miercuri, 16 octombrie 2019

Natura umana din "metehne fara frontiere"!

Atentionare parafrazata: "nimic din ce-i omenesc nu este strain puterii sau opozitiei!"

Astazi mi-am propus sa las cateva ganduri, in putine randuri, despre ceea ce, cu mai bine de un secol in urma, autori cu greutate in literatura romana se chinuiau sa ne averizeze ca va urma si va continua traditia politica la romani. Greselile de exprimare sunt evidentiate, sic!, pentru ca mi se pare o mare nenorocire sa urmezi si sa continui aceeasi stare, cand te dai de ceasul mortii ca nu esti la fel.

Astfel, citii ca, cand s-a incercat votarea unei anume propuneri legislative in Senat, tocmai vajnicii aparatori liberali ai principiilor eticii si echitatii parlamentare nu si-au putut tine in frau suptordonatii, mare parte din ei lipsind si facand, astfel, imposibila adoptarea unei anume cerinte a partenerilor de coabitare politica.

Tot azi citii ca, cand va trebui sustinuta propunerea premierului Orban, nu conteaza cate respingeri se vor face in Parlament, deoarece Constitutia vorbeste de numiri diferite nu de repetari ale aceluias candidat pentru fumctia de premier chiar si la infinit (A.Z.). Deci, ne pregatim de cursa lunga!

La fel, citii ca, cand se vorbeste de cifre, datele oficiale ale statisticii, prin institutia de profil, nu prezinta chiar asa negru situatia. Dar cum realitatea ne demonstreaza ca marea majoritate a populatiei traieste sub pragul decentei, ma intreb caca nu reeditam bancul acela cu "scroafa care a fatat un porc, s-au raportat 12 iar ordinul a fost: dati un porc la export, restul poporului"?

Si mai citii ca, cand se vorbeste de politica mioritica, se doreste desfiintarea unui anume partid de stanga. Ca cel care pune accentul cel mai vocal este presedintele in exercitiu, e o problema. Existenta unei drepte sau stangi politice este alta problema. Cum aici e nevoie de ceva mai mult spatiu si cum, sigur, cei interesati cauta, pentru a gasi "solutii", recomand un material relevant, daca nu pentru noi, simplii cetateni, pentru cei indriduiti cu gasirea de solutii, consilierii si specialistii in analiza si sinteza din toate domeniilr. Iata-l 
https://specialarad.ro/indreptar-ideologic-ce-inseamna-stanga-si-dreapta-politica/.
Nu pot, insa, sa ignor un pasaj de impact din aceste:"De la început, pe această temă de interes general, nu pot face abstracție de o vorbă de duh spusă de către marele Gabriel Garcia Marquez: „Eu nu sunt nici de stânga, nici de dreapta. Eu sunt inteligent”.

Dar uite ca m-am intins la vorba si am uitat ca, cand vine vorba de politic, pe aceeasi scena urca actori si actori. Si cum toti joaca un rol, daca nu am inteles sa intelegem, rolul lor nu are nimic a face cu viata reala a poporului. Nu degeaba am evidentiat zilele trecute fraza unui premier, dintr-un film cu tematica, care spunea: "UNEORI, INTERESELE GUVERNULUI SI ALE POPULATIEI CORESPUND!" Destept scenaristul, nu?

Astfel, ajungand la final de randuri cu ganduri, am inteles ca avem, traditional, aceeasi Marie cu alta palarie, adica metehne vechi, de cand democratia noastra originala si "fara frontiere", adica care nu tin cont de coloratura politica ci doar de interes. Metehne care ne sunt servite sub forma electorala de gogosi, lacrimi de crocodil, promisiuni, discursuri bombastice devenind, insa, subiect de reclama critica la adresa puterii, asa cum se facea intr-un vechi film despre un mare patriot, Ciprian Porumbescu, "RAHAT CU APA RECE!".

Si mi-am mai amintit cum, in copilarie, carambolam ca "...cand Mihai vazu calaul care voia sa-i taie capul, gandii ca, care-ar fi scaparea?"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu