Am ascultat astazi, intr-o scurta pauza, un mic interviu cu o personalitate deosebita, academician profesor doctor care are un anunt "socant" (pentru alesii si numitii democratiei noastre originale, de toate gradele si functiile) pe usa cabinetului sau, dupa cum marturisea si reporterul: CONSULTATII GRATUITE.
Nu voi reda acel interviu, nici nu am pretentia ca l-am retinut întocmai ci voi reda, din memorie, esenta lectiei pe care ar trebui s-o invete toti cei care se lauda, peste tot si prin orice mijloace, ca sunt patrioti si-si iubesc tara: MODESTIA (si aici trebuie inclusi, postdecembrist, toti alesii si numitii reprezentativi care au contribuit la ceea ce traim astazi si suportam, tinand cont de faptul ca s-au pierdut miliarde pentru a se castiga milioane).
Spunea distinsul intervievat (redare aproximativa, din memorie) ca nu intelege cum de unii pot "delapida" atat de mult si ce fac cu banii respectivi.
Domnia sa preciza ca el este multumit cu ce se poate imbraca si cu ce se poate hrani, iar restul banilor pe care ii are ii foloseste in folosul si spre bunul renume al Romaniei, care nu este o tara a hotilor si borfasilor, ci una extrem de frumoasa si primitoare (cer scuze daca redarea nu este identica).
Da, este vorba despre personalitatea care, poate, a dat o lectie de demnitate acelei media in goana dupa senzational dar si noua, celor care cautam acest senzational (nu intru in polemica, dar merita citite comentariile de pe acolo unde a aparut postarea ilustrului nostru academician. Si ca o paranteza, acolo unde s-a facut postarea originala apare si poza premierului Cameron, citind presa in picioare, in metroul londonez).
O lectie (noua?) pe care, spuneam, ar trebui sa si-o insuseasca toti cei care sunt sau au fost, vremelnic, la conducerea structurilor puterilor separate ale statului si s-au erijat in "profesori" de democratie si morala, fara a demonstra daca ei insisi sunt asa, dupa cum dosarele deschise pentru unii pateaza ceea ce se dorea a fi imaculat in ochii poporului.
O lectie veche pe care, dupa anii acestia de libertate (?), nici nu am invatat-o bine ca am si aruncat-o la cosul de gunoi, ca de aia a fost ceea ce a fost in decembrie 1989: sa avem si noi "falitii nostri", cu toate urmarile ce au decurs din "importul" de democtaie occidentala in "edificarea democratiei originale in patria noastra".
Dar lectia veche n-are a face cu ceea ce traim cotidian ci cu lectia noua pe care ne-a transmis-o personalitatea la care m-am referit in aceste rânduri.
Caci, vrem sau nu mesajul pe care ni l-a transmis este mai puternic decat o simpla contestatie la o fotografie facuta fara accept. Spunea domnia sa ca "in creier se intra de mana cu Dumnezeu" (http://www.formula-as.ro/2015/1172/lumea-romaneasca-24/acad-prof-dr-leon-danaila-in-creier-se-intra-de-mana-cu-dumnezeu-19365)
Mai poate fi ceva adaugat la o asemenea lectie?
Depinde de fiecare dintre noi cum ne raspundem in forul nostru interior, prin "greierul vorbaret" Jiminy - constiinta noastra.
Lectia, noua sau veche are, insa o baza si ea se afla inserata in aceeasi Carte a Cartilor pe care majoritatea din cei care si-au trecut in CV-uri si sederea la "beciul domnesc" (sau isi vor trece) au votat la investitura:
"6. Negreşit, evlavia însoţită de mulţumire este un mare câştig.
7. Căci noi n-am adus nimic în lume, şi nici nu putem să luăm cu noi nimic din ea.
8. Dacă avem, dar, cu ce să ne hrănim şi cu ce să ne îmbrăcăm, ne va fi de ajuns.
9. Cei ce vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare, care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare.
10. Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri."
(http://www.ebible.ro/biblia/romana-diacritice/cornilescu/1 timotei 6)
In fata acestor adevaruri ma intreb: am invatat ceva din aceasta lectie ... la fel?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu