joi, 29 ianuarie 2015

Ganduri la niste ... declaratii

Nu mi-am permis sa comentez sau sa contrazic analistii politici care, de la inceputul conflictului din imediata noastra vecinatate, au dat unda verde doar vectorilor de stiri veniti din vest. Este treba lor si le respect pozitia.

Astazi, insa, mi-a "sarit in ochi" o speta pe care o redau asa cum se gaseste ea pe site-ul  http://stirileprotv.ro/stiri/international/gorbaciov-intre-rusia-si-sua-a-izbucnit-un-razboi-rece-si-risca-sa-devina-conflict-armat.html, fara nici un alt comentariu. 
Merita oare atentie ceea ce declara laureatul Premiului NOBEL pentru Pace?  Este o intrebare mai mult decat importanta pentru momentul si locul in care ne aflam. 
Eu cred ca da, cu siguranta.

Si, tot cu siguranta,  cred ca viitorul ne va demonstra profunzimea acestor declaratii. Depinde, insa, cum.

 "Auzim vorbindu-se doar despre sanctiuni ale Americii si Uniunii Europene contra Rusiei. Si-au pierdut mintile?", a declarat Gorbaciov, citat de agentia Interfax.
"America s-a ratacit in adancul junglei si ne trage dupa ea", a adaugat initiatorul Perestroikai, apreciat in Occident pentru rolul pe care l-a jucat in prabusirea Zidului Berlinului, in 1989. 
"Iar pentru a spune lucrurilor pe nume, ea (America) ne antreneaza intr-un nou Razboi Rece, incercand in mod deschis sa-si urmeze ideea geniala de a vrea sa triumfe intotdeauna", a criticat fostul lider, in varsta de 83 de ani. "Unde ne va aduce asta pe toti? Razboiul Rece este deja declarat. Iar dupa aia? Nu sunt in masura sa dau asigurari ca Razboiul Rece nu se va transforma intr-un razboi adevarat. Frica mi-e ca ei (americanii) isi vor asuma acest risc", a subliniat el.
Aceste declaratii alarmiste ale lui Mihail Gorbaciov apar pe fondul crizei ucrainene si deteriorarii relatiilor dintre Rusia si Occident, la un nivel fara precedent de la implozia URSS-ului in 1991."

Totusi, pentru speta in sine si tot ce inseamna viitorul ei, ma gandesc ca politicienii si analistii nostri au mare nevoie de altceva decat ceea ce ne-a demonstrat istoria conflictelor ca se poate intampla.

Ma gandesc ca acest CEVA se poate regasi si intr-o cugetare arhicunoscuta pe care o redau, prin copy-paste, spre meditatie:

"Da-mi, Doamne, seninatate ca sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curaj ca sa schimb lucrurile pe care le pot schimba si intelepciune ca sa fac diferenta intre ele" 
(Reinhold Niebuhr)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu