vineri, 15 aprilie 2016

Despre ... discernere

Astazi m-am "plimbat" mai mult prin informatii. De presa, fireste. Si interne (nu ca nu m-ar interesa "externul" dar, pentru moment, prefer "gradina noastra").
Stirile pe surse si dezvaluirile bomba condimentate cu mult can-can prezinta un tablou terifiant pentru o "Romanie altfel" care, din pacate, nu se deosebeste prea mult de cealalta Romanie (sau celelalte Romaniii) in care omul sarac saraceste tot mai mult, iar "jmecherii" se smecheresc asisderea. Toate acestea pentru a certifica, parca, epoca Caragiale care, tragi-comic, ne bantuie fara putinta de vindecare la fel cum ne bantuie, peste ani si raspunsul poeziei "Intrebare si raspuns" a lui Toparceanu.

Stand, astfel si foiletând articolele, analizele si dezvaluirile de toate felurile, tipurile, gradele si gradatiile cu care mediul online ne alimenteaza "setea" dupa senzational m-am gandit, a nu stiu cata oara, cat de usor uitam esentialul in disperarea noastra dupa o lume mai buna si mai dreapta ( o fi pe undeva asa ceva, aici pe Pamant?) si dupa democratie (nu doar pentru sus): posibilitatea discernerii.

Anul acesta este, iarasi si din nou un an al incercarii, al alegerii.
Ca întotdeauna, apar candidati si devoalari, sustineri si manipulari, o lupta surda si murdara pentru ceva ce noua, simplilor cetateni ne este prezentat ca "vointa poporului suveran" când, in realitate, se dovedeste a fi doar un mare festin (acces la cascavalul numit buget) pentru "baietii destepti" care-si vor adjudeca victoria (hotarata sau nu in alta parte, dupa cum afirma cineva, un roman cu greutate, cu vreo cativa zeci de ani in urma, doar Dumnezeu stie). 
Si in toata aceasta zbatere, ne lasam manipulati si manevrati, fara a dori sa intelegem de ce, mai apoi, injuram castigatorii pentru ca ne-au mintit (când in realitate noi ne mintim, prin pierderea esentei discernerii).

De aceea astazi, dupa multe zile de gandire si cugetare in tacere (si nu vreau sa fac nici un fel de alta referire tinant cont ca, asa cum ne invata Mântuitorul:
"23. Dar vine ceasul, si acum a si venit, cand inchinatorii adevarati se vor inchina Tatalui in duh si in adevar; fiindca astfel de inchinatori doreste si Tatal." http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/ioan/4/23)
m-am gandit sa redau, din nou, un pasaj care ne poate ajuta in aceasta complicata stare si situatie a alegerii. Pasajul, in sine, poate suscita comentarii si polemici. Nu vreau sa intru in acestea deoarece ele privesc exegetii.

Il redau, deci, asa cum l-am preluat de pe sursa, cu o singura precizare: aici nu este vorba de gri. Ori e ALBA, ori e neagra (diferenta am redat-o prin marimea si coloritul caracterelor):

"12. Fratii mei, poate oare un smochin sa faca masline sau o vita sa faca smochine? Nici apa sarata nu poate da apa dulce.
13. Cine dintre voi este intelept si priceput? Sa-si arate, prin purtarea lui buna, faptele facute cu blandetea intelepciunii!
14. Dar, daca aveti in inima voastra pizma amara si un duh de cearta, sa nu va laudati si sa nu mintiti impotriva adevarului.

15. Intelepciunea aceasta nu vine de sus, ci este pamanteasca, fireasca, draceasca.
16. Caci acolo unde este pizma si duh de cearta, este tulburare si tot felul de fapte rele.

17. Intelepciunea care vine de sus este, intai, curata, apoi pasnica, blanda, usor de induplecat, plina de indurare si de roade bune, fara partinire, nefatarnica.
18. Si roada neprihanirii este semanata in pace pentru cei ce fac pace."

(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/iacov/3)

Deci depinde doar de noi cum discernem, nu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu