Cum noi, oamenii simpli, imediat dupa decembrie 1989 eram dusi fiecare la lucru, sau lucrurile, sale, ca doar de aceea ne-am eliberat de sub un regim care ne obliga sa lucram sub control, nu am fost atenti cand s-a impartit norocul pentru cei care, ca castigatori ai revolutiei, s-au apucat sa ne "lucreze" viitorul. Si uite-asa astazi, in al "noispelea" an de gratie al mileniului trei, bajbaim intr-un mediu difuz, nici intuneric nici lumina, nici cal nici magar pentru ca...
Pentru ca nu stim "ezact" ceea ce ne dorim, constitutional si urmeaza sa alegem un rau, dupa vorba unora, dintre doua rele, CEL MAI MIC SAU CEL MAI MARE!!!
De ce am antamat acest subiect?
Nu pentru a face propaganda unuia sau altuia dintre candidati, nu pentru a ma alatura unuia sau altuia dintre grupurile sustinatoare ci pentru a face o paralela si a vedea "ce noroc" s-a abatut asupra noastra, dupa validarea primei Constitutii postdecembriste. Cum navigarea facila pe Google poate oferi detalii relevante despre formele de guvernamant (specialistii vor cauta in Dreptul Constitutional, fireste), m-am oprit doar la Wikipedia unde am gasit urmatoarele TIPURI DE REPUBLICI (https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Tipuri_de_republici):
- Republică parlamentară
- Republică prezidențială
- Republică semiprezidențială
Pentru ca nu m-a interesat teoria, practica ne omoara, am cautat sa aflu "ce si cum" ne situeaza intr-o parte sau alta a arcului republican, dupa 1989, caci pana atunci este clar.
Si pentru curiosi si nu numai, am gasit o referinta-lista, pe care o las mai jos, spre analiza si sinteza, cu mentiunea ca...cand ni s-a "conturat" viitorul nu erau toate statele din ea, asa cum sunt astazi. Dar iat-o, cu specificatia expresa ca ROMANIA ESTE O REPUBLICA SEMIPREZIDENTIALA:
"Republica semi-prezidențială este o formă de guvernământ în care prim-ministrul și președintele sunt ambii participanți activi în administrația statului. Acest sistem diferă de republica parlamentară prin faptul că șeful statului este ales prin vot universal, având un rol mai mult decât protocolar. Iar diferența față de republica prezidențială este aceea că guvernul este desemnat de Președinte, dar votat de Parlament și este responsabil în fața acestuia, care îl poate de altfel și demite printr-o moțiune de cenzură. Termenul de "republică semi-prezidențială" a fost prima dată folosit în anul 1978 de către politologul Maurice Duverger pentru a descrie A Cincea Republică Franceză.[1] (pl)
Țări cu aceasta formă de guvernare[modificare | modificare sursă]
- Algeria
- Angola
- Armenia
- Autoritatea Națională Palestiniană
- Azerbaijan
- Bosnia și Herțegovina
- Burkina Faso
- Capul Verde
- Taiwan
- Republica Democrată Congo
- Egipt
- Franța
- Georgia
- Guyana
- Haiti
- Kazahstan
- Kenya
- Kârgâzstan
- Liban
- Mali
- Mongolia
- Mozambic
- Namibia
- Nigeria
- România
- Rusia
- Sahara Occidentală
- São Tomé și Príncipe
- Senegal
- Serbia
- Sri Lanka
- Tadjikistan
- Ucraina
- Uzbekistan
- Yemen"
Mi-am permis sa evidentiez tarile europene care au aceasta forma de guvernamant intre care DOAR FRANTA face parte din "lumea libera", dincolo de fosta "Cortina de Fier".
Nu vreau sa comentez daca este buna sau nu aceasta forma de guvernamant dar, dupa umila mea parere, se pare ca n-am avut noroc, tinand cont ca "muza" care ne-a inspirat se afla la A Cincea Republica! (pentru comparatii de substanta, recomand studierea celorlalte doua tipuri si in special republica parlamentara, caracteristica generala a republicilor europene!!!!!!!)
S-atunci, nu-i asa ca..."cand s-o-mpartat norocu",
AM AVUT GHINION???
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu