vineri, 8 martie 2019

Un gand despre nastere. RENASTERE!

Cum majoritatea postarilor pe care le urmaresc pe site-urile de socializare, cu tenta mai mult sau mai putin politica par a pune celebra intrebare, lansata cu ceva mai mult timp in urma si devenita tema de ample dezbateri, "Ce-i de facut", mi-am propus o buna perioada de timp sa ma documentez in aceasta directie, pentru a gasi un raspuns cat de cat valabil timpului si vremurilor pe care le traversam.

Pentru ca pe Google, la un clic distanta, se afla raspunsuri pentru toate gusturile, taberele si patimile care ne coplesesc, m-am oprit in a efectua celebra miscare "copy-paste" si a veni cu dovezi mai mult sau mai putin pertinente.

In acelasi timp, cum nu am putut exclude din rezultatele gasite subiectul la care vreau sa ma opresc, chiar daca el poate naste reactii si ...reactii dupa cum cei care, din curiozitate sau nu, vor trece pe aici, adica peste aceste randuri, si vor primi cu bunavointa sau nu tema, "de trista amintire nostalgica" dupa cum marea majoritate o va comenta, "OMUL NOU", tragica sintagma a unui trecut nu prea indepartat cum va spune, iarasi, majoritatea, dar mult mai importanta si de impact, decat putem noi sa intelegem si sa pricepem daca, "stand stramb si judecand drept" stim ca trebuie "sa dam Cezarului ce-i al Cezarului", s-a nascut acest gand pe care va rog sa-l primiti fara patimi sau prejudecati.

De treizeci de ani, cele cateva luni ramase pana la "anivrsare" nici nu mai conteaza, Romania traverseaza o groaznica situatie materiala si spirituala, cu urmari dezastroase pe toate palierele vietii cotidiene. De treizeci de ani, fara exceptie bubele, mucegaiul si gunoiul politic si nu numai au format o crusta maligna care separa tara noastra de restul democratiilor autentice si ne blocheaza intr-un tunel aproape infinit, chiar daca la un capat se vede o luminita. Intrebarea pe care o simt, nepusa, este insa: care capat?

Analistii de toate felurile, in incercarea de a gasi cauzele acestui dezastru, pun accent ba pe "greaua mostenire", ba pe lipsa unei constiinte politice autentic democrate, ba pe imixtiuni externe, ba pe jocuri de tip mafiot, ba pe conspiratii de tot felul, stat paralel samd. Iar analizele contureaza tablouri mai mult sau mai putin apocaliptice fara sa tina cont, daca mi se permite corectia, ca...APOCALIPSA inseamna DESCOPERIRE.

Si aici trebuie sa ma opresc cu gandul caci, analizand toate cauzele, antamand toate problemele si disecand toate variantele si solutiile posibile si imposibile, inclusiv nerealizata "taiere a cozii", m-am directionat spre sintagma amintita si nevoia aducerii ei in atentia celor care vor sa schimbe ceva si nu stiu cum.
Caci descoperind-o in scrieri mult mai vechi decat comunismul sau socialismul, chiar si utopic, am inteles ca orice s-ar incerca sa se schimbe in aceasta tara, fara schimbarea fiecaruia dintre noi, in profunzime, fara UN OM NOU, dar nu constructor al socialismului si comunismului, nu vom putea face nimic.
O schimbare care trebuie sa se faca de sus in jos, "de la Vladica pana la opinca" adica, de la "palatele" conducerii pana la ultimul bordei al celui mai umil contribuabil.

O sarcina imposibila, se va spune si cu siguranta asa poate fi atata timp cat nu se renunta la fast, bogatie, privilegii si titlu, dar perfect realizabila daca, dupa cum ne place sa ne numim o natiune crestina, se respecta de catre TOTI, indiferent de grad, functie si titlu, invataturile de bun simt pe care Sfintii Parinti le-au lasat in paginile Sfintelor Scripturi si in special al Noului Testament.
Aceasta pentru o nastere, sau o RENASTERE, pe care o asteapta, dar nu o cauta cei care pot si trebuie sa schimbe ceva pe acest plai binecuvantat de Dumnezeu.

Care, asa cum ne-a lasat Sfantul apostol Ioan, "...întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit. Şi celor câţi L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu, Care nu din sânge, nici din dorinţă trupească, nici din dorinţă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut." (https://doxologia.ro/evanghelie/ev-ioan-1-1-17)

Si, trebuind sa folosesc copy-paste pentru echidistanta si impartialitate,

"11 A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit.
12Însă celor care l-au primit, celor care cred în numele lui le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu,
13care nu din sânge, nici din voința trupului, nici din voința bărbatului ci din Dumnezeu s-au născut."(https://www.bible.com/ro/bible/1467/JHN.1.VBRC2013 - traducere catolica)

"11 A venit la ale Sale, dar ai Săi nu L‑au primit.
12 Însă tuturor celor ce L‑au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le‑a dat autoritatea să devină copii ai lui Dumnezeu,
13 născuți nu din sânge, nici din voia cărnii, nici din voia vreunui bărbat, ci din Dumnezeu."
(https://www.bible.com/ro/bible/126/JHN.1.NTR - traducere neoprotestanta)


Odata nascut asa, OMUL NOU de care are nevoie Romania pentru schimbare cred ca poate rasturna toate pronosticurile pesimiste si poate face cu mult mai mult decat ceea ce traim, simtim si induram in aceste timpuri si vremuri care, vrem sau nu, confirma aceleasi decoperiri facute cu aproape doua mii de ani in urma, dar pe care nu le luam in seama din cauze binecunoscute.

Metodele sunt, modul de actiune exista, mai trebuie schimbata doar... mentalitatea despre OMUL NOU!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu