vineri, 13 martie 2015

Despre o ... nebunie

„Sunt mulți care, ajunși la un vârf de munte, au amețeli și cad; iertați-i pe parveniți.” Octavian Goga

Gandurile de astazi, continuatoare ideii de ieri, mi-au fost sugerate de multele zerouri care se invart, ca comision (sic!), in spetele cu iz penal si zornait de "bratari" inoxidabile care impodobesc reprezentantii politici ai capitalismului mioritic, ametiti de posibilitatile oferite de democratia originala romaneasca.
Meditand, astfel, la judecata despre care am facut referire ieri, ma intreb ce-i "imboldeste", totusi, pe majoritatea acestora spre o destinatie deloc placuta dar usor de intrevazut datorita "subtilitatilor" din afacerile de milioane derulate cu statul.

Acum nu vreau sa fiu inteles gresit. 
Nu am nimic cu adevaratii oameni de afaceri care si-au cladit un renume din activitati corecte si de succes caci, slava Domnului, avem si asemenea exemple reprezentative. Si nici cu ceea ce inseamna realizarile materiale ale lor.
Ce ma pune pe ganduri este dorinta nebuna, nebuna, nebuna a politicului postdecembrist dupa avere, dupa un statut care sa le permita accederea spre o alta sfera si alte cercuri desi ii lipseste ceva esential. Blazonul.

Da, dupa acel decembrie insangerat s-au schimbat multe si, poate nu asa cum se astepta, au renascut multe aspecte despre care parintii si bunicii nostri ne povesteau cu durere si care au ramas intiparite nu numai in istorie ci si in literatura si arta. "Rascoala" sau "Imparat si proletar" sunt doar doua umile exemple. Ca a fost greseala celor care, reveniti la normalitate, si-au pus ca slogan tocmai lozinci revansarde, este o alta poveste care, cu siguranta, va face subiectul unor analize despre ceea ce a fost si putea fi (caci, din pacate, mult prea  mult s-a asemanat revenirea la normalitate cu "daramarea" comunista).
Libertatea si democratia atat de greu obtinute au dat posibilitatea, astfel, aparitiei vechii clase "cu blazon" dar si a noilor "ciocoi cu bodygoard" pe care un scenarist si un regozor, inspirati, i-au denumit "Ticalosii".
S-a nascut, asadar, o patura ticalosita, cu tendinte tot mai accentuate spre imbogatirea prin orice metode si mijloace si mai ales pe spinarea statului (buzunarul contribuabilului, autohton sau comunitar). Tocmai cei la care se refera citatul de la inceput.

Uitandu-ma la "prestatia" acestora comparativ cu stilul si eticheta pe care o impune "aristocratia" democratiei reale, ma uimeste cata nevoie mai avem pentru a ne inscrie intr-o lume normala. 

Si ma intorc, asa cum fac de obicei, tot la intelepciunea Cartii Cartilor pe care ei, parvenitii, o folosesc doar ca obiect de parada, inclusiv cand au jurat la investitura.

"15. Apoi le-a zis: "Vedeti si paziti-va de orice fel de lacomie de bani; caci viata cuiva nu sta in belsugul avutiei lui."
16. Si le-a spus pilda aceasta: "Tarina unui om bogat rodise mult.
17. Si el se gandea in sine si zicea: "Ce voi face? Fiindca nu mai am loc unde sa-mi strang roadele."
18. "Iata", a zis el, "ce voi face: imi voi strica granarele si voi zidi altele mai mari; acolo voi strange toate roadele si toate bunatatile mele;
19. si voi zice sufletului meu: "Suflete, ai multe bunatati stranse pentru multi ani; odihneste-te, mananca, bea si inveseleste-te!"
20. Dar Dumnezeu i-a zis: "Nebunule! Chiar in noaptea aceasta ti se va cere inapoi sufletul; si lucrurile pe care le-ai pregatit ale cui vor fi?"
21. Tot asa este si cu cel ce isi aduna comori pentru el, si nu se imbogateste fata de Dumnezeu."
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/luca/12)

Caci, din nefericire, politicul mioritic este plin de astfel de personaje si de o asemenea nebunie. Si asta este cauza "progresului" care ne arunca inapoi.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu