vineri, 3 iulie 2015

Despre ... comedii

Imi plac comediile. Si imi plac filmele unuia din titanii genului, Louis de Funes.

Gandurile de astazi, departe de ce-mi propusesem anterior, puncteaza doua "evenimente" despre care se vorbeste, in prezent, cam cu strangere de inima si se concentreaza la "morala" care se subantelege intr-unul dintre aceste filme.

Primul vizeaza zona conflictului si mi s-a relevat in alocutiunea unui inalt demnitar strain care afirma (si redau strict din memorie): "vedem cum se acutizeaza conflictele din Orientul apropiat si nordul Africii, vedem cum ...".
Al doilea este legat de criza din Grecia care ameninta, asa cum afirma cel mai inalt demnitar roman (redare tot din memorie) "Europa si tara noastra".
Nu sunt analist politic, militar sau financiar si, de aceea, nu-mi permit sa emit aici idei polemice in cele doua spete. Dar, dupa ce am vazut la un post tv national (nu dintre cele partinitoare) o emisiune mai mult decat relevanta despre cel de-al doilea "eveniment" major, m-am grabit sa caut ceva in imensitatea spatiului virtual  care sa evidentieze ideea pe care o am.

Asadar iata doar una dintre aparitiile pe care le-am preluat, prin copy-paste bineinteles: http://www.agerpres.ro/externe/2015/06/29/argentina-intrata-in-incapacitate-de-plata-in-2001-se-declara-solidara-cu-grecia-18-28-12.
Iar ideea care se rasfrange din text, ca si din multe altele din speta este cea redata in urmatoarul pasaj:
"'Argentina a trăit deja această situație și vedem, în acest moment, că (fonduri speculative) au în vedere să se întâmple la fel cu Grecia pentru a începe să o jefuiască, așa cum au făcut în alte locuri din lume', a declarat șeful guvernului argentinian, Anibal Fernandez.
În opinia sa, criza din Grecia 'a fost provocată de ajustările FMI', iar 'umbra fondurilor ulii, mai ales Elliott, care din decembrie 2013 cumpără bonduri grecești, în speranța că Grecia se împiedică ori se pune în genunchi pentru a începe să o devoreze, așa cum fac cu fiecare dintre țările care s-au găsit în această situație'."

Fara alte comentarii trec la primul "eveniment" si punctand tot un material din imensitatea virtuala redau la fel, prin copy-paste, un pasaj din analiza unui specialist in problema:http://www.evz.ro/statul-islamic-un-pistol-la-tampla-ue-cu-tragaciul-la-washington-anti-opinie.html.
Desi apartine zonei de opinie, poate chiar si personala, nu pot sa nu copiez unul din ultimele pasaje ale articolului care, la fel, mi se pare mai mult decat relevant:
"Doar pentru că o asemenea amenințare – iată, după numeroase atentate, în premieră continentul se confruntă cu decapitări, cu atrocități ce nu păreau posibile aici – este în măsura să-i facă pe europeni să accepte bucuroși legi care să le restrângă drepturile și libertățile? Sau, pur și simplu, este o metodă de slăbire a statelor de pe continent, de fapt, a Uniunii Europene?"

La fel fara alte comentarii revin, astfel la acel model de morala subanteleasa, de care aminteam la inceput si care se potriveste momentului si pozitiilor diferite si diferentiate adoptate de mai marii nostri (interni si externi).
Ea suna, ca un avertisment, mustrare sau recomandare, cam asa (redare tot doar din memorie) :

"Cand faci tra-la-la, la-la gandeste-te la consecinte!"

Necazul este ca ceea ce traversam acum nu este o comedie. Sau este?

Cat despre starea in cauza, indiferent ce am face sau am incerca sa facem, exista o singura rezolvare:

"1. (O cantare a treptelor. Un psalm al lui Solomon.) Daca nu zideste Domnul o casa, degeaba lucreaza cei ce o zidesc; daca nu pazeste Domnul o cetate, degeaba vegheaza cel ce o pazeste.

2. Degeaba va sculati de dimineata si va culcati tarziu, ca sa mancati o paine castigata cu durere; caci preaiubitilor Lui El le da paine ca in somn."
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/psalmi/127/)


Care, in nici un caz, nu are ceva de a face cu comedia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu