"Culegi ceea ce semeni" se taduce citatul de mai sus si chiar asa este el inserat pe site-ul http://cuvintecelebre.ro/citate/autori/dalai-lama/.
Astazi nu mi-am propus altceva decat sa punctez un lucru pe care, cel putin noi romanii, in cunoastem cu totii: NU IESE FUM FARA FOC!
Gandindu-ma, deci la tragedia care a indoliat Franta si nu numai, ma gandesc unde poate duce, pana la urma libertatea si cine o poate cuantifica, in bine sau rau. M-a "incitat" disputa dintre doi "corifei" ai media, C.T.Popescu si E. Hurezeanu, pe marginea "spetei" in discutie dar si interventia lui I. Cristoiu. Cu toate acestea, insa, mi-a lasat o impresie si mai puternica pozitia unui specialist in domeniul caricaturii, Stefan Popa Popas care astazi dimineata si-a prezentat pozitia si opinia intr-o interventie pertinenta, pe unul din canalele tv, evitand profesionist capcanele "de senzatie" in care reporterul incerca sa-l implice.
Da, si pe mine m-a socat evenimentul groaznic petrecut ieri dar, asa cum spuneam, nu m-a surprins, in sine. Pentru ca, parafrazandu-l pe marele caricaturist sus-amintit, cu adevarat "nu iese fum fara foc".
M-a surprins, insa, inabilitatea serviciilor franceze de a dejuca o asemenea "intreprindere", mai ales daca cel putin unul dintre atacatori era "in atentie".
Dar cate ne vor mai surprinde, asa cum ne-au surprins toate "miscarile" de dupa 11 septembrie 2001 si mai ales cele de dupa "primavara araba"?
Dar astazi nu vreau sa ma opresc la aceasta "speta" pentru ca sunt altii mult mai pregatiti in domeniu.
Pe mine ma tot roade aceeasi intrebare: pana unde vorbim de libertate (de exprimare, de adunare, de exercitiu al functiei primite prin vot sau numire samd)?
Si pentru ca nu vreau sa intru in polemici politice mioritice, care sunt pline de excese de libertate dusa la extrem, ma ocup doar de doua cazuri recente, din zona mea: accidentul aviatic si cel cu persoane, de pe lacul Siutghiol (chiar nu stiu ce s-a intamplat dupa tragedia de ieri, de pe acelasi lac).
In primul, un jurnalist cu libertate de expresie, preciza ca pilotul avea "placerea" sa "faca valuri" oride cate ori putea survola lacul. O libertate a lui care ...
In cazul al doilea, trei persoane si-au luat libertatea sa se plimbe pe gheata lacului si ...
Cat de liberi suntem, atunci? Sau avem libertatea sa facem ce dorim si ce vrem, ca asa-i in democratie?
Cu siguranta, atunci, tot ce s-a intamplat in istoria zbuciumata a omenirii trebuie regandit, reasezat si reesalonat, pentru ca fiecare a actionat in numele unei libertati pe care a inteles-o asa cum a vrut respectivul, sau respectiva.
Am invatat ca, datorita diversitatii si diferentierilor, trebuie sa traim intr-o armonie cat mai perfecta cu noi insine, cu cei din jur si cu mediul in care ne ducem existenta, in culturi diferite si, de ce nu, intr-o spiritualitate diversificata. Si, cel putin cat m-am documentat in problema, ca toate marile confesiuni propovaduiesc iubirea aproapelui si trairea in armonie.
De aceea mi se pare ca citatul marelui conducator budist este atat de relevant si la obiect cu "speta" in cauza. Sau daca vreti, ca o descoperire a ceea ce lasam ieri ca proverb romanesc, in final de postare, poate insemna indemnul acesta:
"Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Prorocii."(http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/matei/7/12)
Aceasta cred ca poate fi adevarata libertate, nu ... "o libertate".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu