sâmbătă, 13 iunie 2020

Un vis, între lumina si intuneric

Postat pe FB pe 12 iunie 2020

"Să nu ne lăsăm ispitiţi să bem din paharul amar al urii pentru a ne stinge setea de libertate. Trebuie să ne ducem mereu lupta la nivelul superior al demnităţii şi disciplinei”.

    Cand Martin Luther King Jr. rostea aceste cuvinte, cu aproape 60 de ani în urmă, se gândea nu doar la imensul auditoriu, 250.000 persoane, adunat lângă statuia celui care semnase actul de eliberare, Abraham Lincoln ci si la cei care astăzi, urmărind desfășurarea evenimentelor mondiale din același punct de vedere cu oratorul, ar fi reușit să treacă cu bine peste experienta tristă a morții unei persoane din aceeasi populație pe care însuși M.L.King Jr. o reprezenta. Si cum, între timp, oratorul a plătit cu viața visul pe care l-a avut si crimele nu au încetat, în toate taberele care alcatuiesc mozaicul multicultural american, erau de așteptat mișcări masive de protest. Au fost, atat in Statele Unite cat si in lume. La fel cum au fost si razboaie, mult mediatizate, disecate si analizate.
   Între timp, merele Război Rece a luat sfârșit, asa cum au luat sfârșit multe din grijile lumii libere. Si, intr-o tara in care, cu câțiva ani în urmă asa ceva era de neconceput, Africa de Sud, un luptător pentru drepturile negrilor, închis mulți, mulți ani, a ajuns presedinte, colaborând spre administrare cu fostul lider alb, la fel cum si in Statele Unite, conform voinței electoratului, primul președinte de culoare a condus administratia timp de două mandate. Un precedent benefic, ar putea fi considerate aceste ultime două experiențe.
   Cum, acum si aici, nu este vorba de cea mai bogata tara africană ci de "Puterea Mondiala no.1", gândul de astăzi se îndreaptă spre ineficiența politicii primei administrații de culoare care, dupa incheierea mandatului, prin liderul ei, Barak Obama, parca aruncând la groapa de gunoi a istoriei lupta dusă de înaintașul sau de culoare, s-a transformat intr-un veritabil vector de incitare la ură, violență si dezordine, total opusul celebrului pastor baptist care a dat jertfa suprema pentru crezul sau.
    Se spune că în astfel de situații, înaintașii se rasucesc in mormant. Nu stiu cat de adevarat poate fi in aceasta vorba tradițională.
Important este ca "președintele cel mai ostil Bibliei din toată istoria Statelor Unite", cum l-a caracterizat David Barton ("Top 12 comentarii faimoase despre religia lui Obama" - in semnele timpului.ro), a demonstrat ca nu este acel urmaș spre care își trimitea gândurile atunci, în 1963, Martin Luther King Jr.
Si alaturi de respectivul, sutele de lideri locali, poate chiar religioși, care au presărat semințele urii in aceasta perioada tulbure pentru întreaga lume.
   Cum nu sunt cel mai in masura sa pun un diagnostic bolnavului numit America secolului 21 si nici lumii, in general, dar considerand ca acea Carte, pe care unii o folosesc doar pentru jurat pe ea la investire, poate schimba inclusiv asemenea orori, ma opresc meditand la acel mesaj de la început si la neimplinitul, acum, vis pe care un vizionar l-a transmis si ca mod de împlinire al Cuvântului care poate schimba lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu