E-n cele ce sunt
Și-n cele ce mâine vor râde la soare
E-n pruncul din leagăn
Și-n omul cărunt,
E-n viața ce veșnic nu moare.”
(http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Lesnea)
"JUDECĂTORUL: Noi am înțeles din această dezbatere.. pentru că dumneavoastră obișnuiți să nu aveți niciodată un dialog cu poporul și să poarte numai dânsul un monolog și după aceea să-l aplaude ca în ritualurile africane, să bată lumea din palme, așa, nici astăzi.. s-a comportat în continuare la fel, nu v-ați schimbat, nu ați tras nici un fel de învățăminte. Ca niște megalomani. Mai sunt de pus întrebări?.. Probe în apărare aveți?... Nu." (sublinierea imi apartine)
(http://ro.wikisource.org/wiki/Stenograma_procesului_Ceausescu)
Daca as fi fost analist (militar, politic, sociolog) as fi facut, probabil, o altfel de redare a starii DE FAPT pe care o traverseaza TARA acum cand, dupa MARILE INSUCCESURI din ultima perioada, "pohta celui care ... pohteste" nu mai poate fi ostoita (mass media este plina, iar audiovizualul ne copleseste, in cautare de rating si slujire paroxista, cu cele mai sensibile "spete" ale genului).
Pentru ca nu pot face aceasta analiza dar ma pot conforma sintagmei "Cogito ergo sum" , nu pot sa nu ma gandesc la aceste lucruri.
Si gandindu-ma, in ultima mea tura, am inteles de ce metehnele vechi, "teleportate" in democratia originala romaneasca, ne fac sa trecem printr-o situatie asemanatoare cu cea pentru care, in urma cu aproape 24 de ani, s-a facut rechizitoriul acelei parodii incheiate, simplu, cu posibilitatea unui recurs neacordat (vezi sursa).
Astfel, mi-am adus aminte de perioada anilor de scoala generala cand, ca "vajnig pionier, aparator al cuceririlor revolutionare" invatam poezia lui George Lesnea si O TRAIAM, asa cum numai copii pot trai ceva necunoscut.
Trecand anii, parcurgand un drum destul de sinuos si aventuros, pot spune, am ajuns sa nu mai cred nimic din "baliverniada politicii mioritice", dar sa constat ca meteahna veche, care mi-a marcat copilaria si cariera comunista, nu a fost eradicata. A fost doar cosmetizata si adaptata mileniului trei, prin inlocuirea PARTIDULUI cu ... puncte-puncte.
Si-atunci, pentru intelesul oricui, se poate concluziona de ce "TRAIM BINE" in saraca noastra tara INCA bogata. Pentru ca:
... e-n toate
E-n cele ce sunt
Și-n cele ce mâine vor râde la soare
E-n pruncul din leagăn
Și-n omul cărunt,
E-n viața ce veșnic nu moare.
Dar tot eu ma intreb. Dupa aceasta ce v-a urma?
Viata si istoria recenta ne-au demonstrat care a fost realitatea. Ca unii au invatat ceva si altii nu, este alta poveste.
Cert este ca, asa cum spunea un mare adevar, TOTUL SE PLATESTE. Mai devreme sau mai tarziu. Daca nu in fata oamenilor, CU SIGURANTA in fata lui Dumnezeu. Care, in judecata Lui, nu are nevoie de nici un rechizitoriu.
De aceea inchei gandurile de astazi cu UN ADEVAR incontestabil:
"Ceea ce experienta si istoria ne invata e asta – oamenii si guvernele nu au invatat niciodata nimic din istorie si nici nu au actionat confirm principiilor." (George Wilhelm Hegel)
Dar si asta este o meteahna care, probabil, odata va fi contabilizata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu