duminică, 22 mai 2016

Despre ... deviza

Astazi, dupa ce mi-am terminat teaba (asta este, inca "trebe sa lucru" si duminica, ca nu-s pensionar) am facut lectura. Pe internet, ca asa m-am obisnuit. Si, inainte de a ma dedica "gândurilor de simplu cetatean" (sintagma a ramas alaturi de alte "comori" postdecembriste de sorginte neo...), am gasit o pagina interesanta, despre care inca nu voi face vorbire, cu documente care, cu siguranta, vor da de gandit celor care vor sa gandeasca.

Tocmai de aceea, acum nu fac altceva decat sa redau, in acelasi registru in care am parcurs cateva din "descoperiri", un gand vechi pentru un viitor mai bun.

Poate ajunge si la urechile cui trebuie, intr-o democratie originala unde, desi cu accente protestante, suntem departe de a materializa ceea ce O FAMILIE isi luase, ca deviza, idealul existential "NIHIL SINE DEO!" cu ceva ani in urma (150 parca?) : (http://www.ebible.ro/biblia/paralel/cornilescu-ortodoxa/psalmi/21)

1 (Către mai marele cântăreţilor. Un psalm al lui David.) Doamne, împăratul se bucură de ocrotirea puternică pe care i-o dai Tu. Şi cum îl umple de veselie ajutorul Tău! 1 (Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor.) Doamne, intru puterea Ta se va veseli imparatul si intru mantuirea Ta se va bucura foarte.
2 I-ai dat ce-i dorea inima şi n-ai lăsat neîmplinit ce-i cereau buzele. (Oprire) 2 Dupa dorirea inimii lui i-ai dat lui, si de voia buzelor lui nu l-ai lipsit pe el.
3 Căci i-ai ieşit înainte cu binecuvântări de fericire şi i-ai pus pe cap o cunună de aur curat. 3 Ca l-ai intampinat pe el cu binecuvantarile bunatatii, pus-ai pe capul lui cununa de piatra scumpa.
4 Îţi cerea viaţa, şi i-ai dat-o: o viaţă lungă pentru totdeauna şi pe vecie. 4 Viata a cerut de la Tine si i-ai dat lui lungime de zile in veacul veacului.
5 Mare este slava lui în urma ajutorului Tău. Tu pui peste el strălucirea şi măreţia. 5 Mare este slava lui intru mantuirea Ta, slava si mare cuviinta vei pune peste el.
6 Îl faci pe vecie o pricină de binecuvântări şi-l umpli de bucurie înaintea feţei Tale. 6 Ca ii vei da lui binecuvantare in veacul veacului, il vei veseli pe dansul intru bucurie cu fata Ta.
7 Căci împăratul se încrede în Domnul; şi bunătatea Celui Preaînalt îl face să nu se clatine. 7 Ca imparatul nadajduieste in Domnul si intru mila Celui Preainalt nu se va clinti.
8 Mâna ta, împărate, va ajunge pe toţi vrăjmaşii tăi, dreapta ta va ajunge pe cei ce te urăsc 8 Afla-se mana Ta peste toti vrajmasii Tai, dreapta Ta sa afle pe toti cei ce Te urasc pe Tine.
9 şi-i vei face ca un cuptor aprins, în ziua când te vei arăta; Domnul îi va nimici în mânia Lui, şi-i va mânca focul. 9 Ii vei pune pe ei ca un cuptor de foc in vremea aratarii Tale; Domnul intru mania Sa ii va tulbura pe ei, si-i va manca pe ei focul.
10 Le vei şterge sămânţa de pe pământ şi neamul lor din mijlocul fiilor oamenilor. 10 Rodul lor de pe pamant il vei pierde si samanta lor dintre fiii oamenilor.
11 Ei au urzit lucruri rele împotriva ta, au făcut sfaturi rele, dar nu vor izbuti. 11 Ca au gandit rele impotriva Ta, au cugetat sfaturi care nu vor putea sa stea.
12 Căci îi vei face să dea dosul şi vei trage cu arcul tău asupra lor. 12 Ca ii vei pune pe ei pe fuga si cu arcul Tau vei tinti capul lor.
13 Scoală-Te, Doamne, cu puterea Ta, şi vom cânta şi vom lăuda puterea Ta. 13 Inalta-Te, Doamne, intru taria Ta, canta-vom si vom lauda puterile Tale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu