sâmbătă, 2 februarie 2013

Ganduri despre ... CONSECINTE


“O civilizaţie nu se cântăreşte după întreţinerea străzilor şi numărul felinarelor, ci e un lucru de ordin moral... de căpetenie fiind starea morală din care vine munca onestă şi ordonată a unei societăţi”
                                                    Nicolae Iorga, Idei asupra problemelor actuale, pag. 52 si 72

Nu puteam incheia sirul gandurilor despre starea politica si sociala a noastra, ca natie moderna, apartinand unei Europe care se doreste model de coabitare, dezvoltare si evolutie fara sa ma opresc la acest citat.

Un cunoscut imi povestea, astazi, despre insatisfactia pe care resimtit-o cand, privind la televizor o relatare despre o sedinta a unei oarecare comisii parlamentare, a avut surpriza sa-i vada pe "distinsii nostri alesi", care se dau de ceasul mortii "pe sticla" in a se infiera, contra si persifla, cum isi spuneau bancuri si glume mai mult decat prietenesti si ironizau "prostimea" care a votat tot prin ANTIVOT.

Si mi-am dat seama ca, asa cum spuneam si in postarea anterioara, valabilitatea zicerii "PLEAC-AI NOSTRI, VIN AI NOSTRI, NOI RAMANEM TOT CA PROSTII" isi are originea tocmai in  eludarea a ceea ce marele istoric afirma in citatul de inceput. Iar gandul acesta imi este dat nu numai de "intepatura" comisiei europene care, chiar si gresit, ne amintea ca sunt ministri penali in Guvern ci si de situatia creata prin demisia senatorului Voiculescu, cercetarea senatorului Becali si ... necunoasterea reala despre cati fosti candidati pe functii eligibile, actualmente parlamentari sau numiti in executiv or mai avea "bube in cap".

Dar, zic eu, lucrul acesta era previzibil inca de acum 23 (DOUAZECI SI TREI DE ANI), cand "onoratii" nomenclaturisti din esalonul doi comunist au respins "CU MANIE CURAT PROLETARA" punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara si au deschis, astfel, calea spre "parvenire democrata" a tuturor celor care, pana in decembrie 1989 slujeau cu credinta partidul si conducatorul sau iubit. 

Aceasta MORTALA IMORALITATE a facut ca astazi sa nu mai avem, cel putin la inaltul nivel al unor alesi si numiti (rog sa fiu iertat de toti cei de buna credi-nta) credibilitate in relatii, seriozitate in abordarea problemelor acute cu care se confrunta natiunea si, nu in ultimul rand, verticalitate si principialitate re-prezentativitate interna si internationala.

Ca o CONSECINTA DIRECTA a IGNORANTEI si IMORALITATII nostre.

Se discuta, tot mai mult despre revenirea la Monarhia Constitutionala, ca ultima solutie pentru CRAHUL socio-politico-economic pe care-l traversam.
Cred ca este o abordare corecta care merita analiza si solicitarea vointei populare.

Dar, ca o modalitate de asanare a mlastinii in care ne zbatem, de 24 de ani de democratie "originar comunista", ar fi mai indicat, dupa parerea mea, sa ne intoarcem la originile noastre crestine si sa intelegem, macar in ceasul al doisprezecelea ca moralitatea, principialitatea, integritatea, verticalitatea si oricare alte valori umane mai exista in lume, nu se gasesc in birouri capitonate, in relatii de cumetrie, pe iahturi si insule exclusive, ci intr-o altfel de relatie, pe care mosii si stramosii nostri au cultivat-o si pentru a carei ignorare este posibil ca tot ei sa se rasuceasca in mormintele pe care le tot veneram DOAR LA SARBATORILE LEGALE si in fata media, doar de ochii lumii, fara a avea nimic in inima.

Si de aici decurg celelalte consecinte ale "democratiei si libertatilor prost intelese" despre care, poate, voi scrie cu alte ocazii. Daca voi mai putea. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu