sâmbătă, 9 aprilie 2016

Despre ... DESPRE

Nu ma gândeam sa scriu despre ... Si nici nu voi scrie. Cei interesati pot gasi pe net tot ce se poate gasi (si este interesant, daca privesti doar din punct de vedere al informarii. Restul e chestie de ... intelepciune). Si de aceea dau doar trei titluri si ... un motto spre meditare: http://anonimus.ro/2016/04/traind-cu-lupii/, http://anonimus.ro/2015/03/minciuna-care-a-adus-razboiul/,  http://anonimus.ro/2016/04/
ce-ne-spune-dosarul-panama-despre-capitalism-si-nimeni-nu-spune-nimic/ si "Veniti dar, fratilor, cu totii, cu rau sa pierdem pe cei rai, ca sa ne fie noua bine!" (din acelasi registru, Proclamatia de la Pades)

Ma gândesc, insa, sa scriu despre intelepciune, o intelepciune care se pare ca ne lipseste atunci când suntem chemati sa cunoastem ... DESPRE.

Da, poate exprimarea nu este prea clara si nici nu vreau sa para foarte clara din moment ce subiectul care mi s-a "itit" din citirea mai multor pagini de pe sursa sus-prezentata este cu totul diferit de ceea ce se scrie acolo. De aceea voi incerca sa ma explic.

Suntem criticati ca nu stim sa alegem (sau ne criticam singuri), ca nu stim sa ne informam (si chiar ne mintim singuri, acoperind adevaruri dureroase cu clisee importate din "democratia" occidentala) s.a.m.d. (nu intru in detalii care nu au legatura cu ceea ce mi-am propus sa las acum si aici).
Putinele voci care par a dori sa ne trezeasca din vegetarea nostra (si iar fac referire la acel popor vegetal) se pare ca se incurca in discursuri si, din pacate, in compromisuri. De ce?

Pentru ca undeva, cândva, Cineva avea o placere deosebita sa vina in fata omenirii cu o oferta imbatabila:

"19. Iau azi cerul si pamantul martori impotriva voastra ca ti-am pus inainte viata si moartea, binecuvantarea si blestemul. Alege viata, ca sa traiesti, tu si samanta ta, "
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/deuteronom/30)

completata ulterior cu o promisiune pe care putini au inteles-o (sau au vrut s-o inteleaga):

"16. Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica." (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/ioan/3/)

Intre aceste doua adevaruri relevante se gaseste o alta apreciere cu relevanta pentru cine doreste sa inteleaga ceea ce pare a nu fi inteles:

"55. Isus S-a intors spre ei, i-a certat si le-a zis: "Nu stiti de ce duh sunteti insufletiti!" (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/luca/9)

Si aici intervine ... intelepciunea.
Caci atunci cand suntem prinsi de problemele vietii, bombardati cu informatii din cele mai controversate despre lumea care pare ca vrea sa ne copleseasca iar realitatea pare sa fie impotriva noastra, trebuie sa intelegem si sa stim de ce duh suntem insufletiti. Iar departajarea (delimitarea, deosebirea) se afla tot la indemana noastra si spune:

"19. Si faptele firii pamantesti sunt cunoscute si sunt acestea: preacurvia, curvia, necuratia, desfranarea,
20. inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, dezbinarile, certurile de partide,
21. pizmele, uciderile, betiile, imbuibarile si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Va spun mai dinainte, cum am mai spus, ca cei ce fac astfel de lucruri nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.
22. Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia,
23. blandetea, înfrânarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege. " (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/galateni/5)

Doar ca pentru si despre toate acestea mai este nevoie de ceva. O recunoastere pe care, din pacate, nu doar o ignoram (ca sa ma exprim cu decenta, cand realitatea demonstreaza cu totul altceva) ci o si respingem, marea majoritate dintre noi:

 9. Doamne Dumnezeul nostru, cat de minunat este Numele Tau pe tot pamantul!
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/psalmi/8/)

 Despre aceasta si despre EL  m-am gandit sa scriu astazi.
Si sper sa fie cu folos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu