sâmbătă, 28 septembrie 2019

Amintindu-mi cum, in lume, viata bate filmul!

Din cand in cand, atunci cand am timp fireste, citesc paginile pe care le urmaresc in aceasta lume mirifica a internetului. Am posibilitatea sa vad si sa verific, in acelasi timp, in mediul online, ceea ce se intampla aici si in lume.

Astazi, dupa ce am parcurs multe asemenea pagini ma gandec, asa, ca simplu cetatean, ca dupa aproape treizeci de ani de alergarea in democratie prin lumea libera, aceasta lume ramane o necunoscuta. Nu doar pentru mine ci pentru toti, in general.

Ca sa ma explic, fac trimitere la cateva repere pe care le-am avut inainte de decembrie 1989, concretizate in seriale ca "Dallas", "Caracatita" sau filme gen "Clanul Sicilienilor", "Si caii se impusca, nu-i asa" dar si "Domnului profesor, cu dragoste" si multe altele.

De ce am facut aceasta enumerare?

Pentru ca lumea, asa cum o vedem acum, este aceeasi ca acum treizeci, patruzeci, o suta de ani sau de cand este ea, in contextul tehnologic existent la momentul respectiv. Ca si acum, atunci erau furturi, crime, trafic, oameni ai strazii, oameni ahtiati dupa avere si putere, tradari, si tot noianul de fapte care, astazi, ne oripileaza.

Ma gandesc acum si la celebra serie "Singur acasa". In "Pierdut in New York" ni se infatiseaza stralucirea si decadenta metropolei americane intr-o lumina aproape reala. Bine, filmul a aparut dupa 1990!
Dar sa ma opresc din divagatii si sa trec la subiect! 

In decembrie 1989 ne-am luat, cum se spunea atunci, "portia de libertate" pentru ca "Dumnezeu a fost roman". Ce a urmat, traim astazi, pe viu, fiecare dintre noi, cu bune si rele. Nu caut sa invinovatesc sau sa acuz pe nimeni pentru actualitatea trista pe care o parcurgem. Vreau doar sa punctez o simpla idee: uitand ca istoria, prin toate canalele, ne-a semnalat ceea ce era de semnalat, am desconsiderat-o si, utopici, am cazut in aceeasi capcana a lumii.
Care lume este arhiplina de contraste si desincronizari, realizari si dezastre, descoperiri stiintifice si crize halucinante, povesti exceptionale si drame devastatoare pentru ca, asa cum zicea poetul, "pe Pamant, avem de toate...si noroi si stele!". Ne asteptam, asadar, ca dupa 1989 Occidentul si "lumea libera" sa "implementeze" in aceasta zona ahtiata dupa democratie si libertate ceva asemanator "Planului Marshall" si sa traim si noi ca intr-o tara plina de "lapte si miere". Si am primit, din plin, sprijin pentru deschidere spre democratie, eu insumi lucrand la un program de combatere a somajului, implementat de PHARE. Ca acesta au fost si inca sunt multe altele. Dar asta este fata vazuta a lumii in care avem de toate. Sau varful icebergului!

Partea nevazuta este problema!
Pentru ca sub nivelul marii, in lumea subterana ascunsa privirilor, plutesc mult mai multele racile ale lumii libere decat beneficiile. Incepand cu cea mai veche meserie, prostitutia si terminand cu cele mai noi "retete de imbogatire", traficul cu cele mai inimaginabile surse de venit. Toate acestea au intrat in tara, ca in branza, imediat dupa 22 decembrie a acelui an de inceput de libertate si, asa cum un mar stricat poate distruge un intreg depozit, au inceput incet, incet sa formeze reteaua de mucegai si mizerie pe care astazi nu o putem pricepe. Si nu pricepem pentru ca, tot istoric, uitam ca potentialul uman este coruptibil si manipulabil, in special cand este vorba de avantaje materiale. Iar valul ororilor "lumii libere" creste asemenea bulgarului de zapada sau al unui tsunami. Si s-a intins exact spre "zona virgina" care, pazita de "cortina de fier", nu-i permitea extinderea, desi "semintele raului" erau aruncate si atunci.
In felul acesta s-a ajuns la explozia de "rau" cu care ne confruntam acum si caruia nu-i gasim solutii de contracarare. Pentru ca "banul este sursa tuturor relelor" si acelasi ban face si desface, exact cum spune si hit-ul "Banii vorbesc!".
Iar "grupul tinta" al acestui flagel al umanitatii a beneficiat de bogata biografie pusa la dispozitie atat de literatura, beletristica sau de specialitate, cat si de arta. Trecand, astfel, peste sursele deja amintite, nu pot uita cateva repere biografice care ne-au marcat existenta antedecembrista.

Seria "Nasul" ar fi una dintre ele. Serialul "Om bogat, om sarac" alta!
Si, din multele realizari cinematografice, as mai aminti, pe sarite, "Bullit", "Brubaker", "La dolce vita", "Rocky" "Un ofiter, un gentleman", "Kramer contra Kramer", "Filiera Franceza", "Ultimul tarm".
Putine, foarte putine din multele rulate in cinematografe si la tv, atat cat era programul!

Din literatura, m-as opri doar la "Afaceri si caderi in lumea capitalului", "Socul viitorului" si "Ce este viata si Spirit si Materie". Dar as continua cu "O tragedie americana", "Martin Eden", "Batranul si marea", "Nobila casa", "Moartea unui presedinte" si, nu in ultimul rand, "Biblia sau Sfanta Scriptura"! 

Acum, dupa ce am punctat cateva surse biografice, amintindu-mi cum prin ele, cel putin la noi "viata a batut filmul", ma intreb cum au reusit cei din partea ascunsa a icebergului sa se documenteze pentru a le reusi intreprinderile de acest fel in timp ce, cu aceleasi surse, basca ajutor specializat de la institutii indriduite sa lupte cu "lumea subterana", specialistii nostri dau rateuri dupa rateuri. O fi de vina prea multa biografie sau, pur si simplu, e vorba tot de bani?

Lumeeee, lume!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu