesajul Domnului care iimi cere sa-mi iubesc aproapele ca pe mine insumi? 
Iata ce mărturie a dat Charles Spurgeon în timpul epidemiei de holeră din Anglia, din 1854!
"Între acea situație și cea din zilele noastre cu acest virus sunt multe asemănări (dar și destule deosebiri). Zona in care biserica lui era localizată nu a fost carantinată, prin urmare au continuat serviciile adunării, dar, el spunea că, dacă cel mai bun mod de a-l iubi pe aproapele ar fi fost să se izoleze, ar fi făcut-o fără ezitare. De altfel, Spurgeon și-a anulat deplasările pentru a evita să devină mijloc de răspândire a holerei, și s-a concentrat pe slujba pastorală de a-i vizita și încuraja pe cei bolnavi și muribunzi, și de a-i evangheliza pe cei nepocăiți din familiile lor. Deși era un predicator prin definiție, Spurgeon a spus că acea ocazie dramatică i-a reamintit că a fi prezbiter nu este o slujbă care se limitează doar la amvon.
Interesante notițele lui autobiografice din acea perioadă:
"Dacă există vreun moment când mintea este mai sensibilă, acela este când moartea bate la ușă. Îmi amintesc cum, când am ajuns în Londra, oamenii erau nerăbdători să audă Evanghelia, căci holera lovea îngrozitor. Puțini erau cei care îndrăzneau să o batjocorească în acele momente..." (
Asociatia Magna Gratia https://www.facebook.com/381093628730048/posts/1385792031593531/?d)

Si trec la al doilea motto!
Multe voci cer implicarea armatei in solutionarea acestei crize. Eu insumi cred ca este o masura care, desi extrema, poate fi singura solutie atunci cand cetatenii nu inteleg pericolul la care se expun si expun intreaga populatie prin nerespectarea dispozitiilor date. Si, cu parere de rau, dupa atatea necazuri cu care se confrunta personalul medical, despre care astazi nu putem sa spunem decat ca reprezinta un model de daruire, mi se pare ca romanii anului 2020 vor cu totul altceva decat libertate inteleasa. Pentru ca nu inteleg si nu intelegem ca acum unirea inseamna cu totul altceva decat scandari, manifestatii, lozinci sau alte mijloace de propaganda. Acum, cand dusmanul nu mai este o formatiune politica ci un inamic perfid care, prin teorie conspirationala sau, mai ales, inconstienta umana, ataca fara frontiere, culoare sau doctrina politica.
Daca raspunsul a fost si este corect sau nu, este alta problema!
Cum spunea, daca ne apucam sa reinventam roata si vrem sa trecem prin toate stadiile prin care au trecut Italia, Spania si Franta, bilantul va fi cu totul altul decat daca, invatand de la ele si mai ales, asa cum s-a sugerat, de la tari aproape de origine, in speta Taiwan, vom reusi sa depasim multele probleme cu care acelea s-au confruntat. 
Este adevarat, lipsesc teste, echipament si alte mijloace de protectie. E adevarat, inceputul a fost mai greu. Dar deja suntem in a doua saptamana de urgenta. Trezirea la realitate ar trebui sa determine pe cei de "acolo" sa vada ca daca masurile luate pana acum nu au stopat raspandirea, este nevoie de masuri mult mai diversificate.
Da, este adevarat. Noi nu avem o "Garda Nationala". Efectivele militare s-au redus. Dar exista, de sus in jos de data aceasta, resurse umane care sa acopere nevoile, pe judete sau zone de competenta. Cat despre partea materiala, daca tot ceea ce prevede Legea la care am facut referire este acolo unde trebuie, nu este nevoie decat de un ordin. Daca nu... alte legi trebuie aplicate de urgenta, pentru ca in Romania nimeni nu este mai presus de lege!
Si de ce, ma intreb iarasi, trebuie sa reinventam roata si aici?
Avem cadre militare cu grade mari care au participat la misiuni cu specific medical in diferite zone de pe glob, asa cum spuneau CV-urile, avem specialisti care au conceput planuri la nivel NATO care se pot aplica si aici, avem...
Dar cate nu avem?

Inclusiv scenarii dupa care se poate actiona. Sau nu?
Am ajuns, asadar, aproape de incheiere.
De la filmul "Alerta", din 1975 la "Tacerea simturilor" sau "Virus mortal" scenariile ar fi un manual, sau studiu de caz, de contracarare a aceastei pandemii.
Dar ce vorbesc!
Chiar acum se prezenta la un post tv situatia de peste ocean. Si cum americanii sunt si ei oameni, desi au peste 30.000 depistati activ, sunt prezenti pe plaje, prin parcuri samd.
Nu stiu daca la ei se va reinventa roata, dar sigur masurile pe care le va lua presedintele Trump vor fi pe masura. Avantaj sistemul constitutional american, unde presedintele este seful administratiei.

Ramanand in context, ma gandesc ca daca se pun cap la cap toate informtiile, daca se au in vedere masurile luate intr-un punct sau altul pe mapamond, Romania ar putea trece mult mai bine peste aceasta incercare cu care se confrunta.

In final, constient ca poate am suparat pe cineva, imi cer scuze, la fel cum imi cer scuze pentru greselile de redactare, dar sunt sub presiunea nepoticii care ma solicita la un sah si nu mai pot face corectii. Si ce poate fi mai frumos decat sa fi cu cei dragi, chiar daca esti in izolare si afara ploua?

De aceea, incheind, VA ROG, pe langa indemnul vechi, pe care-l gasim intre paginile Cartii Cartilor "Impacati-va cu Dumnezeu!", STATI IN CASA!

O seara frumoasa si sanatate multa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu