joi, 21 ianuarie 2016

Un posibil raspuns la multele intrebari fara raspuns

Am gasit, astazi, un posibil raspuns la multele intrebari puse dar si la cele mai multele nespuse, pe care le gasesc, sau intrezaresc, in "splendida" evolutie a democratiei noastre originale. Si pentru ca vizitez mai multe "locatii" unde se bat si dezbat teme importante, dar fara vreo finalitate practica, redau acest raspuns asa cum l-am preluat, prin copy-paste, pentru ca merita atentie, de pe "locul de bastina", http://radu-tudor.ro/de-ce-romania-nu-e-polonia/ :

"Polonia si Romania. Doua foste tari comuniste, plecare din acelasi bloc start acum 25 de ani. Azi Polonia e un exemplu de forta economica si militara, cu investitii masive de peste 100 miliarde euro in domeniile strategice. Romania e mult ramasa in urma, cu o armata slab dotata, fara infrastructura rutiera si feroviara modernizata, cu o economie prea putin bazata pe o performanta industriala si investitionala.
Tineti minte momentul Iulie 2012? Cand ultra-majoritatea poporului roman l-a demis pe Basescu? Ce au facut atunci liderii politici romani? S-au dus la Bruxelles spasiti si s-au intors cu coada intre picioare. Marii barbati erau moi ca untul la soare.
Ce face Polonia cand e acuzata ca adopta niste reforme controversate? Se duce la Bruxelles si se bate in Parlamentul European si Comisia Europeana pentru justetea masurilor sale, pentru dreptul de a lua deciziile pe care le considera necesare in a indrepta tara dupa un regim nu tocmai fericit. Si, atentie, premierul Poloniei e o femeie. Care n-a venit acasa cu lista de 11 puncte de penitenta de la Bruxelles.
De aceea Polonia e unde e si noi suntem unde suntem…
——————————–
Premierul polonez Beata Szydlo a apărat în Parlamentul European (PE) reformele controversate din sistemul judiciar şi presă ale Guvernului pe care-l conduce, relatează Euronews citat de Mediafax.
Szydlo a apreciat marţi, în acest discurs, că modificările privind tribunalul constituţional şi guvernanţa instituţiilor publice de presă sunt conforme normelor europene.
În opinia sa această polemică este rezutatul “unei lipse de informaţii sau poate a unei voinţe de face rău”.
Un semn al tensiunilor dintre Uniunea Europeană (UE) şi Varşovia este faptul că ea s-a declarat uimită de timpul şi energia investite de europeni în probleme care, în opinia sa, ţin de politica internă a ţării.
“Modificările pe care le-am efectuat reflectă normele europene şi nu diferă în niciun fel de normele UE în alte state”, a subliniat ea.
Însă oficiali europeni consideră că aceste modificări ar putea reprezenta o ameninţare la adresa statului de drept.
Rând pe rând, diverse grupuri politice şi-au exprimat îngrijorarea.
Copreşedinta Verzilor a insistat asupra metodei folosite de către autorităţile poloneze. În opinia lui Rebecca Harms, cel mai alarmant este “sentimentul că majoritatea guvernamentală exercită o formă de diktat, fără vreo dezbatere cu opoziţia”.
Pentru a răspunde anumitor critici, Guvernul polonez a cerut Consiliului Europei (CoE) să se pronunţe asupra reformei constituţionale.
Această organizaţie internaţională, cu sediul la Strasbourg, urmează să prezinte un raport pe această temă în martie, de la care Varşovia speră o calmare a tensiunilor.
Însă Consiliul nu este o instituţie a Uniunii Europene.
Ancheta sa va fi separată de cea a Comisiei Europene (CE), care vizează o potenţială încălcare a statului de drept şi valorilor fundamentale ale blocului european.
Szydlo a susţinut acest discurs în Parlamentul European la o zi după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a lansat o adevărată ofensivă de PR la Bruxelles, în urma unor discuţii la nivel înalt cu oficiali europeni, inclusiv cu preşedintele Uniunii Donald Tusk, un fost premier polonez.
Guvernul conservator polonez, învestit în noiembrie, a fost criticat extrem de dur din cauza unei serii de măsuri denunţate ca vizând să-i consolideze controlul asupra sistemului judiciar şi presei.
Disputa a creat tensiuni între Varşovia şi partenerii săi europeni, în contextul în care cele 28 de state membre UE au nevoie de unitate pentru a aborda o serie de provocări, inclusiv criza migraţiei."
 
Si cum nu vreau sa fac vreun comentariu las, langa acest posibil raspuns, un alt subiect de meditatie spre apropiere si nu numai. Poate ar fi trebuit "tradus" mai de demult si ... cine stie?
 
"1. Cand a ispravit Solomon de zidit Casa Domnului, casa imparatului si tot ce a gasit cu cale sa faca,
2. Domnul S-a aratat a doua oara lui Solomon, cum i Se aratase la Gabaon.
3. Si Domnul i-a zis: "Iti ascult rugaciunea si cererea pe care Mi-ai facut-o, sfintesc Casa aceasta pe care ai zidit-o ca sa pui in ea pentru totdeauna Numele Meu, si ochii Mei si inima Mea vor fi acolo pe vecie.
4. Si tu, daca vei umbla inaintea Mea, cum a umblat tatal tau, David, cu inima curata si cu neprihanire, facand tot ce ti-am poruncit, daca vei pazi legile si poruncile Mele,
5. voi intari pe vecie scaunul de domnie al imparatiei tale in Israel, cum am spus tatalui tau, David, cand am zis: "Nu vei fi lipsit niciodata de un urmas pe scaunul de domnie al lui Israel."
6. Dar daca va veti abate de la Mine, voi si fiii vostri, daca nu veti pazi poruncile Mele si legile Mele pe care vi le-am dat si daca va veti duce sa slujiti altor dumnezei si sa va inchinati inaintea lor,
7. voi nimici pe Israel din tara pe care i-am dat-o, voi lepada de la Mine Casa pe care am sfintit-o Numelui Meu, si Israel va ajunge de ras si de pomina printre toate popoarele.
8. Si oricat de inalta este Casa aceasta, oricine va trece pe langa ea, va ramane incremenit si va fluiera. Si va zice: "Pentru ce a facut Domnul asa tarii acesteia si Casei acesteia?"
9. Si i se va raspunde: "Pentru ca au parasit pe Domnul Dumnezeul lor care a scos pe parintii lor din tara Egiptului, pentru ca s-au alipit de alti dumnezei, s-au inchinat inaintea lor si le-au slujit; de aceea a facut Domnul sa vina peste ei toate aceste rele.""
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/regi-1/9/)

Concluziile apartin fiecaruia dintre noi, ROMANII!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu