duminică, 31 ianuarie 2016

Despre ... liniste

Incerc ... linistea. Din mai multe motive dar, in principal, pentru ca undeva se spune atat de plastic si de relevant "Imediat ce jocul se termină, regele şi pionul ajung înapoi în aceiaşi cutie. - proverb latin"  ( http://maximesicugetari. weebly.com/maxime-si-cugetari.html). Si cum nu vreau sa intru in polemica vizavi de esicherul unde unii, nebuni fiind se vad (considera) ture sau altii chiar regina, regele fiind exclus constitutional (mai ales din cauza de sah si mat), m-am oprit la doua surse de liniste care par la fel de relevante pentru observatorul atent al tumultului mioritic de care avem parte zilnic si ne consuma tot timpul.

Prima, o poezie care cere mai multa meditatie scrisa de o personalitate marcanta a culturii noastre si nu numai, Lucian Blaga.

"Liniste

Atâta linişte-i în jur de-mi pare că aud
cum se izbesc de geamuri razele de lună.

În piept
mi s-a trezit un glas străin
şi-un cântec cânta-n mine-un dor
ce nu-i al meu.

Se spune că strămoşii cari au murit fără de vreme,
cu sânge tânăr înca-n vine,
cu patimi mari în sânge,
cu soare viu în patimi,
vin,
vin sa-şi trăiasca mai departe
în noi
viaţa netrăita.

Atâta linişte-i în jur de-mi pare că aud
cum se izbesc de geamuri razele de lună.

O, cine ştie - suflete,-n ce piept îţi vei cânta
şi tu odată peste veacuri
pe coarde dulci de linişte,
pe harfă de-ntuneric - dorul sugrumat
şi frânta bucurie de viaţă? Cine ştie?
Cine ştie?"

(http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/liniste.php)


A doua, mult mai importanta decat prima, din toate punctele de vedere dar trecata cu vederea tot din aceasta cauza:

"9. Scrie ca: "Poporul acesta este un popor razvratit, niste copii mincinosi, niste copii care nu vor sa asculte Legea Domnului,
10. care zic vazatorilor: "Sa nu vedeti!", si prorocilor: "Sa nu prorociti adevaruri, ci spuneti-ne lucruri magulitoare, prorociti-ne lucruri inchipuite!
11. Abateti-va din drum, dati-va in laturi de pe carare, lasati-ne in pace cu Sfantul lui Israel!"
12. De aceea asa vorbeste Sfantul lui Israel: "Fiindca lepadati cuvantul acesta si va incredeti in silnicie si viclesuguri si va sprijiniti pe ele,
13. de aceea, nelegiuirea aceasta va fi pentru voi ca spartura unui zid inalt care, spargandu-se, ameninta sa cada, si a carui prabusire vine deodata, intr-o clipa:
14. il sfarama cum se sfarama un vas de pamant, care se sfarama fara nicio mila si din ale carui sfaramaturi nu mai ramane niciun ciob macar cu care sa iei foc din vatra sau sa scoti apa din fantana."
15. Caci asa vorbeste Domnul Dumnezeu, Sfantul lui Israel: "In liniste si odihna va fi mantuirea voastra, in seninatate si incredere va fi taria voastra." Dar n-ati voit! "
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/isaia/30)

Meditând la acestea si la multe altele, inca, m-am gandit ce linistitor poate fi sa poti spune ca imparatul din vechime:
"Eu ma culc si adorm in pace, caci numai Tu, Doamne, imi dai liniste deplina in locuinta mea."  (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/psalmi/4/8)

Este simplu de experimentat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu