miercuri, 6 noiembrie 2019

Un gand de (pentru, la) sfarsit de campanie!

Cum campania agricola de toamna nu s-a incheiat, este clar ca nu la acest tip de campanie ma refer. Nici la alt tip, existent in planurile si programele vreunei corporatii samd!

Astazi, in prag de alegeri prezidentiale la romani, dupa ce am ascultat, ca de privit nu prea am avut ce, multele promisiuni electorale de campanie si, la fel de multele, indemnuri spre votare, am ramas putin surprins, analizandu-le. Si s-a nascut gandul de fata!

Mai intai, pentru ca pe foarte putini dintre candidati i-am auzit vorbind despre Romania, ca responsabilitate-tinta a scopului pentru care candideaza. Exista, astfel, o "Romania normala", una "Ca afara" dar ROMANIA MEA, ROMANIA NOASTRA unde este?

Apoi, pentru sloganuri electorale ale altor tipuri de alegeri, atata timp cat ele tind sa devina o deviza prezidentiala, in conditiile in care, constitutional vorbind presedintele este, sau trebuie sa fie, cel mai detasat dintre cetateni sau mai concret, presedintele tuturor romanilor.
Legat de acest aspect, cea mai mare anomalie constitutionala mi se pare cea care stipuleaza ca presedintele, sustinut de un partid, nu are voie sa fie membru de partid. Dar cum precedentul a demonstrat ca nu se poate realiza o ruptura intre cele doua stari, poate in viitor se va proceda la studierea corecta a termenilor si conditiilor care sa clarifice ambiguitatea actualei redactari. Si sa nu uitam ca situatia permite antamarea unor situatii "la limita incalcarii legii", cum plastic s-a exprimat cineva, "post factum" (am redat strict din memorie).

Ma surprinde si faptul ca majoritatea candidatilor pun accent pe ceea ce vor face ei din punct de vedere al administrarii executive uitand ca aceasta puterea, executiva, este atributul unei alte entitati si ca presedintele are, intern mai ales si in special, functia de liant, de mediere, de aplanare a conflictelor si nu viceversa!

Relevant, daca pot spune asa, pentru campania care se va incheia maine, este lipsa unei dezbateri directe intre candidati. Am auzit de o propunere facuta de o anume institutie media si sunt curios cine va participa la ea, confruntarea fiind "arbitrata" de Moise Guran.

Mai relevant, insa, mi s-a parut promisiunea facuta de unul dintre candidati care a afirmat ca, daca va ajunge presedinte, va face toate demersurile necesare pentru ca POPORUL sa aleaga tipul formei de guvernamant pe care trebuie sa o adopte TARA (pun in ordine alfabetica, pentru carcotasi!): monarhie constitutionala, republica parlamentara sau republica prezidentiala.

Pentru ca ne apropiem de alegeri si pentru ca tot vad cum sunt punctate tari occidentale unde prezenta la vot a depasit pragul de 70 procente ma gandesc, la final, sa atrag atentia ca este o mare diferenta intre alegerile parlamentare la care s-a facut referire, ca in cazul Olandei, alegerile prezidentiale din S.U.A. sau Federatia Rusa si cele prezidentiale care urmeaza sa inceapa maine in diaspora si duminica, primul tur, in tara.

Cum este important votul de anul acesta dar si mai important votul din 2020, s-auzim numai de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu