Nu stiu daca mai marii nostri mai au si timp de introspectie. Si nu stiu daca cei care-i consiliaza mediteaza, cat de cat, la adevarurile rostite de inaintasi. Astazi, dupa cavalcada de dezvaluiri si declaratii pe care media ni le-a prezentat, mai mult sau mai putin bombastic, se pare ca amaraciunea democratiei noastre originale isi are "puterea" tocmai in ignorarea unor astfel de cugetari care, de altfel, ar trebui sa-i "capaciteze" pe alesii nostri, de orice rang si functie (si pe numiti, in acelasi timp) spre alte "orizonturi".
Se fac, acum, analizele acestor declaratii si eu, ca simplu cetatean, nu ma pot ridica la nivelul specialistilor in domeniu (totusi trebuie sa redau un gand, o intrebare sau doua, care-mi persista de ceva vreme: in perioada de trista amintire a guvernarii PDL, a condus cumva cel care afirma ca nu are cunostinta de actiunile unui fost ministru din cabinetul sau? Conducerea nu s-a exercitat, de fapt, cu mana forte dintr-un alt palat la limita "sfidarii" Constitutiei, dupa cum a amintit chiar "ocupantul vremelnic" al acestuia?).
Dar nu despre aceste ambiguitati si brambureli politice m-am gandit sa expun cateva ganduri ci despre ceva cu totul special, care tine mai mult de Tara si de ceea ce, previzibil, se poate intampla cu aceasta (prin excluderea din ecuatie a intelepciunii spre care ne indeamna citatul de la inceput si nu numai).
Gandindu-ma, deci, la viitorul pe care-l intrevad la fel de zbuciumat si nesigur ca si ultimii zece ani de "marete cuceriri democratice", mi-am amintit de o pilda a Mantuitotului spusa intr-un context deosebit.
O redau, asa cum am gasit-o aici, http://www.ebible.ro/biblia/romana/
cornilescu/luca/10, in speranta ca cineva se va gandi si la alta profunzime a ei, dincolo de interpretarile homiletice:
26. Isus i-a zis: "Ce este scris in Lege? Cum citesti in ea?"
27. El a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu toata puterea ta si cu tot cugetul tau; si pe aproapele tau ca pe tine insuti."
28. "Bine ai raspuns", i-a zis Isus, "fa asa, si vei avea viata vesnica."
29. Dar el, care voia sa se indreptateasca, a zis lui Isus: "Si cine este aproapele meu?"
30. Isus a luat din nou cuvantul si a zis: "Un om se cobora din Ierusalim la Ierihon. A cazut intre niste talhari, care l-au dezbracat, l-au jefuit de tot, l-au batut zdravan, au plecat si l-au lasat aproape mort.
31. Din intamplare, se cobora pe acelasi drum un preot; si, cand a vazut pe omul acesta, a trecut inainte pe alaturi.
32. Un levit trecea si el prin locul acela; si, cand l-a vazut, a trecut inainte pe alaturi.
33. Dar un samaritean, care era in calatorie, a venit in locul unde era el si, cand l-a vazut, i s-a facut mila de el.
34. S-a apropiat de i-a legat ranile si a turnat peste ele untdelemn si vin; apoi l-a pus pe dobitocul lui, l-a dus la un han si a ingrijit de el.
35. A doua zi, cand a pornit la drum, a scos doi lei, i-a dat hangiului si i-a zis: "Ai grija de el, si orice vei mai cheltui iti voi da inapoi la intoarcere."
36. Care dintre acestia trei ti se pare ca a dat dovada ca este aproapele celui ce cazuse intre talhari?"
37. "Cel ce si-a facut mila cu el", a raspuns invatatorul Legii. "Du-te de fa si tu la fel", i-a zis Isus."
De 25(douazeci si cinci) de ani acest calator spre democratie, Romania, a cazut intre talhari. S-au perindat prin preajma toate personajele din pilda ("extrema" pe care mi-o asum) la cel mai inalt nivel si si-au vazut de drum, dupa cum au dictat interesele de partid si personale, prin scopurile ascunse pe care nu si le-au declarat in diversele campanii electorale.
Dar pentru ca nu s-a ivit, inca, personajul "cheie", stau si ma intreb cand va veni acel samaritean care sa-si sacrifice timpul si banii, nu pentru scopul partidului ci pentru salvarea de la ceea ce se "clama" (ironic) odata: "BA, SE SCUFUNDA TARA !".
Cu alte cuvinte, sa faca ceva pentru a fi mai bine ca inainte, nu identic si la fel!
Sau ramanem in traditie si vom "trai bine" prin ... aceeasi Marie dar cu alta palarie?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu