sâmbătă, 11 august 2018

Despre ...siguranta

Spuneam, ca simplu cetatean, cu ceva ani in urma ca, nefericit mioritic, rezolvarea problemelor cu care se confrunta Romania are un tipar aparte: la golaneala s-a raspuns cu golaneala, la manevre cu manevre samd. Si aminteam, intr-o postare ad-hoc, despre un desen animat din "iepoca" in care se prezenta "evolutia" securitatii si sigurantei unei flori.
Aseara si astazi m-am intors la aceeasi imagine datorita modului in care, nefericit, se petrec lucrurile iata, aproape dupa sase ani de atunci.

Si desi speta e aceeasi, schimbarea guvernului, cadrul este cu totul altul. Mai organizat, mai coordonat, mai incisiv, mai violent. 
E adevarat ca fata de actuala putere nemultumirile depasesc orice limite si ca asteptarile au fost, sunt si vor fi pe masura, dar la fel de adevarat ramane imaginea filmuletului animat care, nu-i asa, ne invata ca violenta duce la violenta, forta induce forta, ura la ura si tot asa, pana la finalul in care floricica de aparat nici nu mai exista.

Si aici ma opresc, ca simplu cetatean care, desi nu s-a deplasat la Bucuresti sau in alta parte, vrea sa stie cum anarhia poate salva democratia. Poate cineva sa-mi raspunda?

Am citit postarile pertinente si pline de argumente antiguvernamentale despre modul in care Jandarmeria a intervenit in forta. Dar incitarea la forta din partea cui a venit? Si cand?
Se deplange interventia impotriva populatiei pasnice. Dar vilenta impotriva jandarmilor si furtul armamentului ce inseamna?
Si multe alte intrebari ma framanta, inclusiv asupra modului in care incitarea la violenta pe retelele de socializare pare parfum pe langa gazul lacrimogen folosit vineri seara. Iar chemarea la lupta violenta continua. Ceea ce, cu siguranta, nu va duce la altceva decat la violente si mai mari si victime si mai multe. De ambele tabere.

La inceputurile democratiei noastre, aproape normale, se canta "Mai bine golan decat activist, mai bine mort, decat comunist". Au intervenit, apoi, cei care "munceau nu gandeau", cu un intreg aparat logistico-organizatoric si ne-am trezit in aceasta democratia originala mioritica.

Cu ceva luni inainte, cand in decembrie '89 multimea striga "fara violenta", am asistat, intr-un mare oras, la o fraternitate greu de banuit pentru acele vremuri: soldatilor li se puneau flori in teavile armelor si li se dadea ceai cald de catre manifestanti. Apoi, dupa fuga dictatorului si victoria Revolutiei, au inceput sa moara oameni, mult mai multi decat pana in acel moment pentru ca, nu-i asa, era nevoie de violenta pentru a se raspunde cu violenta.

Rememorand, astfel, cele doua evenimente pe fundalul filmului animat despre care am facut referire si a primei schimbari pasnice prin intermediul strazii, ma gandesc la ceea ce urmeaza si raman intristat si ingandurat. Caci singura certitudine care ramane este ca la violenta se va raspunde cu violenta si la ura cu ura.

Pentru ca nu trebuie uitat ca am fost avertizati: cine scoate sabia, de sabie va pieri si cine seamana vant, aduna furtuna!

Unde esti democratie, cu votul tau cu tot?  

PS: In film, cineva a plantat o floare. Dar ca floarea sa reziste si sa nu fie rupta, a ridicat un gardulet in jurul ei. Apoi, pentru a apara garduletul, a construit un zid. Pe fiecare colt al zidului a montat cate o arma automata. In jurul constructiei, si-a amplasat baze militare. pe care le-a aparat cu baterii de rachete. Siguranta deplina!

Sau cam asa ceva...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu