vineri, 7 noiembrie 2014

O analiza

„Oamenii au deosebitul talent de a alege exact ceea ce le face rău.”— Joanne K. Rowling


Mi-a fost dat sa vizionez, astazi, pe unul dintre canalele tv un material de exceptie despre o personalitate de exceptie a contemporaneitatii. Care, efectiv, mi-a deturnat gandurile pe care le aveam legate de turul doi al prezidentialelor.

Sursa, nu ca reclama ci in scop educativ pentru toti curiosii, este BBC Entertainment cu documentarul "60 de ani pe tronul Regatului Unit".
Materialul merita vazut, disecat, analizat si, de ce nu, avut in atentie chiar daca "republicanului" din noi ii repugna chiar si ideea de monarhie constitutionala.

Pe scurt, se prezinta o pagina mai mult decat educativa (in special pentru politicieni, dar nu numai) din viata Maiestatii sale, regina Marii Britanii.

Doua aspecte relevante mi-au atras atentia.

Primul, dedicarea totala pentru toata Tara si tot Poporul, chestiune pe care toti "candindatii" la fotoliul prezidential mioritic o clameaza (si au clamat-o), dar o uita imediat ce s-au instalat la palat (poate exceptie a facut presedintele Constantinescu, dar cine l-a inteles atinci, in zorii unei democratii devenita, ulterior, "originala"?). Un aspect care cere multa, multa introspectie din partea celor doi competitori si a staffurilor lor de campanie.

Al doilea, mult mai important si mai "incisiv" este pozitia de totala detasare politica (chiar mi-a placut ideea de neagreere partizanala, daca am inteles bine) si relatia cu premierul, indiferent de "coloratura" sa politica.

De ce mi-au ramas in memorie cele doua aspecte?
Documentarul, desi nu a spus-o, mi-a aratat ce inseamna sa fii, cu adevarat, UN MEDIATOR (trecand peste celelalte aspecte relevante). Chestiune "pecetluita" si in Constitutia noastra republicana, dar eludata, dispretuita, ridiculizata.

Acum, ca s-a dat drumul la "campania turului doi", astept sa vad care dintre cei doi pretendenti la "fotoliul suprem" va antama si aceasta problema care, de vreo zece ani nu s-a mai implementat pentru ca democratia noastra a luat-o pe "noi cai de progres si civilizatie". Caci ceea ce a caracterizat-o si o caracterizeaza este tocmai opusul. Si nu are cum sa nu fie asa, din moment ce un partid te "ridica" si te sustine (sau il sustii tu, presedintele?), lucru ambiguu pe care Constitutia nu a reusit sa-l clarifice nici dupa aproape un sfert de secol.

Pana la clarificare, deci, raman constant unor exemple si invataturi pe care istoria si nu numai ni le-a lasat, peste veacuri cu un singur scop: sa fim destoinici pentru orice lucrare buna (nu are nimic de a face cu sloganul unuia dintre candidati).

Momentan, spre analiza, am gasit o redare interesanta a contextului, chiar daca pare scoasa din context: 

14 "Rău! Rău!" zice cumpărătorul, şi plecând, se fericeşte. -14 "Rau, rau!", zice cumparatorul, iar dupa ce pleaca se lauda.
http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/proverbe/20/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu