vineri, 11 octombrie 2019

Tactica fara strategie sau viceversa?

Asa cum spuneam si cu alte ocazii, nu fac nici un fel de analiza pe caz. Sunt altii mai indriduiti pentru asa ceva, analisti politici, jurnalisti, sociologi samd.
Si cum despre cazul "caderii" de ieri am punctat cateva ganduri atat in postarea mea cat si in comentariile altor postari, ma gandesc ca este deajuns.

Astazi ma gandesc, ca fost militar, la ceva ce vad ca lipseste, sau a lipsit, in paradigma schimbarii la romani. O tactica fara strategie sau, mai degraba, o strategie fara tactica! Si ma explic!

Dupa toata tevatura cu trecerea motiunii, declaratia "Rezolvat" si lansarea numelui viitorului premier chiar de catre mediatorul si presedintele tuturor romanilor, simt ca ceva e putred. In democratia originala romaneasca.

Pentru ca toata lumea, atat fosta putere acum in opozitie cat si opozitia, acum la putere (????) a rasuflat usurata odata cu debarcarea guvernului Dancila. Caci, dupa cum preciza Kelemen Hunor dupa iesirea de la consultari, s-a intrevad vreo trei variante de guvernare, in primele doua si cu participarea formatiunii pe care o cunduce, dar in minoritate ultima, pentru ca s-ar putea realiza o guvernare PNL-PSD-ALDE care sa excluda, insa, formatiunea sa.

Nu e nostim?
Adica, daca stam stramb si judecam drept, scopul motiunii nu a fost scoaterea PSD si aliatii de la guvernare ci "executarea" guvernului si a premierului de trista amintire?

Acum, sa nu fiu acuzat de partizanat politic, nu sunt nici aparator si nici acuzator al vreunui partid. Sunt doar un aparator al principiilor democrate, cu precadere al celor crestin-democrate!

Dar ca fost militar ma gandesc daca nu cumva si aceasta motiune a fost o miscare de tipul "mult zgomot pentru nimic", asa cum s-a mai intamplat postdecembrist. Si asta e treaba liderilor politici in special si mai putin a presedintelui in functiune care, constitutional, ar trebui sa se situeze deasupra acestui zgomot politic.
Ca unele formatiuni care au pus umarul la caderea guvernului nu stiu ce va urma, e alta problema. Ca PSD-ul i-a facut-o "sefului" teleormanean, din nou e altceva.

Dar ceea ce m-a condus spre gandul de astazi este intrebarea: ce se va intampla anul viitor cand, nu-i asa, vin doua categorii de alegeri esentiale pentru viata noastra si a Tarii?

Si aici mi se pare ca si din punct de vedere tactic dar si strategic, s-a comis o grava eruare. Cel putin din doua motive!

Daca opozitia, ajunsa acum la putere, va prelua, fara PSD-ALDE executivul iar masurile vor fi cele mult trambitate pe toate posturile, nu se va fece decat sa se dea credit celor cazuti, pentru alegerile urmatoare infiripandu-se o nemultumire care s-ar putea sa o coste.

Daca PNL va guverna cu PSD, asa cum s-a mai intamplat si anterior, se creaza premiza unor noi rupturi, tradari samd care, dupa parerea mea, vor conduce, iarasi si din nou, la absenteism si avantaje pentru cei din urma.

Asa cum spunea si asa cum am ascultat, deja, acum se fac si se desfac scenarii.
Ce va fi, nu stim, asa cum nu stim nici cum va fi. Cei care au fost in opozitie se bucura, crezand ca toate se vor rezolva, odata cu plecarea fostei guvernari. Cei cazuti, cu siguranta fac planuri revansarde, tinand cont ca in Parlament, puterea legislativa, inca puterea apartine victoriosilor din 2016. La limita, dar inca e a lor.

Intervine Constitutia care stipuleaza ca premierul se alege din formatiunea carere are majotitatea absoluta in Parlament sau, in lipsa acesteia, prin consultari cu toate partidele parlamentare. Si nu este vorba de Europarlamentare ci de parlamentarele din 2016!

In acest mixer politic stau si ma intreb: daca, tactic, obiectivul a fost caderea guvernului Dancila, ce strategie au liderii pentru ca TARA sa o duca mai bine? Daca au vreuna. Caci daca interesul a fost doar o inlocuire de nume si de sigla, ramanem in acelasi stadiu si aceeasi situatie prin care trecem de aproape 30 de ani. Mioritic, "alta Marie cu aceeasi palarie!".

Cum istoria ne invata ca nu invatam nimic din istorie, le-as recomanda liderilor de partid sa urmeze niste cursuri de tactica si strategie, chiar si militara si sa lase consilierii sa se ocupe de alte probleme, mai  "domestice".

Altfel, anul viitor vor sta si se vor intreba cum a fost posibil ceea ce va fi uitand un citat celebru care spune, tot legat de tactica si strategie dupa parerea mea, 

„Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errare perseverare” („Orice om poate greși, numai prostul stăruie în greșeală”).
PS: scuze pentru ne-corecturi, am deja o noua pretendenta la laptop, nepotica.

S-auzim numai de bine!





  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu