luni, 30 decembrie 2019

In loc de bilant

Cum anul aceste am avut parte de foarte multe evenimente si "evenimente", m-am gandit ca este timpul bilantului. Asa se face, normal.
Dar o postare a unui prieten virtual m-a oprit de la aceasta importanta activitate si m-a directionat spre prezentul gand.

Postarea se referea la modul in care sunt promovate "valorile" intr-o "tara normala". Am pus ghilimelele ad-hoc! Fiecare dintre cititori, bine sau rau intentionati poate intelege ca ADEVARATELE VALORI sunt promovate DOAR INTR-O TARA NORMALA. Restul, ramane ghilimelelor.

Si aici mi s-a itit gandul bilantului: ce-am pierdut, schimbat si ce-am facut, avut? 
Si n-o voi lua de la un capat la altul ci voi trece, asa, amestecat peste principalele amintiri, ca asta pot face acum pe scurt, pana-mi vine schimbul la "utilaj".

Pai, "am redeschis un dosar controversat", am schimbat niste conduceri, am depasit niste faze si ne-am inglodat mai mult in datorii, am vandut ce mai era de vandut si ne-am ales, traditional, cu "margele de sticla", am ajuns sa fim apreciati in exterior, depreciindu-ne tot mai mult si, nu in ultimul rand, am votat. De doua ori, sau mai mult!

Acum, ca schimbarile sunt mai mult sau mai putin bune, analistii de toate felurile o vor evidentia. Si sunt destule voci care o spun. Dintr-un punct de vedere sau altul, asa cum sunt, de fapt vremurile.

Gandul de astazi, insa, mi s-a itit pe o intrebare, pusa si cu alta ocazie, pe care o voi repeta si tot repeta, pentru ca mi se pare esentiala pentru viitorul nostru ca natie: stim ce vrem? Sau, mai corect PE CINE VREM?

De o perioada buna de timp ne legam sperantele de niste oameni, constituiti intr-un partid. Apoi de un om. Cu functia suprema in stat. Si asteptam schimbari esentiale in viata noastra. 
Dar rezultatele nu apar!

Masuri controversate, schimbari de conjunctura si un climat de instabilitate pluteste, incontinuare, peste tara. Puterile separate ale statului fac ce fac, doar sa-si apere interesele absconse, palatele devin sedii de lupta pentru ceva ce nu face bine natiunii iar reprezentantii externi par a uita ca ceea ce trebuie aparat, sustinut si promovat este ROMANIA!

Si nu ma refer la nimic punctual!

Punctual vreau doar sa subliniez un fapt de bilant, cu care vreau sa inchei: OMUL!

Ne punem, fatidic cred eu, nadejdea intr-un om. Si presupunem ca omul respectiv ne va satisface asteptarile. Dar uitam ca oamenii sunt supusi greselilor, ispitelor de tot felul si, nu in ultimul rand, egoismului. Caci, mereu si intotdeauna "camasa este mai aproape decat haina". O demonstreaza toate categoriile socio-profesionale in care, posdecembrist, ne-am pus increderea, sperand ca vom fi liberi, intr-o democratie reala uitand, insa, ca si atazi este valabil dictonul "HOMO HOMINI LUPUS". Acceptam in schimb, mult prea usor si fara atentie si discernamant un alt dicton, mult mai rafinat dar si mai periculos: "Homo sacra res homini" (https://ro.wikipedia.org/wiki/Homo_homini_lupus)

Ne apropiem vertiginos de un nou an, lasand in urma unul care, pentru unii a adus bucurii, pentru altii necazuri. Dai si intr-un caz si in altul, NU PENTRU MAJORITATEA!

Si cum MAJORITATEA, ADICA POPORUL, conteaza cel mai mult, ma gandesc asa, ca simplu cetatean, ca anul 2020 ar putea fi un an de cotitura daca si numai daca ALEGEREA NOASTRA AR FI ALTA. Si NU SPRE UN OM!
Merita meditat!

Doresc tuturor, doamnelor si domnilor, o trecere linistita intre ani, sanatate, bucurii si numai impliniri in 2020!

LA MULTI ANI!



sâmbătă, 21 decembrie 2019

Scurt gand de ...trecere

De ce de trecere? 

Pentru ca, mai intai, in aceasta zi s-a produs "revirimentul" si de ce a fost in Timisoara, s-a molipsit toata tara! Si mai ales Bucurestiul, inert pana acum si controlat inca de directivele CC al PCR. Cine o fi pus "pe inima" mitingul cu pricina si cine a avut ideea "instigarii la dezordine" nu mai conteaza. Sau conteaza, daca privim chipul livid al unui fost conducator revolutionar cu pretentii care, colateral ca victima, a cunoscut pe viu durerea, astazi, dupa 30 de ani de varientare a raspunderii!

Apoi, pentru ca ridicat, poporul, a demonstrat ca "plopul face mere" cam in toata tara unde a fost, cu adevarat REVOLUTIE. Ca unele titluri din media vorbesc de "Revolutia din 22-27 decembrie 1989" e, iarasi, alta problema.
Parerea mea este ca pe 22, odata cu fuga Ceausestilor, REVOLUTIA A INVINS. Asa cum spuneau, in fata camerelor, I.Caramitru si M. Dinescu, inconjurati de o mare de oameni. Intre ei, un general in rezerva care va ajunge, contrar uzantelor, ministru al apararii si macelar al catorva zeci de nevinovati, "victime colaterale", un crainic care a dat ordine controversate armatei debusolate si fara comunicatii, in compania altor cadre militare care trebuiau sa o reprezinte ca aparatoare si, nu in ultimul rand, personajul care va ajunge in lumina reflectoarelor in toate zilele urmatoare, pentru a da greutate unei altfel de revolutii, cu mult mai multi morti decat cea autentica.
Si asa, "revolutia" ne-a invins pentru mult timp, dincolo de cei prezisi de "profetul din Damaroaia".

Nu in ultimul rand pentru ca, inca, bajbaim in intunericul postdecembrist pentru ca, iarasi si din nou, interese absconse si tinute asa cu grade si functii grele nu dau voie adevarului sa faca lumina si sa ne ajute sa iesim din mocirla in care, tragic, ne afundam, desi am condamnat comunismul, infieram perfidul regim apus dar ne bucuram ca suntem produsul instaurarii lui cu tancurile si dorim democratie dar nu o intelegem pentru ca nu stim ce sa facem cu ea.

De aceea, acest gand de trecere nu ma duce cu 30 de ani in urma ci cu mult mai mult, intr-un moment in care un inaintas spunea in versuri "DESTUL".

Mesajul sau, copiat de aici https://ro.wikisource.org/wiki/Destul
il las spre analiza, sinteza, meditare si nu numai, in zilele care urmeaza.

"DESTUL - Alexandru Macedonski

I

Acum destul cu plânsul, căci inima ți-e seacă,
Și chiar de ți-ar fi plină, e timp să-i zici destul
Poporul nostru este de lacrime sătul,
Și ele nici în versuri nu pot ca să mai treacă;
Zadarnic poetașii într-însele se-neacă,
Hârțoagele lor toate rămân făcute sul.

II

Ei!... S-a trecut cu moda de lacrimi și suspine
Și cu acele crunte dureri imaginari,
Ați cărunțit cu totul, sărmanilor cobzari!
Dar de s-a dus o vreme, o nouă vreme vine,
Și ea c-un bici pe care în mâna sa îl ține
Plesnind vă strigă vouă: „Alți timpi, alți lăutari!"

III

Rubinele pe buze, mărgăritarii-n gură
Și crinii de pe sânuri și ochii ca de mură
Sunt niște mărunțișuri ce nu-și mai au vrun curs:
Cu lacrimile false ce-ntruna s-au tot scurs,
S-au poticnit în coastă și se tot duc de-a dură
Târâte de ridicol în repedele-i curs!

IV

Acuma este timpul puterii, bărbăției,
Copilul de ieri, astăzi e un băiat viril
S-a scuturat la Plevna de jugu-epitropiei.
De-ar fi copil, și astăzi ar rămânea copil;
Cu doina nu mai merge pe fruntea României,
Deplin ca să renaștem ne trebuie-un Virgil!"

S-avem parte de sarbatori cu bine, fericiti ca le putem petrece cu cei dragi in liniste si pace!
Pentru moment ma opresc aici!


luni, 16 decembrie 2019

Gand inainte de 17.12

Am ascultat astazi, in masina fiind, cateva dintre discursurile tinute in sedinta solemna a Parlamentului dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Cum discutiile au fost libere si mediatizate, nu fac nici un comentariu pe marginea lor.

Cum mesajul pe care majoritatea vorbitorilor pe care i-am ascultat a fost legat de Timisoara, primul oras liber al Romaniei si tot acolo s-a lansat celebra Proclamatie care avea un punct "cheie", gandul m-a dus pre acesta.

Ce-ar fi fost daca PUNCTUL 8 s-ar fi aplicat asa cum au cerut initiatorii acesteia?

Nu lansez aceasta intrebare pentru a primi eu vreun raspuns. 
Raspunsul acum, ca-n cantec, "e vanare de vant". Pentru ca, sigur, "speta" zgarie si pare neavenita. Apoi, pentru ca sunt prea multe "greutati" care apasa pe multi umeri. Nu mai vorbesc de titluri si functii, avantaje si beneficii de care nimeni nu s-ar lipsi.
In paranteza, fiind spus, care parlamentar s-ar da acum demisia pentru a se crea premizele unor alegeri anticipate care, POATE, ar curata mediul politic mioritic? Am pus poate cu majuscula tocmai de aceea!

Cum nu cred ca se merita sa ne intrabam cine a aprins fitilul la Timisoara, cand toata Europa de Est fierbea si la noi nimeni nu se astepta ca "plopul sa faca mere", nu ma gandesc la inceputuri. Undeva, intr-un material vechi de un an se puncteaza ceva legat de Iasi dar, zic eu, nu trebuie uitat nici Brasovul lui 1987.
Dar inceputul nu se poate disocia de continuare si de urmare. 

Si ma gandesc asa, ca simplu cetatean, trecand peste acel momet cand un grup de enoriasi facea zid impotriva celui care trebuia mutat dar si peste "speta" celor vreo 20 de autoturisme Lada "moldovenesti", cu cate 2 (doi) pasageri, fara bagaje, pe care eu insumi, ca sa nu zic ca-n comedie "insusi", le-am vazut pe 19 sau 20 decembrie circuland dinspre Fagaras spre Brasov, ca timisorenii au avut noroc.
Acolo, la ei, de mult se "cocea" ceva. Printr-un grup "rebel", aflat in momentele Revolutiei in "lumea libera", care avertizase cu mult timp in urma ca se "va intoarce foaia". 
Poate nu o premonitie, dar o vorba cu subanteles, sigur! 
Cu versuri aici:https://www.versuri.ro/versuri/phoenix-mama-mama-_hog1.html

"Acum o zi imi spune mama
Ca nu mai sunt copil,
Ca ar fi timpul sa fac ceva
Sa fiu si eu util.
Nu stiu de ce nu ma-ntelegeti,
Nu am crescut destul.
Mama, mama,
Ce vrei cu mine?

De dimineata tata-mi spune,
Cand nici nu m-am trezit,
Ca ar fi timpul sa imi schimb viata
Sa nu fiu parazit.
Nu stiu de ce nu ma-ntelegeti,
Nu am crescut destul.
Mama, mama,
Ce vrei cu mine?

Intreaga casa e in picioare,
Vor sa ma faca om.
De luni de zile-nghit morala
Si ma prefac ca dorm.
De maine foaia voi intoarce
Si-am sa le fac pe plac.
Mama, mama,
Asta-am sa fac."

Asta asa, ca amintire dintr-un decembrie inca trist!

PS: cititorilor de orice fel, scuze pentru incorectitudini. Inca nu am reusit sa am acces la o "unealta" a mea. Si trebuie sa cedez locul generatiei tinere!

joi, 12 decembrie 2019

Decembrie trist...nici iarna nu mai este ce era!

Scriu aceste randuri cu tristete! 

Si nu doar pentru amintirea acelui decembrie insangerat. Acela aduce. cu fiecare comemorare deznadajduita si neconsolanta, inca o caramida grea peste familiile care-si plang eroii neintelegand, totusi, de ce.
Dspre acesta urmeaza, acusi-acusi, sa primim tone de relatari care de care mai cu trimitere si cu evidentierea unor "erori" care, de treizeci de ani, eclipseaza adevaratii eroi.

Tristetea este ca decembrie nu mai este decembrie!

"Te uita cum ninge, decembre..." spunea poetul si-mi aduc aminte cum, acum exact treizeci de ani, dar cu o zi in urma, urmam traseul magistralei CFR 300, la o ora de seara, contempland din vagon nametii de zapada care flancau calea ferata, dand padurii ecel aer magnific si misterios, cum numai o noapte feerica de iarna o poate face.

Frigul nu-l resimtisem la plecare, in Gara de Nord. Nu atat din cauza orei tarzii si a "compensarii" cu o tarie la restaurant, cat a situatiei prin care trecusem in acea zi mai mult decat importanta pentru viitotul meu, in acel timp. Asta ca urmare a sedintei-analiza la care fusesem supus, pentru a faptului ca "fluierasem in biserica". Urmarile ce se intrezareau in viitorul foarte apropiat, undeva pe 22, daca bine imi aduc aminte, ma aduceau aproape de sanctiunea suprema pe care putea sa o primeasca un mdp. Spun aproape, pentru ca nu era finalul. Si cum nu era  cea suprema, ma consola gandul unei rezolvari amiabile, chiar si cu o "eticheta" necorespunzatoare.

Prin fumul de tigara, defilarea localitatilor de pe Valea Prahovei ma aduceau tot mai aproape de destinatie. Incercam fel de fel de variante si variabile, care mai de care mai avantajoase, pentru mine.

Orasul de la poalele Tampei m-a primit cu un alb imaculat la intrare, murdar pe traseele pe care putinele taxiuri se incumetau sa circule pentru deservirea clientilor tarzii. Era un frig de crapau pietrele. Locul de cazare nu s-a dezmintit. Era rece, asa cum erau aproape toate locuintele din zona. Nu era o noutate ca dimineata sa gasesc o pojghita de gheata in paharul cu apa. Noroc ca aveam un resou cu care mai "invioram" aerul.

Am inceput saptamana cu un control, o completare spre concluzionare a analizei la care fusesm supus. Cum zapada era din ce in ce mai mare, deplasarea o faceam mai mult pe jos. Mijloacele de transport aveau destinatii mai importante. Iar zapada scartaia, scartaia, narile se lipeau si-mi venea, tot mai mult, sa las urechile caciulii jos. 

Unii se bucurau de concediu. Asa m-am trezit cu un coleg la usa. Statea in Poiana. M-a invitat sa-l caut, dar nu am mai reusit.

Controlul s-a terminat vineri, pe 15. Plecand, seful venit sa constate mi-a dat vestea pe care o asteptam. Urma ca dupa pedeapsa sa primesc o alta "locatie".

Interesant, sau nu, pe 16 iarna a inceput sa se "domesticeasca", gerul sa se calmeze, lumea sa se pregateasca de revelion samd.

Si asa mai departe, urma o noua saptamana, dar nu ca celelalte. Si nimic din ceea ce trebuia sa se intample nu s-a mai intamplat. 
S-a intamplat, in schimb, ca  in acea iarna ..."plopul sa faca mere"!
Interesant, nu? 

De aceea sunt trist. Nici iarna nu mai este ce era!

duminică, 8 decembrie 2019

Daca trebuie sa fim corecti!

Cu siguranta ca in aceste zile, dar nu mai putin decat pana acum, manipularea, dezinformarea si intoxicarea constituie factori preponderenti ai propagandei de orice fel, orice culoare si orientare politica. Taberele isi aplica, prin mijloace proprii sau mercenare, lovituri sub centura care, duse la extrem in mediul virtual, bantuie ca niste virusi distrugatori in intentia clara de a infecta mintile, sufletele si vietile participantilor la aceasta "mirifica" lume. Ca avem discernamant sau nu sa ne impotrivim acestui fenomen, e discutabil. Cum discutabila este si incercarea de a ne crea "antivirusi" care sa contracareze pericolul sus amintit.

Ca am vost si eu infectat, foarte probabil. Au fost multe momente in care nu am facut altceva decat sa preiau si sa transmit materiale care aveau otrava atat de bine disimulata incat am ranit, cu siguranta, multe persoane. Si-mi cer iertare, pe aceasta cale!

Iata ca astazi, parcurgand mai multe pagini din mediul virtual, am gasit o stire "bomba", asa cum sunt toate stirile din perioada postdecembrista, care priveste un anume segment al societatii romanesti si am ramas consternat. Nu de stire ci de titlul care era expus, o completa si "chema" la atitudine.
Gandindu-ma la ceea ce tocmai am expus mai sus, am trecut la verificarea acesteia si uluitor sau nu, am fost socat.

Socat nu de speta in sine ci de dezbinarea care, inca macina si invrajbeste societatea, de lupta murdara care face imposibila o abordare corecta, onesta si pertinenta a modalitatii de iesire din mocirla imoralitatii postdecembriste si...
Si ma opresc aici, nu inainte de a preciza ca nu sunt in nici un fel in slujba vreunei parti, nu sunt afiliat politic si nu am interese ascunse.
Singura mea dorinta este relevarea adevarului.

Si, ca sa fiu corect, stand stramb dar judecand drept, cred ca un interviu, chiar daca persoana intervievata are "bubele" si problemele ei, trebuie luat in intregul lui, fara a scoate din context elemente care sa conduca spre interpretari tendentioase samd.

De aceea am incercat sa redau, cum am putut eu, fara tehnica de specialitate, contextul in care Principele Duda a afirmat ceea ce, dupa cei rau intentionati, ca sa ma exprim cu decenta, ar insemna o ofensa la adesa democratiei occidentale in relatia cu Romania, preluata de aici: https://youtu.be/W1F8Pvf2um0, 

"Radu Duda: Democrația Occidentală e cauza involuției societății românești."


Repet, nu am nici o legatura si nici un avantaj aici, dar daca trebuie sa fim corecti, sa urmarim ce spune intervievatul la intrebarea, poate sugerata cu subanteles:

"Sunteti un fin observator al realitatii romanesti. Ati observat o involutie sau o evolutie a societatii romanesti in ultimii ani?"

Raspunsul este:
"O INVOLUTIE LA NIVELUL MORALEI ELITEI. Elita incepe sa se comporte la fel de desantat precum se comportac acum 200 sau o suta si ceva de ani."

Intrebare: "Gasiti explicatie la asta?"

Raspuns:
"Da. Faptul ca democratia occidentala si cinismul AU AJUTAT LA SLABIREA COLOANEI VERTEBRALE. DACA INTELECTUALUL ROMAN, MAI ALES CEL VOCAL, PENTRU CA SA STITI CA EU MA REFER DIN NOU LA O MANA DE OAMENI CARE MONOPOLIZEAZA VIATA PUBLICA SI VERBUL, ATAT LA TELEVIZOR CAT SI IN PRESA SI NUMA REFER SI NU MA REFER LA CORPUL ANONIM AL INTELECTUALULUI ROMAN CARE SE RIDICA LA ACELE ZECI SAU SUTE DE MII DE PROFESORI DIN LICEE, DIN PROVINCIE. SUNT OAMENI CU MULTA BUNA CREDINTA. DAR EXISTA LA NIVELUL MODELELOR O SERIOASA CARENTA. SI ACEASTA A FOST, PROBABIL, ADANCITA, CUM SPUNEAM LA INCEPUT SI DE MODELUL PROST, OCCIDENTAL IN CARE, NU STIU DE CE, CINISMUL TREBUIE SA MEARGA MINA-N MANA CU INTELIGENTA".

Acesta este textul interviului de un minut si ceva dat in anul 2012!

Inca odata, vreau sa specific ca nu comentez persoane si nu vreau sa intru in polemici. Cred, insa, ca avem nevoie, in Romania noastra, asa cum este ea, de corectitudine, onestitate, principialitate, dreptate si adevar. Fara de care, doar balacarindu-ne, nu vom face decat sa pierdem , mai ales pentru viitor.

Iar interpretarea corecta a acestui scurt interviu este relevanta!


  

miercuri, 27 noiembrie 2019

Gandind la un citat, in context

"Nimic nu se plăteşte mai sigur ca prostia." (Camil Petrescu - Danton/ www.citatepedia.ro/index.id142644)

Pentru ca am depasit de mult interesul pentru intrigi, manipulari sau dezinformari si a cam trecut un afert de veac dar, in acelasi timp, m-am "focusat", ca sa fiu in trend, pe interese mult mai pasnice, domestice si altruiste, nu vreau sa intru in polemicile contextual existente in spatiul virtual si nu numai. Citatul de la inceput releva tot ceea ce trebuie spus, fara nici un alt comentariu.

Totusi, in spirit contextual, as adauga si continuarea: si placerea se plateste!

Acum, las la aprecierea cititorului cine, ce si cum s-a "agatat" de "alea" bolduite, separat sau impreuna si ce impact vor avea, in viitorul foarte apropiat cuvintele respective, atata timp cat vremurile incep sa prezinte o iarna care "va strange" si la propriu si la figurat si masuri care, deja, incep sa produca nemultumire.

De dragul contextului, insa, voi intra intr-un scurt joc, printr-o paranteza, gandindu-ma ce-ar fi fost daca....

Daca, cu gandirea strategica a greilor din opozitia actuala, nu s-ar fi rupt alianta parlamentara...
Daca cea "nominalizata" la candidatura nu ar fi acceptat...
Daca aroganta si opulenta nu ar fi deturnat sensul "socialului" democratic...
Daca principiile politice ar fi trecut de interesele personale mai mulr decat machiavelice ale liderilor locali si nationali...
Daca saraci si cinstiti, conducatorii de pana acum nu ar fi permis, acceptat si uzat de puterea oferita de functii pentru o imbogatire extrema...

Si viceversa!

Daca cei care, accedand la putere, s-ar fi debarasat de metehnele invatate si exersate, impreuna cu "restul", cand nu era democartie...
Daca aroganta nu ar fi fost la acelasi nivel cu contracandidatii...
Daca regulile imbogatirii nu ar fi urmat aceleasi cai ca si restul...
Daca intre vorbe si fapte, adica promisiuni electorale si implinirea lor, nu erau atatea discrepante, deosebiri si contradictii...
Daca principiile ar fi insemnat mai mult decat interesele...
Daca respectarea legii, asa perfectibila cum este ea, ar fi fost primordiala in raport cu ei insisi, opozitia si, nu in ultimul rand, externul...

De continuat as putea continua si juca asa cum faceam si-n copilarie cand recitam, cu trimitere, "Daca si cu Parca se plimbau pe-o barca. Si daca Daca nu era, Parca se-neca"!

Cum astazi, aici si acum nu mai este un joc, ma opresc la altceva, niste versuri care mi se par mult mai "grele" decat toate jocurile, in context:

"Umbla vorba prin targ ca albumul tau e cam nasol
Ca nu o duci prea bine, ca portofelu' ti-e cam gol
Nu pot sa spun ca sunt suparat, de ce sa mint?
Nici nu-ti imaginezi ce bine ma face sa ma simt
Intelege, nimeni niciodata nu prea te-a iubit
Nu ai fost pe piata, ai fost usor de inlocuit
'?? ma cobor cu greu la nivelul tau
Dar trebuie neaparat sa-ti spun... '

Refren:
Ce bine-mi pare ca ai luat teapa
Ce bine-mi pare ca ai pierdut
Ca toate hainele ti-au intrat la apa
Ca nu mai ai nimic din tot ce-ai avut.
Ce bine-mi pare ca ai luat teapa
Ce bine-mi pare ca ai pierdut
Ca toate hainele ti-au intrat la apa
Ca nu mai ai nimic din tot ce-ai avut.


Si tipa aia blonda, sexy, care cica te iubea
Adevaru' e ca nu prea te suporta
Te-ntrebi de ce nu mai ai prieteni... Nu mai ai bani!
Si ca sa-ti faci altii o sa dureze zeci de ani
Sa nu te miri ca lumea nu te mai saluta
Motivul este simplu : te-ai dus pe pluta
'Yo, fraiere, stiu c-o s-ajung in iad dar trebuie sa-ti spun... '

Refren...

Sa stii ca pentru tine alcoolul nu e o solutie
Mai ai dreptul la vot garantat de constitutie
Nu-ti tinem pumnii, nu credem c-o sa-ti mearga mai bine
Tot ce-ti uram e s-apuci ziua de maine
Nu pot sa ma abtin desi pot sa spun ca gresesc
Problemele tale ma fac sa zambesc
'Asculta, Vasile, de cate ori trebuie sa-ti spun?
Bine, inc-o data, iti spun... '

Refren...

'Alo? Bai mestere. Fii atent, sunt cu niste oameni aicea...
si vrem sa-ti spunem ca ne bucuram c-ai luat teapa!
Stai ca mai e cineva aiciea, ti-l dau la telefon. '
'Salut. Sunt Bogdan. Uite, te-am sunat sa-ti spun ca-mi
pare bine si mie c-ai luat teapa! Uite, iti mai dau pe cineva
sa vorbeasca cu tine, OK? Pa. '
'Alo? Sunt mama lui Bogdan. Sa stii ca ma bucur c-ai dat faliment. '
'Sarut-mana. Sunt un copil de pe strada si sunt fericit ca ai necazuri. '

Ideea e ca toata lumea e fericita c-ai luat teapa. Si, bineinteles, eu
sunt cel mai fericit c-ai lua teapa!"
(https://www.versuri.ro/versuri/cassa-loco-ce-bine-mi-pare-ca-ai-luat-teapa-_mt.html)

PS: scuze pentru greseli, cedez locul la "unealta"!

luni, 25 noiembrie 2019

Democratie mioritica sau de-a datul cu stangu-n dreptu'!!!

Cum sunt fost militar, pensionar acum cu pensie, multumita guvernarii Ciolos, cu 15 procente mai mica decat cea legala si fara adaugiri care sa o "arunce" spre limita de sus, plecarea cu stangul ramane constanta pornirii in pas normal, pas de defilare, alergare samd.

Intelegand ca presedintele nostru ales cunoaste acest lucru, mai ales prin participarea la multele prezentari, parade sau alte evenimente, ma gandeam ca din prima zi dupa victoria zdrobitoare in alegeri, va porni normal, ca un bun comandant suprem, cu stangul in realizarea maretului proiect numit "ROMANIA NORMALA". Doar ca, nici nu a apucat toba sa bata pentru ca, nu-i asa, trebuie sa fie "stangu' pe toba", ca vad o poticnirea mai rea decat in primele zile de militarie, cand novici, fiind, ne incurcam intre stangu-dreptu'. 
Iar poticnirea vine de la parteneriatul strategic si normal, atunci, dar NECONSTITUTIONAL ACUM, cu care se lauda premierul-partener.
In paranteza, ca intre cele doua palate exista o intelegere si colaborare institutionala, e perfect si asa trebuie sa fie. Precedentul o confirma!

Dar astazi stau, asa ca simplu cetatean si ma intreb ce-are una si cu cealalta?

Caci nici nu s-a uscat cerneala pe buletinele de vot si presedintele PNL anunta intalniri de gradul zero cu presedintele pentru, ZIC SURSELE si spatiul virtual deja trateaza speta, problema alegerilor anticipate!!!???!!!

Atentie, vajnici aparatori ai democratiei semiprezidentiale castigatoare ieri, ALEGERILE ANTICIPATE SE POT ORGANIZA IN CONDITIILE URMATOARE (redare integrala de aici https://ro.wikipedia.org/wiki/Alegeri_anticipate):

"Alegeri anticipate
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigationJump to search
Alegerile anticipate reprezintă acea formă de alegeri organizate înainte de expirarea termenului mandatatului parlamentar obișnuit. Condiția prealabilă esențială pentru organizarea de alegeri anticipate este dizolvarea Parlamentului, care se poate face, de regulă, la inițiativa fie a șefului statului, fie a conducătorului guvernului.
Uneori expresia de „alegeri anticipate” se mai folosește în legătură cu convocarea de alegeri prezidențiale înainte de expirarea obișnuită a mandatului președintelui, intervenită fie prin deces, demisie sau demitere.

Alegerile anticipate în România[modificare | modificare sursă]

Scurt istoric[modificare | modificare sursă]

În conformitate cu Constituția din 1923 atribuția dizolvării Parlamentului aparținea regelui, care o putea exercita fără nici un fel de condiționări exprese în această privință. Prevederi similare existau și în Constituția din 1866. De asemenea, Parlamentul se dizolva de drept, ca etapă a procedurii de modificare a Constituției, în cazul în care parlamentarii acceptau de principiu amendamentele propuse, pe baza unui vot care cerea o majoritate calificată de două treimi din numărul parlamentarilor votanți (care trebuiau la rândul lor să fie minim două treimi din totalul parlamentarilor).
Regele a folosit relativ des puterea sa de dizolvare a camerelor Parlamentului. Astfel, în perioada interbelică, numai două guverne au reușit să ducă la capăt mandatul constituțional de patru ani, respectiv guvernele liberale conduse de Ion I. C. Brătianu (1922 – 1926) și Gheorghe Tătărescu (1934 – 1937).

Sistemul constituțional actual[modificare | modificare sursă]

Constituția actuală prevede o procedură relativ rigidă pentru dizolvarea Parlamentului și, implicit, pentru organizarea de alegeri anticipate. Motivația pentru această reglementare este dată de contextul istoric al adoptării Constituției, în anul 1991. România ieșise de curând din perioada dictaturii comuniste și exista dorința de a stabili măsuri de prevedere suplimentară împotriva eventualelor derive autoritariste ale președintelui țării. Din acest motiv s-a optat pentru o procedură care implică necesitatea acordului dintre președinte, prim-ministrul desemnat și Parlament pentru declanșarea alegerilor anticipate.
Astfel, conform art.89 din Constituție:
„(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.”
Dificultatea procedurii constă în faptul că Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea două cereri de investitură succesive. Din punct de vedere practic, dizolvarea Parlamentului implică parcurgerea următoarele etape principale:
  • încetarea mandatului Guvernului, care se poate produce fie ca urmare a expirării mandatului (în momentul validării alegerilor parlamentare generale), fie ca urmare a demisiei primului-ministru, a pierderii de către acesta drepturilor electorale, a survenirii stării sale de incompatibilitate sau a decesului; de asemenea, mandatul Guvernului poate înceta în cazul adoptării de către Parlament a unei moțiuni de cenzură
  • numirea de către președinte, după consultarea partidelor parlamentare, a unui candidat la funcția de prim-ministru
  • primul-ministru desemnat trebuie să alcătuiască lista membrilor Guvernului și să se ocupe de pregătirea unui program de guvernare, cu care să se prezinte în Parlament pentru obținerea votului de încredere
  • neacordarea votului de încredere de către Parlament
  • repetarea procedurii, cu începere de la numirea unui candidat la postul de prim-ministru.
S-a susținut că ar fi posibilă dizolvarea Parlamentului și în cazul în care acesta decide suspendarea președintelui României, dar, la referendumul organizat apoi în mod obligatoriu, propunerea de demitere din funcție a președintelui nu este acceptată de electorat [1]. Această opinie nu este însă întemeiată pe dispoziții constituționale exprese, astfel încât ea rămâne controversată."

Ca domnul premier vrea anticipate, normal ca sef de partid. Dar la fel de normal este ca trebuie sa respecte Constitutia, daca o cunoaste si sa nu-l implice pe presedinte in jocuri politice care n-au nimic a face cu functia prezidentiala. Nu-i asa? Sau spune Constitutia noastra altceva?
Cum despre asta am scris anterior, rog pe cei interesati sa caute postarea sau sa foloseasca site-urile de profil.
Iar daca Presedintele ALES este al tuturor romanilor, asa cum s-a declarat aseara ca vrea sa fie, stie acum ce este bun si ce nu este, cred ca incepand de astazi ar trebui sa-si revizuiasca pozitia, nu de alta dar sa nu uite ca PRIMA SA MISIUNE ESTE DE REPREZENTARE SI DE MEDIERE.
Gata cu scopurile belicoase impotriva concurentilor politici, gata cu functia prezidentiala dupa ureche! CONSTITUTIA II CERE CU TOTUL ALTCEVA!

Altfel, cu parere de rau pentru alegatorii sai SI PENTRU TOTI ROMANII, vad momente grele peste tara, furtuni politice care nu-si au sensul intr-o republica semiprezidentiala care, insa, nu este ca Franta! (vezi referirile si la aceasta speta!!!)

Ajuns aproape de final, nu ma mir ca in asemenea conjunctura se ajunge "sa-ti dai cu stangu-n dreptu' ", mai ales daca ai niste consilieri care...
Dar mai bine ma abtin!

Pentru ca eu, desi nu sunt declarat, sustin ca lupta politica se poate da intre doctrinele partidelor, culori si proiecte politice cu respectarea demnitatii umane si a personalitatii fiecaruia dintre implicati. 
FARA CA MEDIATORUL SA FIE IMPLICAT POLITIC!!!
Mergand pe aceasta idee, am preferat sa-mi anulez votul in speranta ca presedintele in exercitiu, proaspat ales, va initia un referendum prin care noi, intreg poporul TARII, sa hotaram ce vrem (in ordine strict alfabetica): Monarhie Constitutionala, Republica Parlamentara sau Republica Prezidentiala.

Ca un imbold la ceea ce am descoperit recent ca poate face o societate normala, inclusiv prin CONSTITUTIA CETATENILOR!



miercuri, 20 noiembrie 2019

Cand s-o-mpartat norocu' !!!

Un vechi cantec de cenaclu ne aduce aminte ca..."cand s-ompartat norocu'/fost-am eu dus la lucru!" (imi cer scuze pentru cacafonie, dar veti vedea ca este in context!!!!).

Cum noi, oamenii simpli, imediat dupa decembrie 1989 eram dusi  fiecare la lucru, sau lucrurile, sale, ca doar de aceea ne-am eliberat de sub un regim care ne obliga sa lucram sub control, nu am fost atenti cand s-a impartit norocul pentru cei care, ca castigatori ai revolutiei, s-au apucat sa ne "lucreze" viitorul. Si uite-asa astazi, in al "noispelea" an de gratie al mileniului trei, bajbaim intr-un mediu difuz, nici intuneric nici lumina, nici cal nici magar pentru ca...

Pentru ca nu stim "ezact" ceea ce ne dorim, constitutional si urmeaza sa alegem un rau, dupa vorba unora, dintre doua rele,  CEL MAI MIC SAU CEL MAI MARE!!!

De ce am antamat acest subiect?
Nu pentru a face propaganda unuia sau altuia dintre candidati, nu pentru a ma alatura unuia sau altuia dintre grupurile sustinatoare ci pentru a face o paralela si a vedea "ce noroc" s-a abatut asupra noastra, dupa validarea primei Constitutii postdecembriste. Cum navigarea facila pe Google poate oferi detalii relevante despre formele de guvernamant (specialistii vor cauta in Dreptul Constitutional, fireste), m-am oprit doar la Wikipedia unde am gasit urmatoarele TIPURI DE REPUBLICI (https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Tipuri_de_republici):

  • Republică parlamentară
  • Republică prezidențială
  • Republică semiprezidențială

Pentru ca nu m-a interesat teoria, practica ne omoara, am cautat sa aflu "ce si cum" ne situeaza intr-o parte sau alta a arcului republican, dupa 1989, caci pana atunci este clar.
Si pentru curiosi si nu numai, am gasit o referinta-lista, pe care o las mai jos, spre analiza si sinteza, cu mentiunea ca...cand ni s-a "conturat" viitorul nu erau toate statele din ea, asa cum sunt astazi. Dar iat-o, cu specificatia expresa ca ROMANIA ESTE O REPUBLICA SEMIPREZIDENTIALA:

"Republica semi-prezidențială este o formă de guvernământ în care prim-ministrul și președintele sunt ambii participanți activi în administrația statului. Acest sistem diferă de republica parlamentară prin faptul că șeful statului este ales prin vot universal, având un rol mai mult decât protocolar. Iar diferența față de republica prezidențială este aceea că guvernul este desemnat de Președinte, dar votat de Parlament și este responsabil în fața acestuia, care îl poate de altfel și demite printr-o moțiune de cenzură. Termenul de "republică semi-prezidențială" a fost prima dată folosit în anul 1978 de către politologul Maurice Duverger pentru a descrie A Cincea Republică Franceză.[1] (pl)

Mi-am permis sa evidentiez tarile europene care au aceasta forma de guvernamant intre care DOAR FRANTA face parte din "lumea libera", dincolo de fosta "Cortina de Fier".
Nu vreau sa comentez daca este buna sau nu aceasta forma de guvernamant dar, dupa umila mea parere, se pare ca n-am avut noroc, tinand cont ca "muza" care ne-a inspirat se afla la A Cincea Republica! (pentru comparatii de substanta, recomand studierea celorlalte doua tipuri si in special republica parlamentara, caracteristica generala a republicilor europene!!!!!!!)

S-atunci, nu-i asa ca..."cand s-o-mpartat norocu"
AM AVUT GHINION???




luni, 18 noiembrie 2019

Pentru ca, se pare, avem memorie nefolosita!!!!!

Pentru ca am ajuns intr-o saptamana care, cu siguranta pentru politicul mioritic, se poate numi a patimilor si pentru ca vad ca dihonia politica invrajbeste tot mai mult societatea noastra impartind-o, nefiresc si anormal, in doua tabere acum diametral opuse, dar unite in cuget si simtiri cu numai cativa ani in urma, m-a cuprins, asa de-odata, tristetea pentru nefolosirea corecta si creativa a legii supreme a statului, Constitutia.

Desi fiecare dintre noi poate sa o faca dar nu o facem, pentru ca este mai usor sa te situezi de o parte sau alta a balantei politice, chiar daca nu stim ce castig vom avea noi, ca simplii cetateni, m-am apucat sa recitesc articolele relevante pentru speta "alegeri prezidentiale" si am descoperit, cu uimire cateva discrepante in ceea ce priveste dorinta sau interesul fiecaruia dintre noi in a acorda un vot unui candidat sau altuia si litera legii.

Am aflat, mai intai ca NU VOTAM UN PARTID, ci un om! Nu stiati?
La aceste alegeri se voteaza omul sprijinit de un partid. Adica, chiar daca partidul face campanie, leaga si dezleaga resurse, electoratul voteaza UN OM.

Apoi, am aflat ca OMUL respectiv, daca va castiga, va transcede politicul si va fi si reprezentantul votantilor dar si al contestatarilor. Va inchipuiti asa ceva?

Pe urma, ca asa spune litera legii, OMUL respectiv va reprezenta TARA si TOT POPORUL in relatiile externe unde, cu mici exceptii, are prioritate in drepturi si responsabilitati. Si tot in limita respectarii legii, nicaieri nu scrie ca ACEST OM VA DISTRUGE CEVA!!! Pentru ca nu are nici o "delegatie" in acest sens.

Ca o paranteza, poate ca sefii de partid au asemenea "tinte" si obiective, dar OMUL PRESEDINTE n-are nimic a face cu aceste strategii beligerante.

Ce mai poate face SI TREBUIE SA FACA, insa, OMUL PRESEDINTE?
Ceea ce nu s-a facut pana in orezent, de aproape 30 (TREIZECI) de ani de democratie originala: SA MEDIEZE!!!!
Si cum sunt cursuri speciale de mediator, nu de MEDITATOR, le-as recomanda celor care intretin campaniile, adica cei care conduc grupurile de lucru, sau consiliaza, sa invete aceasta importanta latura specifica functiei supreme in stat. Si, poate, de la aceste alegeri, se va reusi sa se implementeze!!!

Cum stiu ca suntem avizi dupa informatii si pentru antrenarea mintii spre ceva bun, nu doar spre jigniri, trivialitati si incercari de orice fel de a dezbina, ma opresc cu ideile mele aici lasand, prin copy-paste fireste, textul constitutional spre cunoastere, analiza, invatare samd. Cu siguranta creierul are nevoie de textul original. Si voi reda textul chiar de pe site-ul Administratiei Prezidentiale, 
https://www.presidency.ro/ro/presedinte/constitutia-romaniei:

"CAPITOLUL II

Preşedintele României

ARTICOLUL 80

Rolul Preşedintelui  

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

ARTICOLUL 81

Alegerea Preşedintelui  

(1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
(2) Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi în listele electorale.
(3) În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.
(4) Nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de Preşedinte al României decât pentru cel mult două mandate. Acestea pot fi şi succesive.

ARTICOLUL 82

Validarea mandatului şi depunerea jurământului  

(1) Rezultatul alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României este validat de Curtea Constituţională.
(2) Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ:
"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".

ARTICOLUL 83

Durata mandatului  

(1) Mandatul Preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului.
(2) Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.
(3) Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă.

ARTICOLUL 84

Incompatibilităţi şi imunităţi  

(1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.
(2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.

ARTICOLUL 85

Numirea Guvernului  

(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

ARTICOLUL 86

Consultarea Guvernului  

Preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită.
ARTICOLUL 87
Participarea la şedinţele Guvernului  
(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.
(2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.
ARTICOLUL 88
Mesaje  
Preşedintele României adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii.
ARTICOLUL 89
Dizolvarea Parlamentului  
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.
ARTICOLUL 90
Referendumul  
Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional.
ARTICOLUL 91
Atribuţii în domeniul politicii externe  
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României.
ARTICOLUL 92
Atribuţii în domeniul apărării  
(1) Preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
(2) El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate. Numai în cazuri excepţionale, hotărârea Preşedintelui se supune ulterior aprobării Parlamentului, în cel mult 5 zile de la adoptare.
(3) În caz de agresiune armată îndreptată împotriva ţării, Preşedintele României ia măsuri pentru respingerea agresiunii şi le aduce neîntârziat la cunoştinţă Parlamentului, printr-un mesaj. Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în 24 de ore de la declanşarea agresiunii.
(4) În caz de mobilizare sau de război Parlamentul îşi continuă activitatea pe toată durata acestor stări, iar dacă nu se află în sesiune, se convoacă de drept în 24 de ore de la declararea lor.
ARTICOLUL 93
Măsuri excepţionale  
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.
ARTICOLUL 94
Alte atribuţii  
Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii:
  1. conferă decoraţii şi titluri de onoare;
  2. acordă gradele de mareşal, de general şi de amiral;
  3. numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege;
  4. acordă graţierea individuală.
ARTICOLUL 95
Suspendarea din funcţie  
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
ARTICOLUL 96
Punerea sub acuzare  
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.
(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
(3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.
(4) Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
ARTICOLUL 97
Vacanţa funcţiei  
(1) Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces.
(2) În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.
ARTICOLUL 98
Interimatul funcţiei  
(1) Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.
(2) Atribuţiile prevăzute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului funcţiei prezidenţiale.
ARTICOLUL 99
Răspunderea preşedintelui interimar  
Dacă persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României săvârşeşte fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, se aplică articolul 95 şi articolul 98.
ARTICOLUL 100
Actele Preşedintelui  
(1) În exercitarea atribuţiilor sale, Preşedintele României emite decrete care se publică în Monitorul Oficial al României. Nepublicarea atrage inexistenţa decretului.
(2) Decretele emise de Preşedintele României în exercitarea atribuţiilor sale prevăzute în articolul 91 alineatele (1) şi (2), articolul 92 alineatele (2) şi (3), articolul 93 alineatul (1) şi articolul 94 literele a), b) şi d) se contrasemnează de primul-ministru.
ARTICOLUL 101
Indemnizaţia şi celelalte drepturi  
Indemnizaţia şi celelalte drepturi ale Preşedintelui României se stabilesc prin lege."
Si ca sa nu uit: vedem ca in tot ceea ce TREBUIE sa faca, OMUL PRESEDINTE este indisolubil legat de celelalte puteri separate ale statului. Si... "poate"! 
V-ATI PRINS????