miercuri, 25 februarie 2015

Despre ... viata

"Corupţia, să ştii, bădie,
Ca să-nţelegi şi  dumneatale,
Rămâne-aceeaşi, o hoţie,
Dar are-n plus... "patalamale"!" -
Viorel Francu


"Ce mă surprinde cel mai mult la umanitate? Omul. Îşi sacrifică sănătatea pentru a face bani. Apoi îşi sacrifică banii pentru a-şi recupera sănătatea. Apoi este atât de nerăbdător cu gândul la viitor încât nu se bucură de prezent. Rezultatul e că nu trăieşte în prezent, dar nici în viitor. Trăieşte de parcă n-ar muri niciodată şi apoi moare fără să fi trăit." - Dalai Lama

Astazi ma gandesc doar la ... viata, asa cum se poate ea intalni in "republica fantastica Romania" unde ni se prezinta, manipulant, un exemplu de corectitudine si loialitate cum rar s-a putut vedea pe scena politicului nostru mioritic postdecembrist. Caci de la acel candid "mai animalule", trecand prin batjocoritorul "sa traiti bine", si pana la "Romania lucrului bine facut" nimeni si nimic nu poate schimba sensul profund al citatului de mai sus, indiferent de culoare sau apartenenta politica.

Rememorez zilele imediat urmatoare "eliberarii" din decembrie 1989 si ma gandesc, cu tristete, cum am pierdut sensul libertatii castigata atat de greu si atat de crud. Si nu pot uita, dintre multele "chestiuni", doua faze definitorii ale democratiei noastre originale. Prima este lagata de invitatia insolita de a "numara oua (lele)" iar a doua, poate mai ceva, atentionarea impertinenta "ciocu' mic, ca acum suntem noi la guvernare".

Trecand prin cele doua afronturi caracteristice pentru o clasa politica in plina involutie nu ma mira, asadar, un altul facut la un post de televiziune, dupa care "cea mai curata, loiala si ...buna politiciana" nu a furat nimic.

Si este perfect adevarat.
In tara asta MARILE TUNURI nu s-au facut furand.

Nici bogatiile naturale, nici asazisele privatizari si nici macar "afacerile" de rasunet nu au fost facute prin furt.
Fura un gainar care-si duce viata doar in acest mod. Fura un oarecare care, invatat sa plece cu ceva de la serviciu, ca-n comunism, nu se poate abtine. Fura un cleptoman sau, mai tragic, fura un sarac (saracit de o politica inumana, antisociala si total impotriva propriului popor) care nu are ce da unui copil sa manance.

Restul sunt "afaceri", nu furturi.
Si din acest punct de vedere, domnul care-si apara atat de acerb "protejata" (mai ceva ca fratele, oare de ce?) are perfecta dreptate.

Politicienii si guvernantii nostrii (indiferent de culoare politica si apartenenta) nu fura. Ei, asa cum se prezenta o veche reclama, de trista amintire (daca ne mai aducem aminte) "lucreaza pentru noi". Pentru ca noi sa dormim linistiti.
Si aplica, perfect, citatul la care am facut referire.

Am ales, insa, si doua epigrame care vin sa contrazica pledoaria pentru "curatie" (de pe http://www.citatepedia.ro/hotie).
Ele apartin (oare intamplator ?) unui buzoian, prima si unui moldovean (de "dincolo", adica), a doua.

"Boul îşi dori şefie
Deci testat fu la… hoţie:
- Te primim de-ai vreun cusur!
- Fiţi pe pace, ştiu să fur!" -
Ion Cuzuioc


Merita meditat la ele macar asa, pentru viata.

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu