sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Tot o analiza

„Omul cu adevărat bun e cel care ar fi putut fi rău și n-a fost.” — Nicolae Iorga

Trecand peste toate ... deosebirile de opinie si, dupa parerea mea, prestatiile de aseara, de la DIGI 24 au spus totul (chiar daca moderatorii, respectabilii Hurezeanu si Prelipceanu au incercat multe "tertipuri"), ma gandesc ce le voi spune nepotilor atunci cand ma voi duce sa-mi exercit dreptul, legal si constitutional, la vot. Cel putin unul, mai "rasarit" si mai pe aproape, deja stie ca exista candidatul PONTAHANIS.

M-am uitat in interiorul meu (prin acele criterii pe care le-am amintit in ultimele doua "iesiri") si-mi dau seama ca, asa cum s-a intamplat la fiecare votare si acum trebuie sa alegem cel mai mic din doua rele (chiar mi-a ramas in minte afirmatia unui realizator de program radio care preciza ca undeva, prin  2000, a votat pe X, cu regret, pentru ca Y sa nu ajungapresedinte). Acum, dupa atatia ani, se vede ca ramanem tributari tot aceluias "sistem".

Dar nu la aceste lucruri ma gandesc.
Am vazut destule pozitionari pro sau contra unuia dintre candidati, personalitati mai mult sau mai putin importante care si-au aratat deja sprijinul, asa ca "speta" ar putea fi simpla, dintr-un anumit punct devedere. Iar pentru mine, ca unul care a beneficiat, din plin, de avantajele fostei guvernari de trista amintire si de o votare cu repetenti la "artimetica", situatia ar fi si mai clara. Mai ales ca am, undeva in prezentarea blogului, ceea ce cred eu ca este UN OM ADEVARAT (si redau, prin copy-paste, esenta din exceptionala poezie "Daca" de R. Kipling):
"Dacă-ntre Regi ţi-e firea neschimbată  
Cşi-n Mulţime - nu străin de ea;
Amic sau nu, de 
nu pot să te-abată;
De toţi de-ţi pasă, dar de nimeni prea;
Dacă 
ţi-e dat, prin clipa zdrobitoare, 
 treci şi s-o întreci, mereu bonom,
atunci: a ta e Lumea asta mare  

şi, mai mult, fiul meu: atunci - eşti Om! "



La acest lucru ma gandesc si la cine este, cu adevarat, omul care sa merite votul.

Intre multele argumente pro sau contra, dintr-o balanta oscilanta pana la extrem, un singur "eveniment" mi s-a parut mai mult decat relevant spre departajare: similitudinea.

Si pentru a nu lungi vorba, dau si explicatia pe scurt, facand trimitere nu la scena cu "draga Stolo" ci la cea precedenta, cu carotarea lui Petre Roman (pentru cine nu-si aduce aminte, fondatorul si prededintele PD-ului).
Asa cum s-a intamplat atunci, cand intre altii s-a lansat si actualul presedinte in functie, cu sprijinul nediscriminator al celui ce urma sa fie "lucrat" machiavelic (mai ales ca respectivul si-a declinat apartenenta la ceva ce acum pare sa nu mai fie acceptat), domnul Iohanis a fost lansat, cu mare pompa, de fostul presedinte al PNL-ului, Crin Antonescu, alta victima a machiavelsimului mioritic.
Ce s-a intamplat ulterior seamana, perfect cu scenariul mai sus prezentat al carotarii domnului Roman. Sau chiar il intrece. 
Si nu uit ca, zece ani, victima necolaterala a fost poporul care a vrut doar sa traiasca mai bine (si mai machiavelica manipulare prin dezinformare).

O fi domnul Ponta asa si pe dincolo si o unealta a baronilor locali, dar domnul Iohanis il intrece. Nu doar prin apartenenta la un alt tip de struto-camila cu tenta crestin-liberala ci prin similitudinea cu ascensiunea predecesorului sau si urmarile nefaste care au punctat traseul democratiei noastre originale sub "obladuirea" acestuia.

Si mai este un lucru pentru care nu pot sa-i dau votul respectivului actor de pe scena politicului mioritic care nu are nimic de a face cu pragmatismul german (sau tocmai de aceea?): nu pot uita cum este prezentata, tot ca similitudine si studiu de caz, ascensiunea unei alte persoane din zona cu democratie reala (cazul Helmut Kohl).

Aceasta si pentru ca, ramanand constant, asa cum cred ca este bine sa fim toti cei cu frica macar de Dumnezeu, am in atentie si o alta solutie de departajare, in "speta":

1 Ferice de omul care nu se duce la sfatul celor răi, nu se opreşte pe calea celor păcătoşi şi nu se aşază pe scaunul celor batjocoritori!1 (Un psalm al lui David, nescris deasupra la evrei.) Fericit barbatul, care n-a umblat in sfatul necredinciosilor si in calea pacatosilor nu a stat si pe scaunul hulitorilor n-a sezut;
 http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/psalmi/1/

"Speta" merita analizata, nu?






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu