miercuri, 3 decembrie 2014

Daca ... speranta

„Tot ceea ce este făcut în lumea aceasta este făcut prin speranță.” 
Martin Luther (n. 10 noiembrie 1483, Eisleben, Saxonia – d. 18 februarie 1546), pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane.

Desigur, nu ma astept ca viitoarea "conducere" sa stie prea multe despre Martin Luther, cu toate ca ar trebui. Macar dintr-un singur motiv.

Gândurile de astazi s-au "itit" datorita vremelnicelor iesiri ale unui castigator si, nu in ultimul rand, insistentei cu care multi dintre romani vor ca presedintele sa "faca si sa dreaga", uitând ca, in conformitate cu Constitutia, rolul lui este asemanator unui monarh constitutional care CONDUCE DAR NU GUVERNEAZA.

Tocmai de aceea ma surprinde similitudinea cu trecutul, de care aminteam si cu alta ocazie si se pare ca nimic nu se vrea a se schimba, in conditiile in care un realizator de program radio sublinia, astazi, deosebit de sugestiv ca, tot in conformitate cu Constitutia Romaniei, presedintele trebuie sa fie UN IMPACIUITOR si nu un jucator (asta daca nu-si "suptordoneaza un pseudo premier, cum s-a intamplat cu ...), când insusi presedintele ales traseaza sarcini politice spre guvernare (ca, adica, centru-dreapta trebuie sa conduca) sau de alta natura (simtindu-se, deja, o puternica amprenta a trecutului inca nedisparut, cu iz PDL-ist, desi, acum cosmetizat in liberalism).

Asa am ajuns la marele reformator care, intre altele a mai spus si:

„Minciuna e un bulgăre de zăpadă ce devine cu atât mai mare cu cât este rostogolit mai mult.” (http://cuvintecelebre.ro/ )

Si pentru ca vreau sa raman in acelasi ton redau, tot spre cunostinta celor care nu stiu si nu au auzit, ca a existat un mare luptator anticomunist care a spus:
        
„Nimeni nu va fi întrebat la ultima judecată cât de mult a suferit, ci cât de mult a iubit.”                        
 Richard Wurmbrand (n. 24 martie 1909, București – d. 17 februarie 2001, Torrance, California) a fost un predicator creștin luteran. Născut la București, într-o familie de evrei, Wurmbrand a fost atras de comunism în perioada adolescenței, a urmat cursurile unei școli politice la Moscova, între 1927 și 1929, apoi a abandonat orientarea comunistă și s-a convertit la creștinism, pentru ca mai târziu să petreacă peste 14 ani în închisorile comuniste pentru activitățile sale creștine care au atras adversitatea autorităților vremii.

Cum nici despre el marea majoritate, daca nu cvasitotalitatea, a viitorilor consilieri nu-si fac probleme ... morale, cu toate ca ar trebui daca sprijina spiritul protestant care a schimbat Romania (chiar si printr-un vot anti Ponta-PSD), gândul ma poarta spre moto-ul pe care l-am postat in introducerea paginii mele si care reprezinta versurile definitorii ale OMULUI ADEVARAT, asa cum este el surprins in deosebita poezie "DACA" a lui R. Kipling:   

Dacă-ntre Regi ţi-e firea neschimbată
Ca şi-n Mulţime - nu stră
in de ea;
Amic sau nu, de nu pot să te-abată;
De toţi de-ţi pasă, dar de nimeni prea
;
Dacă ţi-e dat, prin clipa zdrobitoare,
Să treci şi s-o î
ntreci, mereu bonom,
atunci: a ta e Lumea asta mare  
şi, mai mult, fiul meu: atunci - eşti Om!    


Aceasta este speranta mea ... spre presedinte. 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu