„Alegerea, și nu șansa e cea care ne determină destinul.” — Franklin Delano Roosevelt
Se intampla ca epoca lui "Sa traiti bine" sa o încheiem nu intr-o nota de bine, desi unii ma pot contrazice.
Eu am ascultat, astazi, un caz care chiar mi-a confirmat starea de "bine" (cu ne-ul de rigoare in fata) si anume, ca un copil a sarit de la etajul 1 pentru ca tatal, care nu i-a putut "asigura" participarea la serbarea pomului de Craciun, il inchisese in casa. Doar un exemplu nesemnificativ, tinand cont de milioanele de euroi invartiti de toti beneficiarii democratiei originale romanesti, inregimentati politic sub diferitele culori si orientari.
Dar nu acest eveniment mi-a sugerat gândurile de astazi.
De la începutul saptamanii ma macina o intrebare si, fara a fi malitios, dar constient ca voi supara multa lume, m-am gandit sa o las aici, ca marturie ca lucrurile pot, de multe ori, sa para altfel decat le primim din media sau din alte surse, mai mult sau mai putin manipulante.
Ce cauta un elicopter pe lacul Siutghiol?
De o saptamana ma tot uit pe "Google Maps" si nu inteleg ratiunea pentru care un culoar de zbor (parca asa tin minte ca se spunea despre traseul aeronavelor, când faceam cursurile de planorism) dintre aeroportul Mihai Kogalniceanu si aerodromul Tuzla trebuia sa treaca pe deasupra lacului fatidic. Pentru ca, asa s-a nimerit, locuiesc tocmai intr-o localitate pe deasupra careia trec, spre aterizare si vad pe viu, toate aeronavele care vin pe Kogalniceanu, civile si militare. Si daca se au in vedere culoarele de decolare, oricum unul dintre ele este exact pe "trasel" impricinat impunandu-se, probabil, o deviere mai mare, pe mare.
Cum, insa, nu sunt specialist in domeniu si, cu siguranta, cineva va verifica si hotararea de a zbura pe acolo, s-a nascut întrebarea firesca: de ce pe lac?
Revind continuu la "G.M." si uitandu-ma la trasee, mi se parea mie, un novice, mai important sa se tina "calea" centurii Constantei, in conditiile in care elicopterele zboara, de cele mai multe ori, "la vedere".
Caci, daca specialistii au facut traseul de asa maniera incat sa se survoleze luciul de apa, erau mult mai multe variabile de luat in calcul, una fiind identica cu circulatia pe "autostrada soarelui" vara, la asfintit, când marea majoritate a soferilor sunt orbiti de soarele aflat la orizont, nascandu-se ambuteiajele cu care suntem "obisnuiti" in sezonul estival, la plecarea spre casa, dupa un week-end obositor.
Daca nu cumva este vorba de altceva, ceva care mi-a fost sugerat la televizor de cineva care povestea cum erau salutati vecinii si prietenii.
Dar eu sunt un simplu om care este supus greselilor (deci cer iertare pentru ideile gresite) si, deplângând soarta echipajului si a familiilor indurerate, nu pot spune decat "Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!".
Cat despre vinovati si vinovatie, acestea isi au sorgintea in cu totul alta parte, intr-un loc si intr-o perioada in care speram ca Romania va arata altfel si noi vom trai mai bine. Daca ne gândim si la faptul ca tot aici, la noi accidentele aviatice sunt, conform unor statistici ascultate la radio, de zece ori mai multe ca in Occident (nu stiu daca am retinut bine).
Poate ca intrand in "Romania lucrului bine facut" toate acestea sa ramana doar amintiri, triste e drept iar noi, cetatenii simplii sa ne bucuram, cu adevarat, de ceea ce s-a castigat intr-un decembrie insangerat pe care tocmai il sarbatorim.
Cat priveste ... duminica dinaintea Sarbatorii Nasterii Domnului, pentru a fi "pe aceeasi unda", nu pot lasa decat un scurt mesaj de meditare si incurajare:
1. (O cantare a treptelor.) Ferice de oricine se teme de Domnul si umbla pe caile Lui!
2. Caci atunci te bucuri de lucrul mainilor tale, esti fericit si-ti merge bine.
3. Nevasta ta este ca o vita roditoare inauntrul casei tale; copiii tai stau ca niste lastari de maslin imprejurul mesei tale.
4. Asa este binecuvantat omul care se teme de Domnul.
5. Sa te binecuvanteze Domnul din Sion, sa vezi fericirea Ierusalimului, in toate zilele vietii tale,
6. si sa vezi pe copiii copiilor tai! Pacea sa fie peste Israel!
(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/psalmi/128/)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu