https://rodiagnusdei.wordpress.com/2012/01/31/istoria-cintecului-maretul-har/, pentru ca merita.
Lectura placuta si ...mai mult!
Istoria cintecului Maretul Har
Un cintec drag oricui…batrin, tinar, mic, mare…si cu siguranta cunoscut de multi dintre noi. O cintare ce poarta in spate o poveste importanta de-alungul istoriei si cu mare greutate in sufletele noastre, celor care o indragim, celor carora le-am cintat si ascultat versurile cu inima deschisa, simtindu-i importanta chiar si azi, in secolul XXI, adinc in inimile noastre.
O cintare cu o traiectorie de 240 de ani care de-alungul vietii sale a reusit sa stringa cu sine povesti, taine, dorinte, sperante, bucurii sau dureri, marturii sau cereri…o cintare pe care trebuie sa o cunosti, la fel ca intreaga ei poveste.
Autorul ei este John Newton, nascut in Londra 1725, al carui tata a fost capitan, iar a carui mama, bolnava fiind si constienta de putinul timp ramas pe pamint a avut grija sa-l invete Biblia pe fiul ei. Mama sa a murit cind el avea 7 ani, devenind, asa la o virsta frageda ajutor pe o barca de pescuit cu experiente de-a lungul anilor, periculoase, emotionante, inclusiv dureroase.
Mai tirziu s-a inrolat pe o barca de sclavi unde a ajuns capitan, uitind in tot acest timp de Dumnezeul mamei lui si a Bibliei, devenind unul dintre cei mai mizerabili si de temut comerciant de sclavi. A comerciat cu sute de femei, copii si barbati din Africa, luindu-i de la casele si familiile lor, pentru a fi vinduti ca si sclavi in America. John Newton recunostea ca simtea nevoia sa scape de iad, in realitate iubea pacatul si nu era dispus sa renunte la el.
In fiecare an cadea tot mai jos in pacat, ajungind asa, o persoana josnica pina si pentru echipajul barcii care intr-o ocazie cind beat fiind, a cazut peste bord, acestia pentru a-l salva, au aruncat dupa el un harpon ce i s-a infipt in sold, motiv pentru care a schiopatat toata viata sa.
In 1748 o furtuna violenta ameninta cu scufundarea barcii iar Newton cade pe genunchi cerind mila lui Dumnezeu. A fost atunci, imediat dupa ce furtuna s-a oprit, cind a realizat ca exista un Dumnezeu care aude si raspunde rugaciunilor, pina si pentru cel mai rau dintre oameni. A continuat totusi traficul cu sclavi pina cind in finalmente a renuntat caindu-se si devenind predicator si compozitor de cintece religioase.
A fost deasemenea inspiratia pentru William Wilberforce, un politician englez care timp de 16 ani a luptat impotriva sclaviei propunind guvernului proiecte pentru aceasta, incepind cu 1791 pina cind in 1807 in sfirsit a reusit, multumita credinteianularea sclaviei. A continuat luptind deoarece initial, sclavii deja cumparati nu au fost eliberati, s-a interzis doar continuarea comertului cu sclavi, pina in 1823 cind in sfirsit toti sclavii au fost eliberati.
Probabil ca daca v-as cere un nume de om mare care te inspira vei spune…Napoleon…un om care dupa fiecare batalie mare se culca gindindu-se la batalia ce a purtat-o…la citi oameni a invins pe cimpul de lupta, la citi a omorit…dar William Wilberforce este acel om care atunci cind pune capul pe perna, se poate gindi la toti oamenii pe care i-a eliberat. 16 ani de lupta terminati intr-o victorie asa de mult dorita de catre toate victimele capriciilor economice si de putere ale potentelor mundiale de atunci.
In 1772 John Newton a scris un cintec. Un cintec cunoscut azi sub numele „Maretul Har” sau „Amazing Grace” ca nume original, in engleza…fiind acest cintec marturia sa. A devenit cea mai populara melodie din istorie. Cea mai inregistrata si cea mai cintata de un numar foarte mare de artisti, tradusa in mai multe limbi, ca oricare alta cintare. O cintare cu doar putine note ridica capetele celor fara de speranta si inmoaie inimile celor impietriti… Harul are puterea sa transforme, sa-i indrepte pe cei nedrepti si sa schimbe un om care odata comercia cu sclavii intr-unul care sa lupte pentru libertatea lor.
Maretul Har
1. Maretul har m-a mintuit
Pe mine din pacat
Pierdut eram, dar m-a gasit
De moarte m-a scapat
2. Maretul har m-a invatat
S-o rup cu orice rau
Ce scump mi-e azi tot harul dat
Traiesc prin el mereu
3. Dureri, batjocuri, prigoniri
Adese-am intilnit
Prin harul marii Lui iubiri
Eu toate-am biruit
4.Prin har ajunge-voi in cer
Cu slava imbracat
Si voi slavii in vesnicii
Pe Cel ce har mi-a dat.
Pe mine din pacat
Pierdut eram, dar m-a gasit
De moarte m-a scapat
2. Maretul har m-a invatat
S-o rup cu orice rau
Ce scump mi-e azi tot harul dat
Traiesc prin el mereu
3. Dureri, batjocuri, prigoniri
Adese-am intilnit
Prin harul marii Lui iubiri
Eu toate-am biruit
4.Prin har ajunge-voi in cer
Cu slava imbracat
Si voi slavii in vesnicii
Pe Cel ce har mi-a dat.
„Dupa multe pericole, eforturi si piedici am ajuns…si a fost harul cel care ne-a adus in siguranta asa departe, harul care ne va conduce…acasa.”
John Newton
John Newton
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu