marți, 13 august 2019

O chestiune de actualitate

Citesc, asa cum m-am obisnuit, cu interes investigatiile jurnalistice. Si ma gandesc asa, ca simplu cetatean, cata relevanta au, pentru o democratie reala, informatiile prezentate intr-un articol sau altul.

Si nu ca o paranteza, imi aduc aminte de celebra "Afacere Watergate", un "succes mediatic din anii 1970 din Statele Unite care a dus la o criză politică majoră, culminând cu demisia președintelui Statelor UniteRichard Nixon. Ziarul Washington Post și reporterii Bob Woodward și Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfășurată." (https://ro.wikipedia.org/wiki/Afacerea_Watergate)
La fel si de marturia unuia dintre consilierii presedintelui care a demisionat dupa acea afacere, Charles Colson, condamnat in speta respectiva si care si-a publicat experienta din detentie.

O investigatie nu la fel de rasunatoare, ar spune carcotasii, se desfasoara in aceste zile in "speta" Caracal. Devoalarile facute public arata o vechime de cel putin 14 ani intr-o "industrie" cu multe ramificatii, implicatii, complicatii si "buget". Caci ce poate fi mai incitant, intr-o lume in plina dezvoltare, decat puterea?

Si iarasi, ca o paranteza de data aceasta, ma opresc tot "dincolo de lac" unde unul din miliardarii lumii, inclusiv cu o insula personala, fiind acuzat ca a pus la punct o retea de trafic de persoane intre altele, s-a sinucis in timp ce era retinut sub stricta observatie. 

Coincidente, speculatii sau teorii ale conspiratiei? Las specialistii si analistii sa desfaca firul in cat de mult se poate pentru a gasi un raspuns fara echivoc.
Mie mi se pare foarte clara chestiunea de stricta actualitate pe care o ignoram cu totii, in incercarile noastre de a ne situa de o parte sau alta a talerului balantei.

Cand vorbim de putere, singura traiectorie valabila este sageata ascendenta a castigului, cuantificata in miliardele din conturi, proprietati, investitii. Adica, pe romaneste BANII.

Cum setea de avere a condus omenirea spre ceea ce vedem, traim si suportam astazi, aceasta este chestiunea care, dupa parerea mea, ne va ingropa in cataclismul apocaliptic care deja se manifesta, dar nu vrem sa-l bagam in seama. Caci cu bani se cumpara orice, de la informatii si persoane la teritorii si resurse. Care, in final, dau culoare puterii.

Iar noi, estul "aproape virgin", am fost o tinta clara a potentatilor lumii, doritori dupa suprematia globala. Caci din momentul deschiderii "portilor" spre democratie si libertate am fost asaltati, cu dedicatie, de toate relele care, mai mult sau mai putin voalat stateau la panda, intr-o semoadormire ideologica, dupa "Cortina de fier". Si ne-am trezit o societate de consum liber de pradat si manipulat, cu crochiuri si strategii de implementare deja confirmate in lumea libera pe care am dorit-o atat de mult, pe buna dreptate.

Dar nu-i asa CA NU ASA?

Ramane o intrebare care persista si va persiata cat vom exista, ca umanitate: CE-I DE FACUT?

Mi-o pun si eu, asa cum cred ca o pun milioane de romani de buna credinta.

Interesant este daca si-o pun toti cei indriduiti, de la prima personalitate a statului pana la ultimul slujbas pentru tara din structurile puterilor separate ale statului. Caci rezolvarea de ei depinde si nu dela ei in jos. Aceasta mi s-a parut chestiunea de actualitate care ne macina. Si care trebuie, neaparat, rezolvata.

Nu pentru ca este an electoral, ci pentru ca AVEM, inca, O TARA!


PS: cum, inca, pensia nesimtita nu-mi permite achizitionarea unui laptop, cedez locul nepotului si nu mai am timp de corecturi. Sper sa fiu inteles!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu