vineri, 26 iulie 2019

Gand la o tragedie a sistemului

Cu siguranta, majoritatea dintre noi a vazut filmul "Nume de cod Mercury". Dar nu despre filmul in sine vreau sa vorbesc.

Apare o scena, la inceput cand, dupa ce "omul cu curatenia isi face treaba", pe cand incerca sa-l caute pe "raufacatorul" autist, tatal formeaza cunoscutul 911.
Putin dupa aceast moment se aud niste zgomote: sirene! Politie, salvare, pompieri...
A, nu e doar ce ne prezinta filmele! Multele cunostinte cu care am stat de vorba spun ca acesta este adevarul. Asa se lucreaza, asa se procedeaza cand se formeaza 911 in State!
Acum, cu siguranta exsta si acolo sincope. Cu siguranta ca fisurile din sistem isi fac prezenta si in cea mai democrata democratie numita S.U.A.

Dar nu despre S.U.A. mi-am propus sa las cateva ganduri azi, aici!

Nu! Astazi, dupa ce am citit si recitit multele postari care prezinta, din diferite unghiuri tragedia din Caracal, m-am oprit asupra subiectului de antamat nu numai in CSAT, in Parlament, in Guvern sau in Justitie ci in intreaga societate civila intrebandu-ma: CUI FOLOSESTE UN SISTEM CARE NU FUNCTIONEAZA?

Scriu aceasta intrebare cu sufletul trist pentru ca s-a pierdut o viata, in timp ce se bajbaia printre variante.
Cu ceva timp in urma, o tragedie in munti se lovea de aceleasi probleme de localizare. Cu si mai mult timp in urma, alte tragedii nasteau aceeasi intrebare pusa mai sus.

Gandindu-ma cum functiona "sistemul" in trecut, foarte eficient, intocmai si la timp, imi dau seama ca nu "tehnica", sau strategia este de vina. 
Atunci, prea putin coputerizate si mult mai prost conectate, elementele din sistem iti dadeau foarte usor informatii si clarificari asupra unei spete sau alta.

Acum? Acum, cu tehnica "de ultima generatie", programe pe masura si oameni "profesionisti" realizarile sunt foarte rasunatoare "la dedicatii" si adevarate CHIXURI in situatii de criza.

O fi prea sofisticata aparatura din exterior? Probabil ca da sau, mai bine zis, probabil ca nu, daca tinem cont de achizitiile proaste dar pe bani grei si cu comisioane grase. 
Or fi prea complexe programele soft? Probabil ca nu, dar mai sigur probabil ca da. Pentru ca acestea, completand tehnica, cred ca nu se comporta ca niste simple jocuri video ci au nevoie, permanent de ajustari, updatari, care nu se fac asa, moca ci cu bani grei. Nu?

Or fi oamenii de vina?

Daca privim cu atentie la "sistem" si nu doar la cel "institutionalizat", de tip militar adica, cred ca vom gasi raspunsul. Caci, asa cum spune un vechi proberb, OMUL SFINTESTE LOCUL.

Cand am iesit de pe portile scolii si am ajuns intr-o unitate militara, am nimerit intr-un colectiv unde se desfasura, aproape zilnic, urmatorul scenariu: seful departamentului, adunand toti subordonatii, de la soldat la loctiitorul sau, dupa ce tinea discursul "motivational" conchidea ca DE LA EL (dar fara el) IN JOS TOTI SUNT DE VINA DACA CEVA NU MERGREA BINE IN ACEA ZI. Apoi pleca si nu-l mai vedeam decat a doua zi. Dar totul mergea ca uns. Sau aproape ca uns, caci si atunci se iveau probleme inerente oricarei activitati complexe. Pentru ca oamenii se straduiau sa nu-i dea satisfactie. Dar atunci nu era democratie originala. Iar graficul functiilor era o piramida clara, cu o baza sanatoasa de executanti si cu o ingustare a functiilor si gradelor spre varf.
Asta in departamentul in care am functionat initial dar si in intreaga unitate si sistem militar, pana la final!

Ce vedem in democratia noastra originala?
Ca piramida ocupationala a disparut, aparand in schimb un grafic fara sens existential, la fel cum este si societatea: o imensa patura saraca si saracita care suporta o pojghita de mijloc ineficienta si aproape inexistenta, peste care s-a intronat o crusta mare si hidoasa de "ciocoi noi, cu bodygoard" transpusi, pentru ca tot vorbeam de filme, in "Ticalosii".

Si comparand, asa ca simplii cetateni, multitudinea gradelor si functiilor actualului sistem din toate sectoarele puterilor separate ale statului cu ceea ce se poate considera a fi fost "elita" vechiului sistem, se poate intelege cine se face vinovat de tragedia de azi, cea de ieri dar si cea care va veni.

Omul cu functia si gradul care, cu cat sunt mai mari, cu atat aduc mai multe avantaje personale si nu responsabilitati cetatenesti, generale.

Va rog sa ma contraziceti!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu