vineri, 27 martie 2015

Tot despre alegeri

„Viaţa este darul lui Dumnezeu pentru noi. Modul în care o trăim este darul pe care noi îl facem lui Dumnezeu.” — Michelangelo Buonarroti

„Fără credință, omul rămâne un simplu animal rațional care vine de nicăieri și se-ndreaptă către nicăieri.”— Petre Țuțea


Doua citate care se potrivesc perfect momentului pe care-l parcurgem in "republica fantastica Romania" mi-au fost sugerate de multele interventii in media pe care le-am ascultat la "radioul meu" sau le-am urmarit, in treacat, in pauzele dintre mult mai interesantele partide de snooker (decat partidele dintre partide) de care ma bucur in ultima perioada. Fara a nominaliza, amintesc doar cateva dintre ele (reare aproximativa, din memorie):

"Coruptie exista de la Adam si Eva, deci este imposibil s-o eradicam".
"Credinta se invata in familie, nu la ora de religie care nu-si are locul in scoala".
"Daca te rogi la bunul Dumnezeu, scapi de iadul DNA, daca te impaunezi, ajungi acolo".

Constat ca, din pacate, dupa un sfert de veac de libertate si democratie (prost intelese, manageriate si implementate) nu ne putem lepada de trecut si de mostenirea pe care am primit-o, printr-o tovaraseasca si interesata "dragoste".
Iar acest lucru sta, dupa parerea mea, la baza raului de care nu ne putem desparti, sau nu vrem sa ne despartim.

Pentru ca s-a discutat si se va mai discuta mult despre religie (si poate intr-un viitor apropiat se va discuta si despre credinta adevarata), nu vreau sa intru in polemica pe aceasta tema. 
Singurele mele ganduri sunt legate doar de starea creata dupa recenta "celebra votare" cu mir si binecuvantare si de permanenta alegere pe care noi, oamenii trebuie sa o facem doar intre doua alternative. Caci din tot ce se "etaleaza" pe masa de joc a democratiei noastre originale si se mediatizeaza mai mult sau mai putin directionat, se pare ca lucrurile capata o turnura mult mai complicata decat par. Si este normal, atata timp cat traim in epoca "legilor lui Murphy", nu?

Asadar, ce alegem?

Undeva, candva poetul spunea, cu subiect si predicat:

"Religia - o frază de dânşii inventată
Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?"
(http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/imparat.php)

Dar cu mult mai inainte, altcineva afirma cu tarie:

"26. Daca crede cineva ca este religios, si nu-si infraneaza limba, ci isi insala inima, religia unui astfel de om este zadarnica.
27. Religia curata si neintinata, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor si sa ne pazim neintinati de lume."

(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/iacov/1)

Nu se pun mari semne de intrebare despre toata mascarada mioritica, cu personaje mai mult decat caragialesti?

Si, in lumina ultimelor "descoperiri" de tablouri si lingouri dosite, ma mai intreb (asa cum se intreba un personaj marcant al cinematografiei noastre): poti sa te bucuri hoteste, pe furis de niste lucruri obtinute nelegal?

La aceste relevante ale adevaratei stari cu care ne confruntam si despre tot ceea ce, tragic se intampla simplului cetatean dupa acest sfert de veac de bulversare, minciuna si batjocura ma tot gandesc. Daca se putea altfel.

Se putea, cu siguranta daca se aveau in vedere multele dovezi relevante pe care inaintasii nostri ni le-au lasat spre invatatura, chiar si prin citate ca cele de la inceput.

Pentru ca mi-a placut foarte mult sa citesc si am citit cu mare atentie Cartea Cartilor, adevaratul ghid de viata nu numai pentru poporul ales ci si pentru "parintii" celei mai democratice tari (asa cum se considera si acum S.U.A.) vreau sa las ca subiect de meditatie una dintre invitatiile milenare care, pe unii i-a interesat iar pe altii nu, cu urmari care astazi poarta portretul discrepantei dintre lumea civilizata si restul (ma refer doar la spatiul monoteist, avraamic). 
Tot o alegere:

"19. Iau azi cerul si pamantul martori impotriva voastra ca ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvantarea si blestemul. Alege viata, ca sa traiesti, tu si samanta ta,

20. iubind pe Domnul Dumnezeul tau, ascultand de glasul Lui si lipindu-te de El: caci de aceasta atarna viata ta si lungimea zilelor tale, si numai asa vei putea locui in tara pe care a jurat Domnul ca o va da parintilor tai, lui Avraam, Isaac si Iacov."
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/deuteronom/30)

Nu-i asa ca totul depinde de alegere?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu