marți, 30 aprilie 2019

Invatam sau nu?

Citind tot mai multe postari despre alegerile de luna viitoare, cu reclamele corespunzatoare, m-am lasat purtat de o "calda emotie", cam cum o aveau parintii nostri cand invatau, cantand, limba rusa dupa tiparul "учиться, учиться, учиться".

Si pentru ca in reclamele adiacente viitorului important eveniment se tot vehiculeaza "sarcini" care nu stiu daca corespund (sic!) ROF-ului Parlamentului European (regulamentul de organizare si functionare), m-am gandit asa, ca simplu cetatean ca, totusi este bine sa "invatam, invatam, invatam" ceea ce inseamna acesta vizavi de Parlamentul nostru pentru a intelege importanta alegerilor europarlamentare vs alegerile nationale.

Pentru curiosi, iata ce am gasit pe inepuizabilul Google la http://www.europarl.europa.eu/about-parliament/ro/powers-and-procedures, de unde redau foarte pe scurt (cu cateva sublinieri, prin caracter si culoare):
"Puteri și proceduri

Tratatele europene i-au conferit Parlamentului o gamă vastă de competențe în calitate de organism al UE ales direct. Aflați mai multe în secțiunile următoare și descoperiți cum se derulează procedurile.

Competenţe legislative
Alături de reprezentanții guvernelor UE din Consiliu, Parlamentul are ca sarcină adoptarea legislației UE. În cadrul procedurii legislative ordinare, ambele instituții au în egală măsură rolul de colegislatori. În unele cazuri speciale se pot aplica alte proceduri.
Accesați pagina

Competenţe bugetare
Parlamentul și Consiliul trebuie să cadă de acord asupra
bugetului anual al UE. Aflați mai multe despre această procedură.
Accesați pagina

Competenţe de supraveghere
Deputații europeni
supraveghează activitatea instituțiilor UE, în special pe cea a Comisiei Europene, care este organul executiv al Uniunii Europene.
Accesați pagina

Parlamentele naționale
Aflați cum cooperează Parlamentul European cu parlamentele naționale în privința afacerilor europene.
Accesați pagina

Tratatul de la Lisabona
Tratatul de la Lisabona reprezintă cea mai recentă revizuire a tratatelor europene, prin care Parlamentului European i s-au conferit competențe sporite. Aflați detaliile.
Accesați pagina"

Si iata si mai pe scurt ce se spune tot acolo despre Parlamentul Romaniei, la https://ro.wikipedia.org/wiki/Parlamentul_Romaniei:

"Parlamentul României este organul reprezentativ suprem și unica autoritate legiuitoare a României

Atribuții[modificare | modificare sursă]

Conform Constituției României, Parlamentul adoptă legi constituționale, legi organice și legi ordinare.[1]"
Acum, pentru ca inteleg dragostea nespusa pentru marea familie europeana, din care facem parte, imi inchipui ca vajnicii luptatori pentru apararea intereselor acestei familii au adoptat si adopta o anumita pozitie si au nevoie de voturi.
DAR...
Pentru ca bataia pentru "cascavalul numit Romania" se va duce anul viitor, in "locale" si "generale" zic asa, ca simplu cetatean, sa fim prezenti acum la urne si sa ne mobilizam mult mai bine pentru anul 2020.
Altfel, se va intampla cam cum s-a intamplat la niste alegeri recente. 
Cu dezamagiri si mai mari, daca nu s-a invatat nimic din ele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu