marți, 26 ianuarie 2016

Despre ... tehnocratie

In liniste ma gândesc la un text care are mult prea multe de spus, din care cauza este mult prea mult exclus din viata de zi cu zi. A politicienilor alesi si numiti, a reponsabililor de tot felul, inclusiv spiritual, a noastra a tuturor celor de aici sau de oriunde aiurea.

Astazi, insa, am gasit pe fecebook-ul pe care-l parcurg doar ca sa-i asigur pe "ceilalti" ca inca traiesc, un material tare, cat tehnocratia care se pare ca nu prea salveaza Romania. Iata-l, redat prin copy-paste, desigur:

"Ministerul Economiei ar trebui să se implice în folosirea eficientă a Fondurilor Structurale şi de Investiţii, mai ales pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii - afirmă comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.
Aceasta s-a întâlnit azi, la Bruxelles, cu vicepremierul şi ministru al Economiei, Costin Borc.
Pentru perioada 2014 - 2020, România va beneficia, prin Fondurile Structurale şi de Investiţii, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, de peste 30 de miliarde de euro.
Comisarul Corina Creţu i-a solicitat astăzi viceprim-ministrului Costin Borc sprijinul pentru promovarea şi facilitarea folosirii în România a acestor instrumente financiare.
Este vorba în special de iniţiativa pentru întreprinderile mici şi mijlocii, care urmeazaă să fie adoptată în viitorul apropiat de către Comisia Europeană - a precizat comisarul Corina Creţu.
Ea spune totodată că a încurajat autorităţile române să fructifice şansa utilizării complementare a Fondului European pentru Investiţii Strategice şi cel pentru Dezvoltare Regională din cadrul Planului Juncker de investiţii strategice." 
 (http://www.romania-actualitati.ro/comisia_europeana_a_alocat_romaniei_30_de_miliarde_de_euro_pana_in_2020-85780)

Nu sunt analist economic dar uitandu-ma la cifra vehiculata, 30 de miliarde de euro, nu pot sa nu ma manifest ca un celebru personaj dintr-o la fel de celebra comedie: " 30 miliarde de euro, TREI ZECI DE MILIARDE  de euro, 30 de MILIARDE DE EURO......."

Si sa ma intreb asa, din pura curiozitate: ce fac tehnocratii?

Cu siguranta isi fac calcule.
Nici nu ma gândesc cum, la ce si pentru cine fac calculele.


Eu ma opresc la acelasi text la care faceam referirea de la inceput si ma gândesc, asa ca simplu cetatean, ce bine am trai cu totii daca EI, tehnocratii nostri (sai ai ...lor?), l-ar avea in atentie, dincolo de toate "interesele de grup si de CASTA". Ceva imposibil, totusi, avand in vedere "evolutia" (cu "IN-ul" de rigoare) datorita exacerbarii si generalizarii celebrei butade pusa, perfect, in opera democratiei originale romanesti, "LACOMIA STRICA OMENIA"si, din pacate, ROMANIA (ca sa nu spun OMENIREA).

"7. Două lucruri Îţi cer; nu mi le opri înainte de moarte!
8. Depărtează de la mine neadevărul şi cuvântul mincinos; nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie, dă-mi pâinea care-mi trebuie.
9. Ca nu cumva, în belşug, să mă lepăd de Tine şi să zic: "Cine este Domnul?" Sau ca nu cumva, în sărăcie, să fur şi să iau în deşert Numele Dumnezeului meu. -"
(http://www.ebible.ro/biblia/romana-diacritice/cornilescu/proverbe/30/)

Dar este o chestie strict ... tehnocrata, asa ca ......
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu