vineri, 2 august 2019

Profesionism - continuare

"cari să-și facă din ...PROFESIUNE... scopul și ocupația vieții lor întregi"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
(preluare din definitia expusa anterior, prin copy-paste!)

Ramanand ancorat, inca, in incalcitele ite care compun "Nodul Gordian" din Oltenia mioritica si, cu siguranta, nu numai, m-a incitat la aceste ganduri reactia unui politist pensionar, vazuta pe un post media, vizavi de balbele "profesionistilor" de tot felul din "speta Caracal". Cu adevarat suparat pentru gafele facute, aproape ca-i venea sa dea de pamant cu fostii sai colegi, din toate structurile care acum, mai mult decat direct, terfelesc munca celor care, cu adevarat, isi fac datoria.

Pentru ca, indiferent daca vrem sau nu, sunt sigur ca in toate structurile sigurantei si apararii cetateanului si statului sunt oameni dedicati, care mai cred inca in onoare, principialitate si, de ce nu sacrificiu.

Despre acest gand mi-am propus sa las cateva randuri, in conditiile in care doamna Premier are intentia sa creeze comitete si comisii care sa....

Sa ma intorc la filmul punctat ieri, "PROFESIONISTUL", care prezinta o speta ipotetica, sau nu, si o implicare profesionala deosebita din partea unui politist care, cunoscand toate dedesupturile muncii, s-a hotarat sa-si duca, pana la capat, misiunea. Cu asumarea tuturor riscurilor, inclusiv a celui suprem.

Cum tabloul sumbru si periculos al "spetei" noastre, cu conexiuni in toate directiile, mediile si structurile, devine din ce in ce mai intunecat si impenetrabil, cum eschivarile par mai grave decat o simpla eroare de procedura iar responsabilitatea, o pasare mai abila decat in meciurile cu mare miza, ma intreb ce comitet si ce comisie poate fi apta pentru o lupta unde este nevoie de profesionisti si doar de profesionisti.

Am vazut, de-a lungul anilor, filme si filme, unele de fictiune, unele dupa cazuri reale. Am avut posibilitatea sa citesc documentare dupa fapte reale petrecute in trecut, dar si fictiuni mai mult sau mai puti siropoase. M-au fascinat si pe mine investigatori ca Hercule Poirot dar si Minerva Tutovan si nu numai.

Dar...

Indiferent cat de bune ar fi romanele politiste si cat de interesante, realitatea este mult mai dura si mai tragica. Pentru ca...

Atunci cand lucrurile treneaza, se incurca itele iar descurcarea pare de nerealizat, ceva este putred. O caracatita mai complexa decat insusi filmul cere un Cattani pe masura. Iar daca in "speta" intra subiecte mai deosebite, se cer masuri mai deosebite. Odata, la cazuri de genul acesta actionau toate structurile importante ale statului, fara concurenta sau subminari. Odata...

Si nu in ultimul rand, aducandu-mi aminte de ceea ce am trait si ...am trait, factorul om nu poate fi ignorat. De la incriminati la surse, trecand pri filtrul investigatorilor si al celor care asigura, tehnic si nu numai, clarificarea spre rezolvare. Dar eu, ca neinitiat in acest domeniu, nu fac decat sa redau lucruri pe care le-am citit sau vazut in filme, ca ideale.

Ma intorc, de aceea, la profesionism.
Un profesionism care ar cere o celula de criza, condusa de un profesionist, cu un purtator de cuvant profesionist care sa conlucreze cu media, nu speculand ci facand posibila o transparenta atat cat permite o investigatie de acest fel sau fara nici o colaborare pana la finalizare, daca impactul poate aduce atingere sigurantei nationale. 

Si, de ce nu, cu asumare. A tot si toate, mai ales daca tinem cont ca, in democratia noastra originala, mai multe au fost gradele acordate pentru spete aproape asemanatoare, decat finaluri ca cel din filmul amintit.

Dar si asta tine tot de profesionalism!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu